środa, 31 sierpnia 2011

Placuszki z cukinii z kurkami w śmietanie i oscypkiem



Jakiś czas temu moja przyszła teściowa podała placuszki z cukinii z kurkami. Mmm... rozpływaliśmy się nad tym idealnym połączeniem smaków. Nie doczekałam się kurek zebranych własnymi rękami, bo dopiero jutro jedziemy z Tosią na grzyby (mam nadzieję, że wrócimy z pełnymi koszami tego przysmaku) i powtórzyłam ten sukces, odrobinę modyfikując przepis.
Niedawno prezentowałyśmy już pomysły na wykorzystanie tych grzybów ( tarta i crostini), ale przecież kurek nigdy za wiele!
Najistotniejsza w tym przepisie jest cierpliwość w odsączaniu cukinii. Bez niej placuszki mogą okazać się mokre i bez smaku.
Jestem mało obiektywna, a właściwie, to nawet mało powiedziane, bo Tosia zawsze zarzuca mi, że zbyt mocno ekscytuję się nowymi odkryciami, ale to połączenie jest absolutnie fantastyczne, musicie spróbować!;)

Placuszki z cukinii z kurkami w śmietanie i oscypkiem (ok. 20 porcji)
- 3 cukinie (najlepiej mniejsze i twarde)
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki
- 1 garść świeżej pietruszki
- 1 garść świeżego tymianku
- 2 garście świeżej kolendry
- pieprz
- sól

- 750g kurek
- 3 łyżki masła klarowanego
- 1 duży ząbek czosnku
- pieprz
- sól
- 2 łyżeczki cukru
- 3 łyżki śmietany 18% do zup i sosów

- oscypek
- masło klarowane do smażenia

Zetrzyj cukinie na tarce z dużymi oczkami. Do startej dodaj 1 łyżeczkę soli i przesyp na sitko. Trzymaj na sitku przez godzinę, tak aby woda, która z niej wypłynie mogła spokojnie kapać do zlewu, lub innej miski. Odciskaj co jakiś czas pozbywając się dodatkowej wody.
Umyj dokładnie kurki. Niestety, aby pozbyć się zagnieżdżonego w nich piasku, należy opłukiwać każdą oddzielnie. Umyte kładź na papierowym ręczniku.
Na dużej patelni, na małym ogniu rozgrzej 3 łyżki masła klarowanego. Czosnek bardzo drobno posiekaj i wrzuć do patelni. Smaż przez ok. 5 minut na małym ogniu, żeby uniknąć przypalenia. Dodaj kurki i dobrze wymieszaj. Przykryj pokrywką i duś przez ok. 10 minut. Po upływie tego czasu podnieś pokrywkę, posól i mocno popieprz. Podgrzewaj aż wyparuje woda i odłóż na bok.
Przygotuj placuszki. Odciśnij mocno startą cukinię, dodaj jajka i mąkę. Posiekaj pietruszkę, kolendrę i tymianek i dodaj do cukinii. Popieprz i dodaj jeszcze ok. 1 łyżeczkę soli. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej ok. 3 łyżki masła klarowanego. Nakładaj na patelnie ok. 1 łyżkę farszu, delikatnie spłaszczając. Smaż z dwóch stron aż będą delikatnie brązowe, a zrobione odkładaj na ręczniki papierowe.
Gdy usmażysz wszystkie placuszki, podgrzej ponownie kurki, a gdy już będą ciepłe, zdejmij z ognia i dodaj śmietanę.Dokładnie wymieszaj.
Podawaj kładąc kurki na placuszki. Na każdy placek zetrzyj odrobinę oscypka.

Śliwka

20 komentarzy:

  1. Takiego połączenia nie widziałam a co dopiero próbować. Bardzo zaciekawiłaś mnie tym przepisem. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kurki,to moje ulubione grzyby ;-) Więc jak dla mnie bomba.! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Alez ciekawa kombinacja! Chetnie bym sprobowala takich placuszkow.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe połączenie smaków;) lubię grzyby,więc na pewno by mi posmakowało,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. O tak,kurek nigdy dość!
    A z tymi placuszkami to delicje.

    OdpowiedzUsuń
  6. Takim placuszkom nie daruję. Muszą się pojawić na moim talerzu.

    OdpowiedzUsuń
  7. no normalnie SZCZENKA mi opadła :D świetne placki!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają cudownie! Wyciągam po nie ręce!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale ty masz świetne przepisy :)) te placuszki aż krzyczą : zjedz mnie! zjedz mnie! :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Rewelacyjna kombinacja! Jak miło wrócić tutaj po przerwie i zobaczyć takie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zjadłabym kawałeczek takiego placuszka :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetne są te placki! Z całą pewnoscią bardzo by mi posmakowały.
    Pozdrowienai:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Rewelacyjne placuszki - i to połącznie smaków, dla mnie bomba :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wasze przepisy sa przepyszne ;D ale mnie kusicie, super ; )

    OdpowiedzUsuń
  15. Odkąd odkryłam kurki, uwielbiam je i jestem przekonana, że w takich placuszkach też bym się zakochała.
    Mam nadzieję, że grzybobranie się udało :)

    OdpowiedzUsuń
  16. ojaaaaaaaaaaaaaa jakie połączenie! ukochane moje smaki ! placuszki z cukini z kurkami i oscypkiem ! coś pięknego :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Kurki, oscypek, placki, cukinia. Wszystko, co lubię!

    OdpowiedzUsuń
  18. Świetne połączenie. Chciałabym poznać ten smak..



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  19. Brzmią bardzo smacznie, fajnie się bawicie smakami. A ja właśnie wykończyłam torbę kurek z Kaszub!

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...