czwartek, 8 maja 2014

Chutney z rabarbaru




Nabrałam ochoty na gęsty, orientalny sos, który będzie świetnym dodatkiem do dań z grilla i kanapek. Czyli sos w stylu indyjskiego chutney, który przyrządza się z owoców i warzyw.
Rabarbarowy sezon w pełni, dlatego uznałam, że rabarbar będzie wdzięcznym składnikiem do przygotowania słodko-kwaśnego sosu.

Od zawsze zadziwia mnie to, że uważany jest za warzywo. Tak naprawdę częściej traktuje się go jako owoc, przyrządzając rabarbarowe desery. Dowodem na to są przepisy, które uzbierałyśmy w ciągu kilku lat. Na burczymiwbrzuchu znajdziecie pleśniak z rabarbarem, racuchy z rabarbarem, pieczoną owsiankę z rabarbarem i knedle z rabarbarem. Nie ma jednak dań z wykorzystaniem go w sposób wytrawny. Czas to zmienić!

W moim rabarbarowym sosie znalazło się sporo orientalnych przypraw korzennych, a także jabłko, imbir i cebula. Dodatek octu i cukru pozwoliły zagęścić sos, zakonserwować go i wydobyć smak. Z podanych proporcji sos może śmiało być zamknięty w słoiku i trzymany w lodówce przez dwa tygodnie. 

Jeśli zdecydujecie się zatrzymać smak rabarbaru na dłużej i przygotować chutney w większych ilościach, sos można śmiało pasteryzować.
A naprawdę warto, bo świetnie smakuje np. z mięsem z grilla, z różnymi serami serami, a może być też smakowitą bazą do azjatyckiego dań z woka.


Chutney z rabarbaru/ duży słoik
  • 500 g obranych łodyg rabarbaru
  • czerwona cebula
  • jabłko
  • 2 cm korzenia imbiru
  • ząbek czosnku
  • 50 ml octu jabłkowego
  • 250 g cukru
  • łyżeczka ziaren kolendry
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki suszonych płatków chilli
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • laska cynamonu
  • 3 goździki
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • łyżeczka ziarenek pieprzu
  • szczypta soli
  1. Rabarbar i jabłko obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy.
  2. Wszystkie składniki, razem z przyprawami, tartym imbirem, octem i cukrem umieszczamy w garnku z grubym dnem.
  3. Gotujemy na małym przez godzinę lub do momentu, aż chutney zgęstnieje. Od czasu do czasu mieszamy.
  4. W między czasie smakujemy chutney i w razie potrzeby dodajemy więcej cukru lub octu do smaku. 
  5. Po godzinie wyciągamy przyprawy i przekładamy chutney do słoika. Masę możemy również zmiksować dodatkowo blenderem na gładki sos.
Tosia

6 komentarzy:

  1. Obłędny!
    Muszę go zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  2. Boski ma kolor! Kocham wszystko co z rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. hmmm, brzmi nieźle tylko ile tej soli w końcu? pół łyżeczki czy szczypta? I tego imbiru raz czy dwa razy po 2 cm??

    ola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej :)
      Przepis pisałam rok temu i widzę, że musiałam to robić na raty, albo byłam nieźle zakręcona, że nie dopatrzyłam się drobnych błędów.
      Z solą proponuję dać dużą szczyptę i spróbować, a w razie czego pod koniec gotowania doprawić dodatkową szczyptą. Jeśli chodzi o imbir - wystarczy raz 2 cm korzenia.
      Pozdrawiam,
      Tosia.

      Usuń
  4. Rozumiem :) własnie jest w garnku i robi się. Pachnie super, zobaczymy po całkowitym doprawieniu.

    ola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbowałam go :) smak bardzo mi odpowiada, nie miałam płatków chilli więc musiałam dać mielony pieprz cayenne i cieszę się, że zmniejszyłam ilość cukru o 100 g bo wyszło i tak dość słodkie. świetnie smakuje z mięskiem, kiełbasą ale i sam na chlebek też fajny. Polecam.

      ola

      Usuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...