Ostatnio będąc na pobliskiej hali targowej, obok truskawek i czereśni
dostrzegłam koszyczki z pierwszymi w tym roku kurkami. Do sezonu na
grzybobranie jeszcze sporo czasu, ale ich widok tak mnie zachwycił, że
nie mogłam się powstrzymać.
Do domu wróciłam z kurkami i już w drodze rozmyślałam co z nich zrobię. Miałam ochotę na jakąś szybką pastę z kurkami i pesto pietruszkowo-pistacjowym. Było to jednak kilka dni temu i w tym czasie Śliwka zdążyła mnie wyprzedzić przepisem na Farfalle z bobem i boczkiem. Nie mamy tygodnia z kuchnią włoską i chociaż dobrych makaronów nigdy za wiele, zdecydowałam się wykorzystać kurki zupełnie inaczej.
Nie będą to pierwsze sajgonki na burczymiwbrzuchu i przypuszczam też, że nie ostatnie :) Mam ogromną słabość do wszelkiego rodzaju "zawijasów" i to nie tylko tych klasycznych wietnamskich, ale także różnych wariacji na ich temat.
Tym sposobem na blogu pojawiły się już spring rolls z kurczakiem, wiosenne sajgonki w liściach szpinaku, czy sajgodzinaki, czyli sajgonki z jagodami. Sajgonki robiła też Śliwka, a konkretnie w wersji na zimno z grillowanym łososiem. Wszystkie są wyjątkowe na swój sposób. A moje ulubione to te chrupiące, na ciepło, pieczone w cieście filo.
Jak widać pomysłów na wypełnienie sajgonek farszem może być wiele, podobnie jak sposobów zawijania. Tradycyjnie używa się do tego papieru ryżowego i w taki sposób też przygotowałam je tym razem.
Makaron ryżowy połączyłam z kurkami, pesto pietruszkowym, suszonymi pomidorami oraz prażonymi pistacjami. Całość dopełniłam słodko-kwaśnym dressingiem i zawinęłam w papier ryżowy. Wiem, że farsz może być tu zaskoczeniem. Sajgonki te na pewno można zakwalifikować do kuchni fusion, ale musicie mi uwierzyć na słowo, że były pyszne :)
Do domu wróciłam z kurkami i już w drodze rozmyślałam co z nich zrobię. Miałam ochotę na jakąś szybką pastę z kurkami i pesto pietruszkowo-pistacjowym. Było to jednak kilka dni temu i w tym czasie Śliwka zdążyła mnie wyprzedzić przepisem na Farfalle z bobem i boczkiem. Nie mamy tygodnia z kuchnią włoską i chociaż dobrych makaronów nigdy za wiele, zdecydowałam się wykorzystać kurki zupełnie inaczej.
Nie będą to pierwsze sajgonki na burczymiwbrzuchu i przypuszczam też, że nie ostatnie :) Mam ogromną słabość do wszelkiego rodzaju "zawijasów" i to nie tylko tych klasycznych wietnamskich, ale także różnych wariacji na ich temat.
Tym sposobem na blogu pojawiły się już spring rolls z kurczakiem, wiosenne sajgonki w liściach szpinaku, czy sajgodzinaki, czyli sajgonki z jagodami. Sajgonki robiła też Śliwka, a konkretnie w wersji na zimno z grillowanym łososiem. Wszystkie są wyjątkowe na swój sposób. A moje ulubione to te chrupiące, na ciepło, pieczone w cieście filo.
Jak widać pomysłów na wypełnienie sajgonek farszem może być wiele, podobnie jak sposobów zawijania. Tradycyjnie używa się do tego papieru ryżowego i w taki sposób też przygotowałam je tym razem.
Makaron ryżowy połączyłam z kurkami, pesto pietruszkowym, suszonymi pomidorami oraz prażonymi pistacjami. Całość dopełniłam słodko-kwaśnym dressingiem i zawinęłam w papier ryżowy. Wiem, że farsz może być tu zaskoczeniem. Sajgonki te na pewno można zakwalifikować do kuchni fusion, ale musicie mi uwierzyć na słowo, że były pyszne :)
Sajgonki na zimno z kurkami, pesto pietruszkowym, pistacjami i suszonymi pomidorami/ 10 szt.
- 10 płatów papieru ryżowego
- 80 g makaronu ryżowego/sojowego
- 120 g kurek
- kilka suszonych pomidorów
- 60 g obranych pistacji
- łyżka masła
- Pesto pietruszkowe:
- natka pietruszki
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- Dressing do maczania sajgonek i do farszu:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 3 łyżki miodu
- sok z 1/2 cytryny
- łyżeczka octu ryżowego
- ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki posiekanego chilli
- sól, pieprz
- Makaron sojowy wrzucamy do miseczki i zalewamy wrzącą wodą. Zostawiamy na kilka minut (według wskazówek na opakowaniu). Następnie makaron odsączamy z wody i tniemy nożyczkami lub kroimy, aby był drobniejszy.
