sobota, 2 czerwca 2012

Słodka sobota #57: Focaccia na słodko z morelami





























Focaccia zwykle kojarzy się raczej z wytrawnymi wypiekami, ale ja postanowiłam dzisiaj stworzyć słodką wersję. Świetnie smakuje potraktowana jak pieczywo, na przykład na śniadanie, koniecznie z gałązką świeżego tymianku (mam słabość do moreli z tymiankiem, idealnie współgrają). 
Wypieki drożdżowe wymagają poświęcenia kilku godzin czasu, pilnowania aż wyrosną i zagniatania ciasta. Jest to mi jednak bardzo na rękę, bo w chwili obecnej wolę poświęcić się pieczeniu focacci niż wreszcie zacząć się uczyć do sesji:) 

A poniżej możecie zobaczyć ciasto po pierwszym wyrastaniu i w fazie rozwałkowywania.



















 Focaccia na słodko z morelami (kwadratowa forma o 23 x 23 cm)
- 300 g mąki
- 2 łyżeczki suchych drożdży instant
- 70 g cukru
- szczypta soli
- 5 łyżek oliwy
- ok. 150 ml ciepłej wody
- 5 małych moreli
- 1 jajko
- brązowy cukier do posypania
- ew. świeży tymianek

W misce pomieszaj ze sobą mąkę, drożdże, cukier i sól. Dolej oliwę i powoli zacznij dolewać ciepłą wodę zagniatając ciasto. Dolej jej tyle (ok. 150 ml), żeby ciasto miało konsystencję ciepłej plasteliny i nie przyklejało się do rąk. Wsadź ciasto do miski, przykryj folią do żywności i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (na przykład obok lekko rozgrzanego elektrycznego palnika). Daj ciastu podwoić objętość przez ok, 1,5 godziny.
Po upływie tego czasu wyjmij ciasto, zagnieć i rozwałkuj tworząc kwadrat (lub inny kształt w zależności od kształtu formy). Wsadź ciasto do formy i ugnieć palcami, aby pokryło całe dno.
Przekrój na pół morele i powbijaj połówki w ciasto, zostawiając kilkucentymetrowe odstępy  (ja zrobiłam po 3 w rzędzie). Przykryj formę szmatką i ponownie odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Posmaruj ciasto równomiernie jajkiem (omijając morele) i posyp brązowym cukrem.
Piecz przez ok. 20 minut, aż ciasto zbrązowieje. Po wyjęciu możesz udekorować świeżym tymiankiem.

Śliwka

18 komentarzy:

  1. czysty obłęd! musi być przepyszna, bez dwóch zdań :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Naprawdę aż mi ślinka poleciała! Super!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne zdjęcie, a focaccia na słodko to pewnie coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowna jest. Nie jadłam nigdy focciaty, muszę zrobić, chociażby taką :D

    OdpowiedzUsuń
  5. ja wolę Twoją słodką wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniała! Chętnie spróbuję słodkiej:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda wprost idealnie! Aż nabrałam ochoty na kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda bardzo kusząco:). Właśnie uświadomiłam sobie, ze jeszcze nie jadłam w tym roku moreli. Pędzę do sklepu:).

    OdpowiedzUsuń
  9. slicznie sie prezentuje... no i lubie morele...na razie widzialam takie, ktore byly bardzo chemiczne....ale poczekam na lokalne:)

    OdpowiedzUsuń
  10. nigdy nie jadłam takiego wynalazku, ale widzę, że napewno by mi posmakował! ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nigdy nie jadłam focacci, chyba muszę to zmienić. Ta wygląda zachęcająco;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam foccacie, ale przyznam, że nigdy nie próbowałam na słodko. Bardzo ciekawe połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Smakuje mi ;-))


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie wiedziałam, że można też na słodko ją podawać, muszę zatem spróbować;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Świeitny pomysł, nie widziałam jeszcze focacci na słodko, chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...