niedziela, 4 grudnia 2011

Śniadanie do łóżka #25: Kasza manna na mleku kokosowym z czekoladą
































Być może kaszka manna kojarzy Wam się źle z okresem dzieciństwa, gdzie dostawaliście jej rozgotowaną porcję w przedszkolu. Ja również miałam mieszane uczucia z nią związane. Jako dziecko jadałam ją czasem także w domu, polaną malinowym syropem, ta wersja budzi we mnie milsze wspomnienia.
Poprawnie przygotowana kasza manna to moim zdaniem pyszny deser śniadaniowy. Nie lubię gdy jest zbita lub gdy jej konsystencja przypomina bardziej zupę mleczną. Preferuję wersję pomiędzy i takie też proporcje Wam przedstawiam poniżej.
Cieszę się, że dałam jej drugą szansę, a za sprawą dodatku mleka kokosowego i czekolady powstał zupełnie nowy, nieznany mi wcześniej deser :)

Kasza manna na mleku kokosowym z czekoladą
80 g kaszy manny
175 ml mleka kokosowego
75 ml mleka
łyżka cukru
5 kostek gorzkiej czekolady
czekoladowe chrupki

1. Kaszę, mleko i cukier umieszczamy w rondelku i podgrzewamy na małym ogniu. Gdy kaszka zacznie się gotować, dokładnie mieszamy by nie powstały grudki. Gotujemy ok. 2 minut i przelewamy do miseczki.
2. W kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę. Rozpuszczoną polewamy kaszkę i posypujemy czekoladowymi kulkami.

Tosia

21 komentarzy:

  1. Ja mam dobre wspomnienia związane z kaszą manną, bo moja babcia przyrządzała ja idealnie :) Robiła też takie pyszne, bardzo proste ciasto z kaszy manny i herbatników. Mimo tego zupełnie o niej zapomniałam! Tym bardziej dziękuję za przypomnienie i za podsunięcie fajnego pomysłu na deser :)

    OdpowiedzUsuń
  2. MNIAM! Mi się kasza manna kojarzy z taką ugotowana na twardo i posypaną cukrem, z której wycinałam rożne wzorki będąc dzieckiem. ;) I uwielbiam ją do dziś, na wszystkie możliwe sposoby przygotowaną. :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiej manny jeszcze nie widziałam,ale już działa na moje kubki smakowe;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Poproszę taką!
    Na mleczku kokosowym to musi smakować bombowo! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. ja jadłam zawsze w domu z sokiem malinowym i lubię!

    a wersja z kokosem podoba mi się bardzo, bo to same moje smaki! muszę wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. mam miłe wspomnienia z manną:)) ale takiej wersji mama nie znała;) a szkoda... :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Często jem mannę, ale takiej wersji jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Doskonałe połączenie smaków :D

    OdpowiedzUsuń
  9. To musi być niebo w gębie;) Od dziecka lubię kasze mannę, chociaż teraz jakoś rzadziej ją jem niż kiedyś. W takiej wersji nigdy nie jadłam, muszę kiedyś wypróbować;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Taki powód otwarcia rano oczu to ja rozumiem:-).

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubię kaszkę, zawsze lubiłam i lubić będę. Tak lubię też :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękne, pyszne sniadanie!:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Kaszka manna i mnie kojarzy sie z dziecinstwem, ale sa to skojarzenia jak najbardziej pozytywne - moja Mama gotowala pyszna kaszke, zajadalismy sie nia wszyscy, wlacznie z Tata. Podoba mi sie uzycie mleka kokosowego, bede musiala wyprobowac!

    OdpowiedzUsuń
  14. http://siaskowe-gotowanie.blogspot.com/
    Serdecznie zapraszam :D

    OdpowiedzUsuń
  15. ach, to niczym deser na śniadanie!
    cudowna.

    OdpowiedzUsuń
  16. ja tam zjadam kaszę manną nawet na obiad :D

    OdpowiedzUsuń
  17. oj, chyba mam pomysł na jutrzejsze śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Oj dawno nie jadłam kaszki, a tak ją uwielbiam:) z czekoladą jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  19. kradnę przepis, bo mam kaszkożercę w domu. na pewno się z takiego śniadania ucieszy:)

    OdpowiedzUsuń
  20. po takim śniadaniu pewnie nie chce się w ogóle wstawać ;-)

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...