Zamknijcie oczy i wyobraźcie sobie, że cofamy się do słodkich lat 90. Moja dzisiejsza sałatka bierze właśnie udział w "Randce w ciemno" i walczy o egzotyczną wycieczkę do Egiptu. Głos Edytki przedstawiłby ją tak: Kandydatka numer trzy to prawdziwa kokietka, jej delikatne ryżowe nitki otula pistacjowe pesto. Podsmażone kurki, świeżo ścięte z kolby ziarenka kukurydzy, tajska bazylia i chilli gwarantują, że ta dziewczyna nie boi się przygód. Awokado zawsze skrapia limonką, aby uniknąć mdłego smaku, a pomidory wybiera soczyste i kolorowe. Ale wybór należy do Ciebie!
Makaron ryżowy z pistacjowym pesto, kurkami i awokado
- 100 g makaronu ryżowego
- 100 g kurek
- kolba kukurydzy
- awokado
- pomidorki koktajlowe
- tajska bazylia
- łyżeczka chilli
- łyżeczka posiekanego czosnku
- łyżeczka masła klarowanego
- ząbek czosnku
- szczypta soli, suszone płatki chilli
- limonka
- 150 g pistacji
- 3 łyżki tartego parmezanu
- doniczka tajskiej bazyli
- ząbek czosnku
- łyżka soku z limonki
- 3-4 łyżki oleju rzepakowego
- sól, pieprz
- Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 5 minut. Następnie odsączamy z wody i tniemy nożyczkami.
- Pistacje łączymy z bazylią, olejem, posiekanym czosnkiem, parmezanem, solą i pieprzem. Miksujemy na pesto.
- Kukurydzę stawiamy pionowo, ścinamy ziarenka ostrym nożem. Wrzucamy na rozgrzane masło klarowane razem z kurkami. Podsmażamy 5 minut, dodajemy posiekany drobno czosnek, chilli, przyprawiamy solą. Smażymy jeszcze 3-4 minuty.
- Makaron łączymy z pesto. Przekładamy do miski, dodajemy przekrojone pomidorki koktajlowe, podsmażone kurki, plastry awokado, bazylię. Całość skrapiamy limonką, podajemy na zimno.
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńIt's wonderful that you are getting ideas from this paragraph as well as from our dialogue made at this time. hotmail sign in email
OdpowiedzUsuń