sobota, 2 listopada 2013

Słodka sobota #124: Brownie potrójnie czekoladowe


Nie wiem, czy to dewiza życiowa ludzi leniwych, czy tych, którzy wiecznie dążą do perfekcji. Nie czuję się w pełni członkiem żadnej z tych grup. 
Coś w tym jednak jest i często tę zasadę przemycam do własnego życia, bo uważam, że jak coś robić to porządnie, albo wcale. Dlatego, gdy tylko zdecydowałam się na jakiś czekoladowy wypiek, od razu stwierdziłam, że:

Jak kochać - to księcia. Jak kraść- to miliony. A jak piec brownie - to tylko potrójnie czekoladowe!

Tym sposobem upiekłam brownie na bazie gorzkiej czekolady z zawartością kakao 70%, w środku znalazły się kostki mlecznej czekolady z orzechami oraz białej. Gdy zjadłam kawałek, przeniosłam się do czekoladowego raju! 

Przepis możecie dostosować do własnych upodobań. Jeśli wolicie bardziej wilgotne brownie - wystarczy 15 minut w piekarniku, przy bardziej zwartym, ale nadal wilgotnym cieście będzie to ok. 18 minut.

Ps. Podzielcie się chociaż kawałkiem z kimś kogo lubicie, na pewno to doceni! 

Brownie potrójnie czekoladowe/ forma 18x22cm
  • 150 g gorzkiej czekolady (u mnie zawartość kakao 70%)
  • 150 g masła
  • 120 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 50 g  mlecznej czekolady (u mnie z orzechami)
  • 100 g białej czekolady
  • 1-2 łyżki kakao
  1. Do rondla wlewamy wodę sięgającą 1/4 wysokości. Nad rondlem umieszczamy miseczkę z masłem oraz czekoladą, które rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Po kilku minutach mieszamy dokładnie rozpuszczoną masę, która powinna być lejąca i studzimy.
  2. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dalej ubijając mikserem, wlewamy rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę.
  3. Następnie dodajemy przesianą mąkę oraz szczyptę soli i jeszcze chwilę miksujemy całość do połączenia składników. na koniec dorzucamy kostki białej i mlecznej czekolady.
  4. Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem. Wlewamy masę, wyrównujemy łyżką wierzch i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni.
  5. Brownie pieczemy przez 16-18 minut, w zależności od planowanego efektu. Im krócej pieczemy, tym będzie bardziej wilgotne.
  6. Upieczone można posypać dodatkowo kakao.
Tosia

12 komentarzy:

  1. Rozkoszne!
    Potrójnie czekoladowe brzmi bardzo grzesznie...
    Lubię!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale słodko u Was :) Przydałyby mi się dzisiaj takie kostki czekoladowe.

    OdpowiedzUsuń
  3. ojej, ile czekolady. mój narzeczony będzie zachwycony! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tyle szczęścia <3 Pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglada bajecznie i pewnie jeszcze lepiej smakuje, ale patrząc na skladniki to chyba przekracza moje zapotrzebowanie kaloryczne na caly miesiąc :c :p glupia dieta :c

    OdpowiedzUsuń
  6. zdjęcie sprawiło, że dostałam ślinotoku totalnego! mniam!

    OdpowiedzUsuń
  7. mega pyszności :) oj zjadłabym!

    OdpowiedzUsuń
  8. Tosiu, czekoladowe cudo! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Najlepsze ciasto jakie w życiu jadłam! :))

    OdpowiedzUsuń
  10. słodkie!!! fantastycznie czekoladowe, choć ja chwilowo preferuję pełnoziarniste zdrowe wypieki,to na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  11. Tosiu właśnie pożeram ostatni kawałek... to brownie jest genialne! Nie dość, że szybkie to jeszcze przepyszne :) Faktycznie czekoladowy raj :D
    Aga

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...