Wczoraj zdarzyła mi się rzecz niesłychana. Postanowiłam ugotować kolację dla przyjaciół i jak zwykle nie wyrabiałam się w czasie. Biegałam jak szalona po kuchni, zostawiając za sobą istne tornado, a czas niemiłosiernie uciekał. Gdy zegar wskazał, że goście będą na miejscu za 20 minut, nagle wszystko ucichło i zrobiło się strasznie ciemno. Poszedł prąd.
Stwierdziłam, że to na pewno chwilowe, ale okazało się, że chwila miała trwać dłużej. W środku tworzenia nagle los pozbawił mnie piekarnika, palników, lodówki i światła. Czy można wyobrazić sobie większą złośliwość losu?
Na szczęście pozostał mi jeden palnik gazowy, który w ostateczności uratował sytuację.
Dzisiaj sobota, więc znowu jestem w kuchni, tym razem słodząc sobie życie. Za chwilę jadę z przyjaciółmi na Kaszuby, a ze sobą zabieram kosz domowych drożdżówek z serem. Moje podniebienie od dłuższego czasu marzyło o tak prostym przysmaku. Nie jadłam ich od lat!
Drożdżówki z serem (20 drożdżówek)
Ciasto:
- 700 g mąki pszennej
- 2 opakowania suszonych drożdży (14 g)
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 85 g cukru
- 150 g miękkiego masła
- 4 żółtka
- 100 ml ciepłego mleka
- 150 ml wody gazowanej
Masa serowa:
- 500 g tłustego twarogu z trójkąta
- 75 g cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 jajka
- 100 g rodzynek
Lukier
- cukier puder
- sok z cytryny
- Połącz ze sobą wszystkie składniki oprócz mleka i wody w misce lub na blacie.
- Powoli zacznij dolewać ciepłe mleko i i zagniatać ciasto. Następnie dolewaj wodę gazowaną i cały czas zagniataj aż ciasto uzyska elastyczną konsystencję.
- Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
- Umieść ciasto w misce, przykryj ją materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 - 2h
- Zrób masę serową. Wszystkie składniki oprócz rodzynek zmiksuj przez kilka minut.
- Dodaj rodzynki i pomieszaj łyżką.
- Po upływie wyrastania ciasta wyjmij je na obsypany mąką blat lub stolnicę. Podziel na pół i każdą połówkę rozwałkuj na cienki prostokąt.
- Na każdym prostokącie ciasta rozsmaruj masę serową nie smarując przy samych brzegach.
- Zwiń ciasto w rulon zaczynając od dłuższego boku do dłuższego boku.
- Pokrój każdy z dwóch rulonów na 10 kawałków w poprzek.
- Ustaw zawijasy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Uklep je aby były bardziej płaskie.
- Odstaw do wyrośnięcia jeszcze na 45 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Wstaw drożdżówki do piekarnika i piecz ok. 20 minut aż zbrązowieją.
- Przygotuj lukier poprzez dolanie małej porcji soku z cytryny do cukru pudru. Mieszaj aż zrobi się gęsty i polej drożdżówki.
Śliwka
Mmmmm, rozmarzyłam się :) Ja robiłam ostatnio podobne ( http://www.pasjonatka.com/buleczki-drozdzowe-z-serem/ )- aż mi ślinka cieknie na samą myśl :)
OdpowiedzUsuńpyszne drożdżówki :) jedne z moich ulubionych !
OdpowiedzUsuńteż ostatnio o takich marzę... pyszne!
OdpowiedzUsuńa jaki to jest twaróg z trojkąta?
OdpowiedzUsuńU mnie jest wszystko na prąd i raz musiałam pizzę zamówić na obiad, bo awaria trwała ponad 3 godziny:/ Zabieram ze sobą pyszną drożdżówkę;)
OdpowiedzUsuńpiękna! i na pewno smaczna :) pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
OdpowiedzUsuńProsto, smacznie i moje smaki.
OdpowiedzUsuń