niedziela, 12 kwietnia 2015

Śniadanie od łóżka #179: Omletowe zawijańce


Za nami pierwsze naprawdę ciepłe dni, wszyscy oszaleli z radości! Ludzie niczym Muminki po zimie, wyszli z domów szukając promyków słońca i zielonych trawników. Konkurencja w parku była na tyle duża, że trudno było znaleźć kawałek trawy, aby otworzyć sezon na grę we frisbee. A po aktywności na świeżym powietrzu, aż przyjemnie zjeść coś naprawdę lekkiego i powoli przerzucić się na wiosenną kuchnię.

Nie jestem rannym ptaszkiem, ale z powodu podróży wstałam dziś wyjątkowo wcześnie. Usmażyłam cieniutkie omleciki, które zawijaliśmy jak naleśniki. Tak zupełnie szczerze to dodatki nie były zbytnio przemyślana kompozycją, po prostu wykorzystałam składniki, które znalazłam w lodówce. Dlatego zachęcam do tworzenia własnych połączeń smakowych, niczym kompozytor naleśników w znanej sieciowej naleśnikarni.

W omletowych zawijańcach pojawiła się np. gruszka, bazylia i ser brie, a w drugim zestawie sos musztardowo-miodowy, szynka dojrzewająca, brie, papryka, bazylia i rzodkiewka. Na pewno wspaniale komponowałby się tutaj także wędzony łosoś. A w wersji bardziej orientalnej, z omlecików można zawinąć wiosenne sajgonki.

 Omletowe zawijańce (4-5 sztuk)
  • 3 jajka
  • 3 łyżki wody
  • łyżeczka sosu sojowego*
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku/koperku/bazylii
  • 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia
Proponowane dodatki:
  • szynka dojrzewająca 
  • ser brie
  • papryka
  • rzodkiewka
  • gruszka
  • bazylia
  • sos musztardowo-miodowy (2 łyżki musztardy, 2 łyżki miodu, łyżeczka octu balsamicznego, posiekany koperek)
  1.  Jajka roztrzepujemy z zimną wodą, posiekanym szczypiorkiem, solą, pieprzem i sosem sojowym.
  2. Teflonową patelnię delikatnie skrapiamy olejem lub oliwą. Wylewamy część masy jajecznej w taki sposób, aby utworzyła cienki naleśnik. 
  3. Smażymy przez 2-3 minuty z jednej strony i delikatnie przekładamy na talerz. Omleciki można dodatkowo odsączyć z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.
  4. Środek omlecików smarujemy sosem i wykładamy wybranymi składnikami, zawijamy jak naleśnika i serwujemy na ciepło.
*Z sosu sojowego można zrezygnować lub użyć go zamiast soli.

Tosia

8 komentarzy:

  1. Nie pogardziłabym takim śniadaniem :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastycznie wygląda, jadłabym na pewno: )

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł na śniadanie w większym gronie - każdy zrobi sobie zawijańca z czym chce :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Najlepsze są takie potrawy "na winie",tzn. z tego co się nawinie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię! Sosu sojowego nie dodawałam, ale spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Szanowne dziewczyny! Kultura, miasto i gotowanie jest naszą inspiracją. Mamy zaszczyt zaprosić Was na festiwal APETYT NA MIASTO! To nie lada gratka dla smakoszy, wielbicieli restauracji, kucharzy i wszystkich, którzy po prostu uwielbiają jeść! Od 20 do 26 kwietnia startuje festiwal Apetyt na Miasto, na którym w wybranych lokalach w Polsce, w tym w Trójmieście będzie można spróbować wyjątkowych 3 dań w atrakcyjnej cenie. Bilety na www.apetytnamiasto.pl, Więcej na FB https://www.facebook.com/apetytnamiasto Zapraszamy i polecamy!

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...