wtorek, 10 maja 2016

Sezon na szparagi: Szparagowe tagliatelle z limonkowym sosem holenderskim i jajkiem w koszulce


Nareszcie ciemne chmury przepędzone, nadeszła piękna wiosna, chociaż patrząc na termometry można stwierdzić, że to już lato! Do tego wszystkiego sezon na szparagi rozpoczął się w najlepsze, dlatego trzeba korzystać i zajadać się nimi póki czas.

Wczoraj przechadzając się po Halach Targowych w Gdyni, natrafiłam na idealne stoisko z kartonową tabliczką opisaną "Prawdziwe centrum szparag. Do wyboru, do koloru. Świeżynki". Oczywiście musiałam się zatrzymać, bo dostałam oczopląsu od różnych gatunków i barw szparagów. Ostatecznie skusiłam się na "oliwkowy rarytas", czyli młodziutkie szparagi (podobno) z Kaszub.

Uznałam, że grzechem byłoby z nimi eksperymentować z mocnymi dodatkami, dlatego w myśl zasady "less is more" postawiłam na klasykę. Gdybym ugotowała szparagi, zrobiła tradycyjny sos holenderski i ugotowała jajko w koszulce to byłoby pysznie, ale trochę bym się pewnie zanudziła w kuchni. Dlatego klasyczne danie zrobiłam po swojemu.

Szparagowe główki odcięłam, a łodygi pocięłam obieraczką na cienkie paseczki. W ten sposób uzyskałam szparagowe "tagliatelle", czyli warzywny makaron. Podsmażyłam całość z młodym czosnkiem i masłem klarowanym. Na to zaserwowałam jajko w koszulce i polałam sosem holenderskim.

Sos zrobiłam trochę inaczej niż zwykle, bo z dodatkiem soku z limonki i koperkiem. Wyszło fantastycznie i muszę przyznać, że to najlepsze szparagowe danie jakie udało mi się zrobić. Zastanawiam się czy to w ogóle nie były najlepsze szparagi jakie jadłam, ale to już odważne stwierdzenie. Tak czy siak, bardzo polecam przepis! :)



Szparagowe tagliatelle z limonkowo-koperkowym sosem holenderskim i jajkiem w koszulce/ 2 porcje
  • pęczek zielonych szparagów
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • ząbek młodego czosnku
  • sól, pieprz
Limonkowo-koperkowy sos holenderski:
  • 2 żółtka jajek
  • sok z 1 limonki
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 100 g masła
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki posiekanego koperku
Jajka w koszulce:
  • 2 jajka
  • 0,5 l wody
  • łyżeczka octu winnego
  • łyżeczka soli
 Szparagi:
  1. Szparagom odcinamy twarde końcówki łamiąc je od dołu (wyrzucamy). Odkrawamy także główki i odkładamy.
  2. Resztę łodyg tniemy obieraczką na cieniutkie paseczki.
  3. Na klarowanym maśle podsmażamy posiekany drobno czosnek z główkami i paseczkami szparagów. Przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy 5 minut. Wykładamy na talerze.
Sos:
  1.  W rondlu topimy masło, chwilę studzimy.
  2. Żółtka ubijamy (ręcznie lub mikserem) z musztardą i łyżką soku z limonki na puszystą masę.
  3. Następnie dolewamy stopniowo topione masło i dalej ubijamy energicznie sos.
  4. Na koniec, gdy sos stanie się gęsty i aksamitny, dodajemy resztę soku z limonki, posiekany koperek, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
 Jajka:
  1. W rondlu gotujemy wodę z octem.
  2. Wbijamy po jednym jajku do kubka.
  3. Gdy woda zacznie wrzeć mieszamy ją łyżką, aby postał wirek.
  4. Przelewamy w wirek jajko i gotujemy przez 3 minuty. Czynność powtarzamy z drugim jajkiem.
  5. Jajka w koszulce serwujemy na szparagach i polewamy sosem holenderskim.
Tosia

1 komentarz:

  1. Genialny blog. Niesamowite przepisy, ukłony ode mnie - raczkującej blogerki 🙌🙇 Przy okazji zapraszam do siebie: glodnemuchlebnamysli.blogspot.com
    Paulina 😇

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...