niedziela, 3 czerwca 2012

Śniadanie do łóżka #51: Croque madame
































Mogę na nie czekać przez cały tydzień. 
Wczesne pobudki i śniadania w biegu podczas tygodnia zostają wtedy wynagrodzone. 
Długie, niedzielne leniuchowanie podczas śniadania warte jest czekania, dzięki temu można je bardziej docenić.
Smak tosta Croque Madame pozwala mi się wybrać na chwilę w podróż, która marzy mi się od dawna. Mam nadzieję, że uda mi się w wakacje wybrać do Francji, by jednym z małych i uroczych bistro zjeść tak przyrządzone tosty.
Beszamel, musztarda francuska, żółty ser i plaster szynki, wszystko to ukryte między chrupiącymi tostami. Wierzch kanapki zdobi jajko sadzone, które początkowo chciałam pominąć. 
Wczoraj miałam pechową przygodę z jajkami, ponieważ rozbiłam całą torebkę w samochodzie. Czyszczenie wycieraczki z jajecznicy nie należała do najprzyjemniejszych czynności. Przeklinałam pod nosem jajka z myślą, że przez kilka dni nie wykorzystam ich w kuchni! Gdybym je pominęła uzyskałabym kanapkę Croque Monsieur, czyli chrupiącą wersję tosta bez jajka sadzonego. Dziś rano, gdy przeciągnęłam się leniwie w łóżku myśląc o tym co przyrządzę na śniadanie zupełnie zapomniałam o mojej urazie do jajek. Dlatego zdecydowałam się na Croque Madame i Was też do tego zachęcam. 
Naprawdę pyszna kanapka, idealna do niedzielnej celebracji śniadania :)













Croque Madame
  • 6 kromek chleba tostowego
  • łyżka masła + 2 łyżki
  • łyżka mąki
  • 120 ml mleka
  • 3 plastry żółtego sera
  • 3 plastry szynki
  • 3 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 3 jajka
  • świeżo mielony pieprz
  • szczypta soli
  • łyżeczka startej gałki muszkatołowej
  • szczypta cukru
  1. Zaczynamy od beszamelu. W rondelku rozpuszczamy łyżkę masła, wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy. Następnie zmniejszamy ogień i powoli wlewamy mleko, cały czas mieszając. Gotujemy beszamel kilka minut. Gdy zacznie gęstnieć zdejmujemy z ognia i przyprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową, pieprzem, solą oraz cukrem.
  2. Każdego tosta przygotowujemy w ten sposób: jedną kromkę smarujemy beszamelem, a drugą łyżeczką musztardy. Pomiędzy kładziemy plaster sera i plaster szynki. Składamy, a wierzch tosta smarujemy masłem. Czynność powtarzamy.
  3. Rozgrzewamy patelnię do grillowania oraz piekarnik do temperatury 200 stopni. Na patelnię kładziemy tosty i grillujemy po 2 minuty z każdej strony, aż się zarumienią. Tosty smarujemy u góry beszamelem i przekładamy do piekarnika, pieczemy przez 5 minut.
  4. W tym czasie smażymy 3 jajka sadzone.
  5. Na każdego upieczonego tosta kładziemy jajko sadzone, od raz podajemy.






































Tosia

26 komentarzy:

  1. też uwielbiam te niedzielne śniadania, kiedy można je spokojnie zrobić, a przede wszystkim powoli, leniwie zjeść...
    jajko na wierzchu wygląda przepięknie :) a jakiej szynki używałaś? bo wygląda apetycznie :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szynka Serrano, wyszła z tego kombinacja hiszpańsko-francuska :)

      Usuń
  2. wygląda nieziemsko <3 pyszne, leniwe śniadanie to jest to!

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajnie to wygląda i na pewno smaczne:)
    A.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kanapka idealna! Dziś już za późno, ale jutro sobie jej nie odmówię :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie jajeczko na toście mam już jakiś czas w planach, dobrze, że mi przypomniałyście:)

    OdpowiedzUsuń
  6. chciałabym dostać takie śniadanie do łóżka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Niech żyją weekendowe śniadanka;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Śniadanie jak marzenie, na sam widok apetyt wzrasta;)

    OdpowiedzUsuń
  9. piękna jest nazwa tego pysznego śniadanka!:))) idealnie weekendowe:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pominąć jajko... to byłby duży błąd. Dobrze, że zmieniłaś zdanie ;]

    OdpowiedzUsuń
  11. takie śniadanie to ja poproszę jak najczęściej

    OdpowiedzUsuń
  12. i rajciu. tak jajka jeszcze nie jadłam ale juz mi slinka cieknie :D

    OdpowiedzUsuń
  13. To to się tak nazywa? No nie, po francusku (?) to nawet cebula brzmi dostojnie... :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Fajnie się nazywają i wyglądają wspaniale,pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. zamarzyłam o leniwym śniadaniu do łóżka...

    OdpowiedzUsuń
  16. Takich z beszamelem jeszcze nie jadłam. Robię czasami takie tosty na patelni, ale po prostu skrapiam je delikatnie olejem rzepakowym - wychodzą chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku :) Masła niestety muszę unikać, ze względu na wysoki poziom cholesterolu, olej na szczęście go obniża.

    OdpowiedzUsuń
  17. Popisowe danie mojego wujka z Belgii. Pyszne śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  18. fajne:) i swietnie Cie rozumiem ja tez uwielbiam weekendowo wakacyjne sniadania:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Zaraz po grzankach wpadła mi w oko Tosia w samej i jedynej męskiej koszuli na drugim planie:D

    OdpowiedzUsuń
  20. Smaczne! Też posiadam takie foremki w kształcie serca, trzeba je koniecznie wypróbować ;-D



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  21. Croque Madame przemawia do mnie znacznie bardziej niż Croque Monsieur ;)
    świetna koszula!

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...