- Do wysokiego naczynia wrzucamy natkę pietruszki i posiekany czosnek. Wlewamy oliwę i miksujemy blenderem na gładkie pesto. Na koniec przyprawiamy je pieprzem i solą.
- W słoiczku umieszczamy sos sojowy, sos rybny, miód, sok z cytryny, ocet ryżowy, posiekany czosnek i posiekaną drobno papryczkę chilli. Słoik zakręcamy i potrząsamy nim energicznie. Na koniec dressing przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Połowę dressingu wlewamy do makaronu sojowego i mieszamy. Resztę wlewamy do sosjerki.
- Kurki myjemy i osuszamy. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło. Wrzucamy kurki i podsmażamy je kilka minut. Gdy zaczną puszczać wodę, dodajemy pesto pietruszkowe i smażymy je jeszcze kilka minut. Gotowe kurki przyprawiamy do smaku.
- Na suchej patelni prażymy pistacji. Gdy po kilku minutach zaczną się rumienić, przekładamy je do moździerza lub na deskę i drobno siekamy/ucieramy. Suszone pomidory kroimy w paseczki.
- Na desce umieszczamy wilgotną ściereczką. Obok stawiamy dużą miskę z wrzącą wodą, miseczkę z makaronem ryżowym, prażone pistacje, suszone pomidory oraz kurki z pesto.
- Bierzemy papier ryżowy, umieszczamy go w misce z wodą na kilka sekund. Kładziemy na ściereczce. Na środku lub na dole koła umieszczamy: makaron ryżowy, kurki, paseczek suszonego pomidora. Składniki posypujemy prażonymi pistacjami i zawijamy sajgonki. Zaczynamy od dołu, zginając papier ku środkowi. Następnie zginamy boki i rolujemy sajgonki (najłatwiej zerknąć na ruchomy obrazek tutaj).
- Z każdą sajgonką czynność powtarzamy. Gotowe spring rollsy podajemy od razu z dressingiem.
wyglądają ekstrawagancko i na pewno tak smakują;-)
OdpowiedzUsuńChyba najciekawsze wnętrze sajgonek jakie widziałam ;) Kurki i pistacje, wow, to musi by przepyszne :D
OdpowiedzUsuńOryginalnie :) ja już też próbowałam pierwszych kurek w tym sezonie, mniam :).
OdpowiedzUsuńTakie sajgonki muszą smakować obłędnie :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłem takie sajgonki i wyszły świetne! Polecam każdemu. Przygotowanie zajęło mi godzinę, ale przypuszczam, że następnym razem pójdzie szybciej :)
OdpowiedzUsuńPytanie - czy macie pomysł czym zastąpić kurki jak ich już nie będzie?
Ciesze się, że smakowały :)
UsuńPoza sezonem kurki proponuję zastąpić mrożonymi/marynowanymi ze słoika lub grzybami mun.
This dish is so delicious. Thank you for sharing the recipe. duck life and I really like it.
OdpowiedzUsuńhttps://fb88dangnhap.co/ hoạt động lâu năm trên thị trường và có nhiều kinh nghiệm trong dịch vụ cá cược trực tuyến. Với sự tin cậy và nguồn lực phát triển mạnh, thương hiệu đã nhanh chóng thu hút nhiều đối tác. Sân chơi này cũng có nhiều link truy cập, để tránh click vào link giả mạo, hãy truy cập ngay
OdpowiedzUsuńhttps://luck8s.bar/ là một trong những địa chỉ cá cược lừng danh được nhiều anh em yêu thích. Nhà cái mang đến một thư viện game đa dạng hàng đầu, đảm bảo cung cấp những dịch vụ với chất lượng đỉnh cao.
OdpowiedzUsuńhttps://shbet.food/ top 1 nhà cái cá cược online uy tín và chất lượng nhất tại thị trường Việt Nam. Chính vì vậy, nếu người chơi đang tìm kiếm một sân chơi cá cược online đáng tin cậy thì đây chính là sự lựa chọn tuyệt vời nhất.
OdpowiedzUsuńNastępnie makaron odsączamy z wody i tniemy nożyczkami lub kroimy, aby był drobniejszy.
OdpowiedzUsuńThank you for watching the Green Market Report! Be sure to subscribe to stay up to date – it’s free. https://888b.estate/
UsuńJak widać pomysłów na wypełnienie sajgonek farszem może być wiele, podobnie jak sposobów zawijania. Tradycyjnie używa się do tego papieru ryżowego i w taki sposób też przygotowałam je tym razem.about us :https://kubeton.org/
OdpowiedzUsuńDang ky QH88 rat don gian va nhanh chong, chi voi vai buoc co ban, ban da co the trai nghiem ngay cac tro choi hap dan tai day. QH88 cung cap nhieu uu dai dac biet danh cho nguoi choi moi, giup ho bat dau hanh trinh ca cuoc truc tuyen mot cach thuan loi.
