wtorek, 4 sierpnia 2015

Wiśniolada z rozmarynem



Bycie freelancerem ma swoje plusy i minusy, chociaż nie będę udawała skromnej - to zdecydowanie więcej zalet. W poprzednich wakacyjnych wpisach kilka razy narzekałam na kiepską pogodę na Pomorzu, dlatego gdy w końcu temperatura sięgnęła 30 stopni, postanowiłam wszystko odłożyć na bok i zrobić sobie w ciągu dnia małe wagary.

Chwyciłam za koszyk z wiśniami, które dostałam poprzedniego dnia w prezencie. Zasypałam je trzcinowym cukrem, dodałam ulubiony rozmaryn i zalałam wodą. W czasie gdy syrop się gotował, ja już pakowałam aparat, koc, krem z filtrem do opalania i czereśnie. Ostudzony syrop połączyłam z wodą gazowaną, sokiem z cytryny i rozdrobnionymi kostkami lodu. Przelałam do butelek i ruszyliśmy na spontaniczną wycieczkę.

Co zatem piją brodaci hipsterzy nad jeziorem? Wiśnioladę z rozmarynem!




Wiśniolada z rozmarynem
  • 250 g wiśni
  • 3 łyżki listków rozmarynu
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 500 ml wody
  • sok z 1/2 cytryny
  • 300 g wody gazowanej
  • kostki lodu
  1. Wiśnie drylujemy, wrzucamy bez pestek do garnka. Dodajemy cukier, porwane listki rozmarynu. 
  2. Zalewamy wodą (500 ml) i gotujemy na średnim ogniu przez 10 minut.
  3. Ostudzony syrop łączymy ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, wodą gazowaną i kostkami lodu. 
  4. Dodatkowo wiśnioladę można podawać z gałązkami rozmarynu. 
Tosia

3 komentarze:

  1. Aż zrobiłem się spragniony! Chyba jutro będę hipsterem, ale w upalnym mieście ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Taką wiśnioladę to bym wypiła;)

    OdpowiedzUsuń
  3. mam ochotę natakie wiśniowe wagary! genialny przepis - ja choć na razie szukam pracy, nie mam jak wybyć z mieszkania w upalnym mieście nad upalną Wartę. Leżę z anginą załamana, że taka pogoda mi umyka.

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...