niedziela, 14 lutego 2016

Śniadanie do łóżka #211: Kanapka z karmelizowanymi boczniakami, chrupiącym boczkiem i jajkiem sadzonym


Walentynki są dla mnie jak Środa Popielcowa, czyli nie zwracam na ten dzień zbytnio uwagi. Ani nie jestem w grupie "hejterów", którzy wyśmiewają wszystkie zakochane pary, ani nie jestem z tych, którzy sięgają tego dnia po brokat i czerwoną sukienkę.

Z drugiej jednak strony, każda okazja do przygotowania czegoś dla ukochanej osoby jest dobra, więc weszłam rano do kuchni z myślą, aby zrobić dla Pawła na śniadanie jakąś epicką kanapkę.

W lodówce miałam boczniaki i plastry wędzonego boczku, dla których musiałam się nieźle postarać. Panie w mięsnym niechętnie kroją wędzony boczek, bo na maszynie zostaje skórka, a jest to niezwykły rarytas Pawła. Dlatego od czasu do czasu ładnie się uśmiecham i namawiam ekspedientki, aby go cieniutko pokroiły.

Do zestawu karmelizowane boczniaki + chrupiący boczek idealnie pasuje jajko sadzone, a że w szufladzie miałam nawet foremkę w kształcie serca to trochę w tym temacie zaszalałam. Do przełamania intensywnych smaków dodałam świeżo tarty parmezan oraz majonezowy sos słodko-kwaśny ze szczypiorkiem. Dla ostrości kilka palsterków ostatnio ulubionej papryczki jalapeno z zalewy octowej.

Wyszło mega, a kanapkę złożyłam z własnoręcznie upieczonego chleba pełnoziarnistego na zakwasie. Oczywiście równie fantastycznie sprawdziłaby się tutaj bagietka, czy inne białe pieczywo.



Kanapka z karmelizowanymi boczniakami, wędzonym boczkiem i jajkiem sadzonym
  • 2 kromki dowolnego pieczywa (u mnie chleb pełnoziarnisty na zakwasie)
  • 3 plastry wędzonego boczku
  • 3 plasterki parmezanu (lub innego sera)
  • 3 małe grzyby boczniaki
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • kilka plasterków papryczki jalapeno
  • jajko
  • łyżeczka oleju roślinnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki sosu Sriracha lub słodko-kwaśnego
  • posiekany szczypiorek 
  • sól, pieprz 
  1. Kromki chleba wrzucamy do tostera lub na kilka minut do rozgrzanego piekarnika, aby stały się chrupkie.
  2. Na patelnię wrzucamy plastry wędzonego boczku, smażymy przez kilka minut z dwóch stron, aż stanie się rumiany, chrupiący i wytopi z siebie tłuszcz.
  3. Zdejmujemy chrupiący boczek z patelni, a na tłuszcz który pozostał wrzucamy małe boczniaki.
  4. Przyprawiamy solą, pieprzem i smażymy ok. 4 minut, następnie dodajemy miód i ocet balsamiczny, karmelizujemy jeszcze chwilę i ściągamy z patelni.
  5. Patelnię skrapiamy odrobiną oleju i wbijamy jajko (jeśli mamy foremkę to wbijamy je do środka). Smażymy kilka minut, aż będzie odpowiednio ścięte.
  6. Majonez mieszamy z sosem i szczypiorkiem.
  7. Kromkę chleba smarujemy majonezem, wykładamy parmezan, karmelizowane boczniaki, chrupiący boczek, posypujemy szczypiorkiem i plasterkami jalapeno.
  8. Na kanapce kładziemy jajko sadzone i przykrywamy drugą kromką, podajemy od razu.
 Tosia

2 komentarze:

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...