OdpowiedzUsuńSajgonki z kurkami, pesto pietruszkowym i pistacjami https://cwin33.net
OdpowiedzUsuńNemos Kebab's medarbejdere er en stab af folkhttps://xo88vn.info/
OdpowiedzUsuńGo88 la cong game bai doi thuong uy tin so 1 chau A, thu hut hang tram nghin nguoi choi moi ngay.Nguoi choi co the nhanh chong truy cap cong game bai qua cac trinh duyet web nhu Coc Coc, Safari, Chrome, Firefox, Opera, hoac tai ung dung ve dien thoai de choi moi luc moi noi.https://brownskinmatters.com/
OdpowiedzUsuńCwin xung dang la diem den tin cay cho hang trieu nguoi dung tai ca Chau A. Voi 300+ san pham giai tri ca cuoc, cung kho phan thuong khong gioi han va hang loat tinh nang hap dan, thuong hieu dang dan tro thanh ong lon tren thi truong truc tuyen
OdpowiedzUsuńThe food is really delicious and attractive. https://i9betno1.net
OdpowiedzUsuńMiałam ochotę na jakąś szybką pastę z kurkami i pesto pietruszkowo-pistacjowym. https://fb88.market
OdpowiedzUsuńthank you for all
OdpowiedzUsuńthis is my website : https://f88bet.bar/
The food is really delicious and attractive: https://iwin68.red/
OdpowiedzUsuńJak widać pomysłów na wypełnienie sajgonek farszem może być wiele, podobnie jak sposobów zawijania. https://sun52.cool/
OdpowiedzUsuńthank you for all
OdpowiedzUsuńthis is my website : https://tdtc.coach/
SHBET The food is really delicious and attractive
OdpowiedzUsuńhttps://rikvip10.top/ Jak widać pomysłów na wypełnienie sajgonek farszem może być wiele, podobnie jak sposobów zawijania
OdpowiedzUsuńokvip.boutique tác giả Your blog is really nice. Its sound really good
OdpowiedzUsuńThanks for wonderful information https://apptop88.onl/
OdpowiedzUsuńdaga88 kinh nghiệm đá gà Now there are games available that will make you happy and profitable
OdpowiedzUsuńWiem, że farsz może być tu zaskoczeniem. https://139.59.193.104
OdpowiedzUsuńJak widać pomysłów na wypełnienie sajgonek farszem może być wiele, podobnie jak sposobów https://sonclub.casino/
OdpowiedzUsuńhttps://splay.page/ Putin’s long rambling speech two days earlier included such farcical allegations as that in 1991 ‘Russia was robbed’. By whom? By President Yeltsin of Russia
OdpowiedzUsuńBong da, mon the thao vua, luon cuon hut nguoi ham mo boi su kich tinh va hap dan trong tung phut giay tran dau. Don dau xu huong, Keo Bong Da ra doi nhu mot nen tang hang dau, cung cap keo bong da lien tuc 24/7 va mo ra vo so co hoi trung thuong gia tri. Voi ty le keo canh tranh cung cong nghe ca cuoc hien dai, Keo Bong Da khong chi dam bao trai nghiem giai tri dinh cao ma con mang den su an toan tuyet doi cho cong dong dam me the thao. https://keobongda.casino/
OdpowiedzUsuńGame bai doi thuong la mot trong nhung dia chi ca cuoc duoc yeu thich nhat hien nay. Voi phuong cham “khach hang la tren het”, cong game da khong ngung no luc de phat trien ra nhung san pham ca cuoc chat luong va dap ung moi nhu cau giai tri cua cong dong game thu. https://gamebaidoithuong.rent/
OdpowiedzUsuńZBET was founded with the goal of providing players with a safe, transparent and enjoyable betting experience. https://zbets.mobi/
OdpowiedzUsuńI love this post. Thanks for sharing such great information. https://hello88.contact/
OdpowiedzUsuń123B, although recently launched, is licensed to operate in the online betting industry and is supervised by international regulators. https://123b.claims/
OdpowiedzUsuńhttps://8kbet.contact/ Thank you, I like this blog and it is very interesting. I really appreciate it. Regarding interesting things and other interesting information, we also have it. For more information, just visit our website
OdpowiedzUsuńhttps://vin777.coach/ If you are looking for more information about flat rate locksmith Las Vegas check that right away
OdpowiedzUsuńhttps://79kingr.com/ Thanks for staying so upfront and so straightforward.
OdpowiedzUsuńTại J88 Thank you for providing such useful information. I've been having trouble coming up with many questions about this topic. I'll stick with you!
OdpowiedzUsuńĐăng kí J88 I searched for this information on the internet but it was not accurate. today I found exactly what I needed
OdpowiedzUsuń