piątek, 6 grudnia 2013

Kalendarz adwentowy #6: Naleśniki z persymoną i mascarpone



Co się porobiło! Huragan, którym straszyły media chyba nas ominął (przynajmniej na Pomorzu, gdzie uderzyć miał z podwójną siłą), a zamiast niego przyszedł zabójczy śnieg. Choć każdej zimy cieszę się na nadejście spadających z nieba płatków, jakoś daleko mi od myślenia o ich pięknie, gdy przerażona poruszam się po mieście na letnich oponach (zima znowu zaskoczyła kierowcę, wciąż tego samego kierowcę), a z braku skrobaczki, odśnieżam samochód formą do ciasta (czasem warto zostawić ją w samochodzie na czarną godzinę). 

Gdy cudem docieram do domu szukam słodkiego komfortu. Może to być ciepłe kakao, lub pyszne, słodkie naleśniki. 

Lubicie persymonę (kaki)? Ja od lat omijałam ją łukiem. Właściwie nie potrafię do końca wytłumaczyć dlaczego, może duży udział miało to, że nieco przypomina mi pomidora. Pomidor na słodko? Nie-e. 
Ale ponieważ o ten produkt trudno poza sezonem, stwierdziłam, że nadszedł wreszcie czas, żeby spróbować. 

Postanowiłam lekko ją skarmelizować i przyprawić cynamonem. Taki dodatek zadziała rozgrzewająco, gdy za oknem śnieg zasypuje świat. I z pewnością zasmakuje fanom naleśników na słodko- persymona łączy się tu bowiem ze słodkim mascarpone.

Naleśniki z persymoną i mascarpone (8 sztuk)

Karmelizowane persymony:
- 2 persymony
- 30 g masła
- 20 g miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- sok z połowy cytryny

Naleśniki:
- 50 g mąki
- 5 jajek
- 60 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- pół łyżeczki soli

- 250 g mascarpone
- łyżka cukru

  1. Z persymony usuń "krzaczek" u góry. Pokrój ją na ćwiartki i obierz ze skórki. Obraną pokrój na jeszcze mniejsze kawałki. 
  2. W garnku rozgrzej masło. Dodaj persymony. Smaż chwilę, dodaj miód, cynamon i sok z cytryny. Smaż jeszcze kilka minut aż zmiękną i staną się lepkie 
  3. W tym czasie przygotuj naleśniki. Połącz wszystkie składniki i roztrzep trzepaczką. 
  4. Rozsmaruj olej na patelni i smaż cienkie naleśniki z dwóch stron. Co kilka naleśników smaruj na nowo patelnię olejem. 
  5. W miseczce pomieszaj mascarpone z cukrem. 
  6. Rozsmaruj mascarpone na naleśnikach, rozłóż na nich ciepłe persymony i złóż na pół i jeszcze raz na pół. Możesz też podać je na zimno. 
Śliwka

7 komentarzy:

  1. U mnie zamiast śniegu ogromna wichura ! Drzewa się walą ...
    Świetny pomysł na takie naleśniki :) Karmelizowana persymona musi smakować obłędnie !

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja z kolei nigdy nie kojarzyłam persymony z pomidorem ;) A to ciekawe. Polubiłam ją w sumie od początku, choć nie przebija chociażby naszych polskich jabłek. Niemniej jestem pewna, że w tych naleśnikach idealnie komponowała się z kremowym mascarpone. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ślicznie wyglądają te naleśniki! : )
    Super!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie cudne te naleśniczki! Piszę się na jednego :)

    OdpowiedzUsuń
  5. 6 grudnia - letnie opony, brawo! przez takich kierowców później miasto zawalone, pełno wypadków, drogi nieprzejezdne...

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...