wtorek, 23 czerwca 2015

Murzynek z truskawkami




W czasie deszczu dzieci się nudzą. To chyba zły znak sugerujący, że dzieciństwo już dawno za mną. Czasem się lubię ponudzić, a ostatnio nie miałam na to nawet chwili. Znalazłam jednak czas na przygotowanie czegoś słodkiego, bo miło gdy na stole w domu stoi ciasto.

Dostałam niedawno kartonik z tabliczkami czekolady. Jak każdy normalny miłośnik czekolady,  miewam tak, że zaczynając jedną kosteczkę, kończę na tabliczce. Na szczęście zasada ta nie tyczy się czystej czekolady, a jedynie z nadzieniem lub np. bakaliami. Dlatego 2 czekoladowe tabliczki postanowiłam wykorzystać pożytecznie i upiec ulubionego murzynka.

Publikowałam już na blogu murzynkowy przepis. Jego sekretem jest dodatek dżemu/konfitury do ciasta, dzięki temu jest przyjemnie wilgotny. Tak naprawdę to czekoladowe ciasto, strukturą i smakiem przypominające coś pomiędzy murzynkiem, a intensywnym brownies.

W dzisiejszej wersji postanowiłam dodać mus truskawkowy, konkretnie zmiksowane blenderem owoce. Nie zabrakło też kawałków truskawek w cieście, a dodatkowo jeszcze ozdobiłam nimi wierzch ciasta polany czekoladą.

Do tego wszystkiego ciasto wyszło nawet trochę fit, bo upiekłam je na bazie mąki pełnoziarnistej i cukru trzcinowego. Musicie koniecznie spróbować!

Ps. A przy okazji miło mi ogłosić, że to 1000 wpis na blogu :)




Murzynek z truskawkami/ (forma ok. 23 cm)

  • 150 g mąki pełnoziarnistej
  • 50 g mąki pszennej (u mnie typ 550)
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 150 g masła
  • 150 g musu truskawkowego *
  • 120 g cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g truskawek
  • Wierzch:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • łyżka masła
  • kilka truskawek
  1. Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do miski, dodajemy kawałki masła i ustawiamy nad rondlem z gotującą się wodą. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszamy i chwilę studzimy.
  2. Do ostudzonej czekolady dodajemy mus truskawkowy, rozbełtane jajka i cukier. 
  3. Wsypujemy mąki z proszkiem do pieczenia i krótko mieszamy, jedynie do połączenia składników.
  4. Na koniec wrzucamy pokrojone truskawki i delikatnie mieszamy.
  5. Formę smarujemy masłem, przekładamy ciasto do środka, wierzch wyrównujemy łyżką.
  6. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku do temperatury 180, przez 40 minut.
  7. Upieczone ciasto wyciągamy z formy i chwilę studzimy.
  8. W tym czasie w kąpieli wodnej topimy czekoladę z masłem. Polewamy z wierzchu ciasto i dekorujemy kawałkami truskawek.
* Zmiksowane truskawki blenderem.

Tosia

8 komentarzy:

  1. czy można zastąpić zwykłą mąkę pszenna mąką pszenna pełnoziarnistą

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, może to być tylko 200 g mąki pełnoziarnistej :) Konsystencja się odrobinę zmieni, być może będzie trochę mniej wilgotne, ale nie powinno być większej różnicy.

      Usuń
  2. Smakowicie wygląda! Wypróbuje przepis w piątek!

    OdpowiedzUsuń
  3. Sezonowy, truskawkowy murzynek. Absolutnie fantastyczny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. gratuluję tysiączka! i porywam kawałek mojego ukochanego ciasta z dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Truskawki pasują do wszystkiego... ;) o czekoladzie już nawet nie wspominając.

    OdpowiedzUsuń
  6. Tosiu, mam blaszkę 22x23 cm. Piec murzynka dłużej/krócej?

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...