czwartek, 3 października 2013

Mus jabłkowy z wodą różaną


Myślałam i myślałam aż wymyśliłam plan na jesień i zimę. Zawinę się w mój gruby, mięciutki sweter, będę jeść mus jabłkowy i pić kakałko. Żaden chłód już mnie więcej nie skrzywdzi. 

Na pomysł wpadłam wczoraj. Najpierw rzuciłam się w sklepie na najgrubszy sweter, a później się rozchorowałam (znowu, znowu, znowu...). Najwidoczniej sweter chciał, żebym w pełni wykorzystała jego możliwości. 

Chorowanie ma swoje dobre strony. Wreszcie możesz pozwolić sobie na chwilę dla siebie, celebrując ją z właściwą powagą. Jako rekwizyt przyda się mus jabłkowy. Wyjadany łyżką prosto z kubeczka, gdy jest jeszcze ciepły. I może normalnie nie prezentowałabym na blogu musu jabłkowego, ale z wodą różaną tworzą tak idealną kombinację, że warto dać im odpowiedni aplauz. 

Zapamiętajcie proste równanie:

Jabłka + róża + sweter = ratunek przed zimą.



Wystarczy obrać jabłka ze skórki, pokroić i poczekać aż same się rozlecą. A czemu mamy czekać? Mogłbym wymyślić dużo teorii, że smaki muszą się przegryźć, ale tak naprawdę po co brudzić blender?:) 

Mus jabłkowy z wodą różaną (4 porcje)

- 3 średnie słodko-kwaskowate jabłka
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki wody różanej
- woda

  1. Obierz jabłka ze skórek, pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne.
  2. Pokrój jabłka na małe kawałki.
  3. W średnim garnku rozgrzej masło na małym ogniu. Podsmażaj masło aż zrobi się lekko brązowe. Dodaj jabłka.
  4. Wymieszaj jabłka z masłem i smaż kilka minut. Dodaj sok z cytryny i zalej jabłka wodą do ich wysokości. 
  5. Gotuj powoli na średnim ogniu aż jabłka rozpadną się na mus i całość zgęstnieje. Mieszaj co jakiś czas.
  6. Gdy jabłka nabiorą już konsystencji musu dodaj wodę różaną i zamieszaj. 
Śliwka

5 komentarzy:

  1. Już czuję ten różany aromat... Do wypróbowania! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdrowiej szybciutko przy tych smakołykach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ha! mój plan na jesień wygląda podobnie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Musi pachniec pięknie! Ja też sobie już sweter kupiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie, ogólnie jest sezon na jabłka, mam ogromną ochotę na zapach i smak różany więc połączenie idealne :)

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...