Miło nam ogłosić, że w kioskach jest już najnowszy Kukbuk, w którym znajdziecie nasz materiał "KRZAK TAK!".
Czas leci jak szalony! Zdjęcia, potrawy i przepisy przygotowywałyśmy rok temu w czerwcu. Śliwka była wtedy w ciąży i odliczała ostatnie dni do wielkiego powitania na świecie swojego syna, a i u Tosi się trochę pozmieniało. Miałyśmy wrażenie, że zanim zobaczymy efekty naszej pracy na papierze - miną całe wieki. Trudno powiedzieć gdzie się podziały te miesiące, ale się doczekałyśmy! Mamy nadzieję, że materiał przypadnie Wam do gustu, bo włożyłyśmy w jego opracowanie sporo serca.
Na warsztat wzięłyśmy dzikie kwiaty, które w maju i czerwcu nie tylko kuszą nas wyglądem i zapachem, ale także fantastycznie sprawdzają się w kuchni i pobudzają wyobraźnię.
Z kwiatów akacji (zwanej też robinią akacjową) proponujemy usmażyć delikatne placuszki z ricottą i serwować je ze smażonymi truskawkami. Druga propozycja to syrop z cukrem trzcinowym i wanilią, będzie świetnym dodatkiem do orzeźwiających lemoniad i cytrusowych drinków.
Aromatyczna dzika róża zainspirowała nas do ukręcenia różano-kokosowych lodów z pistacjami i upieczenia słodkiej baklavy z dodatkiem różanego syropu.
Śliwka wykorzystała czarny bez do nastawienia kwiatowo-cytrynowej nalewki, a Tosia zanurzyła baldachy bzu w cieście cydrowym i usmażyła na patelni, na koniec posypując je cukrem pudrem.
Trzymamy kciuki, aby udało Wam się znaleźć w tym sezonie dzikie kwiaty z daleka od ulicy i udało przetestować nasze przepisy. Do zobaczenia w kioskach :)
Śliwka i Tosia
Wasza kreatywność i odwaga w poszukiwaniach nowych smaków nieustannie wzbudzają mój podziw. Pyszne propozycje! Pozdrawiam serdecznie :-).
OdpowiedzUsuń