niedziela, 15 marca 2015

Śniadanie do łóżka #176: Kanapka z pieczarkowym pesto, parmezanem, salami, mascarpone i bazylią


Chyba wszyscy odliczają już dni do pierwszego dnia wiosny. Nie mogę się już doczekać nowej pory roku, ale ostatecznie to tylko zmiana daty w kalendarzu. Wiosnę za oknem można szukać już teraz np. wypatrując słońca. Wykorzystaliśmy wolny poranek i wybraliśmy się na spacer połączony z pierwszym tegorocznym śniadaniem w plenerze. Rano zrobiłam szybko kanapki i zaparzyłam w termosie miętę :)


Niektórzy twierdzą, że pieczarki to nie grzyby. Nic mnie to nie obchodzi, uwielbiam je na pizzy czy w sosie do kopytek. Tak się złożyło, że miałam w lodówce sporo pieczarek i postanowiłam zrobić z nich pesto. Podsmażone pieczarki wzbogaciłam o dodatek parmezanu, słonecznika, czosnku, miodu i świeżej bazylii. Wlewając powoli oliwę wystarczy ucierać je w moździerzu lub szybko zmiksować blenderem na gładką pastę.

Pesto można zrobić wcześniej np. wieczorem, a rano tylko szybko przygotować kanapki. Zainspirowana smakiem ulubionej pizzy, do kanapek z pesto przemyciłam salami i mascarpone. Dodałam też świeżo tarty parmezan i listki bazylii. Po powrocie do domu została nam jedna kanapka, którą odgrzaliśmy w piekarniku na kolację. Dlatego śmiało polecam wersję zarówno na zimno, jak i ciepło. A pieczarkowe pesto można również wykorzystać np. do szybkiego spaghetti.


Kanapka z pieczarkowym pesto, salami, mascarpone i bazylią
Pesto pieczarkowe:
  • 250 g pieczarek
  • 4 łyżki ziaren słonecznika
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • garść liści bazylii
  • 100 ml oliwy
  • sól, pieprz
Kanapka:
  • chleb na zakwasie
  • pesto pieczarkowe
  • plastry salami
  • kilka łyżek mascarpone
  • liście świeżej bazylii
  • kawałek parmezanu
  1. Obrane pieczarki drobno kroimy i podsmażamy na oliwie, na dużym ogniu. 
  2. Przekładamy je do wysokiego naczynia, dodajemy słonecznik, bazylię, parmezan, posiekany drobno czosnek, miód, sól i pieprz. Stopniowo wlewamy oliwę i miksujemy na gładkie pesto.
  3. Kromkę chleba smarujemy pesto, kładziemy salami, plastry świeżo tartego parmezanu i listki bazylii. Drugą kromkę smarujemy łyżką mascarpone i przykrywamy.
  4. Pakujemy w pergamin i zabieramy na spacer lub wkładamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i podgrzewamy przez 5 minut.
Tosia

4 komentarze:

  1. Weź mnie kiedyś na taki spacer! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Śniadanie śniadaniem, ale tego modela to Ci totalnie zazdroszczę! No dobra, śniadania z widokiem na morze trochę też... : )

    OdpowiedzUsuń
  3. Tralalala... i jak tu potem tego nie zrobić w domu? ;O
    Ja właśnie skleciłam przepis na sernik z kajmakiem ;)
    http://oligatorka.blogspot.com/2015/03/cheesecake-with-caramel-and-pistachio.html - nie chodzi mi o reklamę, wrzucam Wam jakbyście były ciekawe.

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...