czwartek, 19 stycznia 2017

Galette z fioletowymi ziemniakami


Chyba już o tym wspominałam, a na pewno obserwatorzy Snapchata i Instagrama (@tochabrocha) mogli zauważyć, że początek tego roku przywitałam w słonecznej Andaluzji. Z podróży przywiozłam niezapomniane wspomnienia i .. ziemniaki.

Na swoje wytłumaczenie dodam, że nie takie zwykłe ziemniaki, bo ich fioletową, truflową odmianę. Wiem, że u nas pyr pod dostatkiem i można nawet dostać gdzieniegdzie ziemniaki truflowe. Wcale  tego nie zaplanowałam. Po prostu opuszczając kuchnię, w której gotowałam tydzień, okazało się, że został mały woreczek fioletowych kartofelków, starczyło też miejsca w bagażu.

Pyry przeleżały u mnie w papierowym worku prawie dwa tygodnie i zupełnie o nich zapomniałam. Znalazłam je przypadkiem, na szczęście jeszcze nie kiełkowały, więc mogłam je szybko do czegoś wykorzystać. Wybór padł na rustykalną tartę o wdzięcznej nazwie - Galette. Nie potrzebujecie do niej żadnej formy, wystarczy rozwałkować kruche ciasto, wyłożyć farsz i zawinąć boki ciasta ku środkowi.

Tartę upiekłam w pełnoziarnistej odsłonie, w końcu mamy styczeń, a co za tym idzie - postanowienia noworoczne o słusznych "fit" wyborach w kuchni. Żeby nie było zbyt grzecznie, między pełnoziarnistym kruchym ciastem, a fioletowymi plasterkami ziemniaków znajdziecie serowy beszamel ;)

Oczywiście z przepisem można śmiało eksperymentować, sięgnąć po klasyczne pyry, albo bataty. Możliwości jest wiele, ale zobaczcie jakie te fioletowe pyrki są urocze!


Galette z fioletowymi ziemniakami
Ciasto:
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g zimnego masła
  • żółtko
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki zimnej wody
  • białko (do posmarowania wierzchu)
Nadzienie:
  • 2 łyżki masła 
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 200 ml zimnego mleka
  • 50 g sera (u mnie cheddar)
  • szczypta tartej gałki muszkatołowej
  • sól, różowy pieprz
  • 5 fioletowych ziemniaków
Do podania:
  • wiórki parmezanu
  • zioła (u mnie lubczyk)
  1. Mąkę łączymy z posiekanym drobno zimnym masłem, żółtkiem, solą i wodą. Zagniatamy krótko kruche ciasto, jedynie do połączenia składników. Formujemy kulę, owijamy ją w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
  2. W tym czasie szykujemy beszamel. W rondlu topimy masło, dodajemy po łyżce mąki i podsmażamy, aż uzyskamy złocistą zasmażkę. Wlewamy stopniowo zimne mleko i energicznie mieszamy. Całość gotujemy przez kilka minut, aż sos zacznie gęstniej. Na koniec dodajemy tarty ser, mieszamy, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  3. Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry.
  4. Schłodzone ciasto przekładamy na oprószony odrobiną mąki papier do pieczenia, wałkujemy na spore koło (średnica ok. 35 cm). Przekładamy na blachę.
  5. Środek ciasta smarujemy beszamelem i układamy ciasto plastry ziemniaków, zostawiamy wolne brzegi (ok. 3 cm).
  6. Boki ciasta zawijamy ku środkowi tworząc "ramkę". Smarujemy ją z wierzchu białkiem i wstawiamy blachę z tartą do rozgrzanego piekarnika.
  7. Galette pieczemy przez 30 minut w 200 stopniach. Serwujemy z wiórkami parmezanu, różowym pieprzem i ziołami.
  8. Tartę można także podawać na zimno. 
Tosia

12 komentarzy:

  1. Taka tarta musi być bardzo dobra!:)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Zajrzyj na Smakowity Chleb, proszę. Czekam na Twoją opinię.

    Witek

    OdpowiedzUsuń
  3. Ekstra ziemniaki! I ten serowy beszamel, mmm. Moja dieta póki co nie pozwala, ale oczy jedzą :-).

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam ziemniaki także te fioletowe! cudny wypiek Tosiu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten nóż na pierwszym zdjęciu to skąd macie? :D

    OdpowiedzUsuń
  6. I appreciate, cause I discovered exactly what I used to be having a look for. You’ve ended my four day long hunt! God Bless you man. Have a nice day. Bye

    OdpowiedzUsuń
  7. Cool! Interesting advice over this website. It is pretty worth enough for me. From my point of view, if all site owners and bloggers made good content as you did, the Internet will be much more useful than ever before. I couldn’t refrain from commenting. I have been surfing on-line some hours trying to find such infos. I will also share it with some of my roommates interested in it. I’ve just flagged this site. At this time with the job done, I’ll enjoy some model home Webcams. Danke!! Greetings from Clovis!

    OdpowiedzUsuń
  8. Very good written post. It will be useful to anybody who usess it, as well as yours truly :). Keep doing what you are doing – looking forward to more posts.

    OdpowiedzUsuń
  9. Good day very cool site!! Man .. Beautiful .. Amazing .. I’ll bookmark your site and take the feeds additionally¡KI’m glad to find a lot of helpful information right here in the submit, we’d like work out more techniques on this regard, thanks for sharing. . . . . .

    OdpowiedzUsuń
  10. Great goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re just extremely excellent. I actually like what you have acquired here, certainly like what you are saying and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still take care of to keep it sensible. I can not wait to read much more from you. This is actually a wonderful web site.

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...