Kanapka BLT ( Bacon, Lettuce, Tomato) cieszy się największą popularnością w krajach anglosaskich konkurując ze słynną i niezwykle do niej podobną w smaku "kanapką klubową".
Mimo, że w internecie można natknąć się na tysiące teorii jej powstania, ja jestem skłonna uznać, że każdy prędzej czy później wpadłby na to wybitne połączenie smaków, może nie nadając temu specjalnej nazwy. Bekon, sałata i pomidor, do tego tosty, zwykle posmarowane majonezem (ja podrasowałam trochę majonez pastą z awokado) to niezła bomba kaloryczna, dlatego jeśli nie macie w planach aktywnej niedzieli, proponuję przełożyć to pyszne śniadanie na inną okazję. Ja na szczęście dzisiaj odwiedziłam Tosie, której schody mogą wykończyć nawet największych sportowców (co za złośliwość losu, wszyscy moi znajomi mieszkają na ostatnim piętrze), więc jestem przekonana, że dzisiaj pofolgowanie sobie było jak najbardziej na miejscu.
Kanapka BLT z pastą z awokado (1 porcja)
- 3 kromki chleba tostowego
- 4 plastry bekonu/ pancetty (lub innej wędzonej, tłustej wędliny)
- 2 średniej wielkości pomidory
- 2 liście sałaty lodowej
Pasta:
- 1 dojrzałe awokado
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka majonezu
- sok z połowy cytryny
- sól
- pieprz
Przygotuj pastę. Obierz awokado, wyjmij pestkę, pokrój na mniejsze kawałki. Zmiksuj blenderem z czosnkiem, majonezem, sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem i odłóż na bok.
Podsmaż bekon na suchej patelni (użycie tłuszczu jest niepotrzebne, gdyż wytopi się z bekonu), aż będzie chrupiący. Odłóż na papierowy ręcznik, aby ociekł z tłuszczu.
Podgrzej w tosterze kromki chleba tostowego na brązowo. Pomidory pokrój w plastry.
Zaczynając od dołu kanapki, ułóż kromkę chleba, posmaruj ją pastą z awokado, ułóż sałatę, następnie bekon i pomidory. Przykryj kromką posmarowaną z dwóch stron pastą z awokado. Następnie nałóż kolejną porcję sałaty, bekon i pomidory. Całość przykryj posmarowaną od dołu pastą z awokado kromką. Przekrój na pół w poprzek. Konstrukcje usztywnij wbitą w kanapki wykałaczką.
Śliwka
Super wygląda ta kanapka. Przydałaby mi się taka na czwartkowe śniadanie, bo czwartki mam bardzo zabiegane ;-)
OdpowiedzUsuńHaha, u mnie dzisiaj bardzo podobnie bylo ;) ale sie zgralysmy ;)
OdpowiedzUsuńDoskonale wygląda!
OdpowiedzUsuńta kanapka wygląda obłędnie! aż żałuję, że nie mam w lodówce niezbędnych produktów, bo już bym poleciała ją zrobić:)))
OdpowiedzUsuńobłędna.. chciałabym żeby ktoś mi taką podał do łóżka.
OdpowiedzUsuńmarzy mi się taki piętrowy tościk ;) mmm muszę sobie któregoś dnia zaserwować na śniadanko lub kolację!
OdpowiedzUsuńuwielbiam kanapki blt, a z awokado to już w ogóle! :)
OdpowiedzUsuńdla takiego snidania warto nawet wstac o 6 ;)
OdpowiedzUsuńPycha, zwłaszcza ta pasta fajnie się zapowiada, ale niestety ja nie mam wystarczająco wysokich schodów do tej kanapki;D
OdpowiedzUsuńkanapka wypas :). I ta pasta awokado mmm^^.
OdpowiedzUsuńBLT jadłam dzisiaj na śniadanie, po ciężkim weekendzie poszłam co prawda na śniadanie do pobliskiej kawiarni, ale też się liczy :)Niesamowite, że coś tak prostego może być tak smaczne.
OdpowiedzUsuńOj zgłodniałam patrząc na tą kanapkę.
OdpowiedzUsuńJako wieczny głodomór poranny poproszę taką jak tylko będę nie na diecie!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńUwielbiam taką kanapkę, ale z szynką dojrzewającą zamiast bekonu oraz z dodatkiem kiełków ;)
OdpowiedzUsuńZjadłabym teraz taką kanapeczkę:)
OdpowiedzUsuńFajowa kanapka :)
OdpowiedzUsuńprzepyszny piętrowiec! Myślę, że warto taki zapakować do torby na drugie śniadanie, nie tylko na pierwsze :)
OdpowiedzUsuńWspaniale kanapki! :)
OdpowiedzUsuńBrzmi i wygląda rewelacyjnie :)Aż ślinka cieknie.
OdpowiedzUsuńMogę zamówić sobie u Was taka kanapeczkę? Proszęęę ;-)
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl