niedziela, 14 kwietnia 2013

Śniadanie do łóżka #94: Pieczona owsianka z jagodami



































Jestem strasznym leniem. Sama nie wiem jak udaje mi się czasem zmarnować cały dzień na robieniu niczego przez wielkie N. 
Staram się z tym walczyć, ale mój organizm odmawia współpracy. Gdy próbuję się uczyć, ustawiam wzrok na notatkach, a on sam ucieka, żeby bezczynnie patrzeć się w ścianę. A gdy tylko zrobi mi się trochę wygodniej, natychmiast zasypiam. 

Choć na co dzień mnie to irytuje, odpuszczam sobie w niedzielę. Daje mojemu organizmowi robić wszystko to, na co ma ochotę. Budzę się więc zadziwiająco wcześnie i nabieram chęci na coś pysznego. Pozwalam też dojść do głosu tęsknocie za latem i biegnę do sklepu po (mrożone jeszcze) jagody. 

Robiłam już owsiankę w wielu konfiguracjach, ale wcześniej nie wpadłam na to, żeby ją upiec. Efekt? Przypomina nieco zdrowszą wersję owoców pod kruszonką. Smakuje nieziemsko i na ciepło i na zimno z jogurtem naturalnym. 

Pieczona owsianka z jagodami (6 porcji)

- 200 g płatków owsianych
- 50 g migdałów w płatkach
- 50 g masła
- 3 łyżki cukru
- pół łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 ml mleka
- 2 jajka

- 300 g jagód (użyłam mrożonych)
- 2 łyżki cukru

  1. Rozpuść masło w rondelku. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Pomieszaj w misce płatki owsiane, migdały, cukier, sól i proszek do pieczenia.
  3. Dodaj masło. Wymieszaj. Wbij do środka jajka i wlej mleko. Dobrze wymieszaj i odstaw na ok. 10 minut, aby płatki odrobinę wchłonęły mieszankę. 
  4. Jagody wymieszaj z 2 łyżkami cukru.
  5. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  6. Napełnij żaroodporne sufletówki do połowy jagodami, a drugą połowę wypełnij masą owsiankową. 
  7. Wstaw do piekarnika na 15 minut. 
  8. Owsianka będzie bardzo gorąca, więc daj jej lekko ostygnąć. Dobrze smakuje również na zimno z jogurtem naturalnym. 
Śliwka

23 komentarze:

  1. chyba też muszę przyznać się do bycia leniem..;-))) i do wielkiego lubienia owsianek!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam owsianki, ale pieczonej jeszcze nie jadłam. Czas spróbować :) Też jestem leniem, a dowodem na to jest fakt, że piszę ten komentarz z łóżka :) Dobrze jest mieć laptopa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Heeej, zostało coś jeszcze? Pieczona owsianka i to z jagodami... chcę! Czekam na świeże jagódki i na pewno zrobię te pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda cudnie, a smakuje... Hmm, chciałabym to wiedzieć! Intuicja mówi mi, że byłabym zachwycona.

    OdpowiedzUsuń
  5. Len przyjaźni się ostatnio z niejedną osobą ;-) Coś o tym wiem... i wiem, że nie pogardziłabym taką owsianką!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam poranki z pieczoną owsianką :) Wersja z jagodami pachnie latem :) ...

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha! Zjadłabym takie śniadanko! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mógłby mi ktoś zrobić takie śniadanie. ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. owsianka z jagodami , do tego pieczona - pycha !! <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Podpisuje się w 100% pod tym postem:) Mam dokładnie tak samo. Jadłam już owsiankę na zimno, słono i oczywiście na ciepło ale jeszcze nigdy nie słyszałam żeby ją zapiec. Chętnie spróbuje!

    OdpowiedzUsuń
  11. Zapiekana jest pyszna :) Taka trochę jak crumble. Ale nigdy jeszcze nie zapiekałam jej z jagodami...Chyba też niedługo pobiegnę po nie do sklepu.

    OdpowiedzUsuń
  12. To dla mnie coś nowego. Trzeba spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  13. ja się tak nie bawię!!! dlaczego mnie tak nęcicie choć jestem już po kolacji??? a tak seria to świetna taka owsianka :)

    OdpowiedzUsuń
  14. O! Bardzo fajny pomysł, na pewno wypróbuję bo kocham śniadania na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Smakowita. Pieczona owsianka jest super. Robiłam kiedyś z rabarbarem.:)

    OdpowiedzUsuń
  16. a jakże :) musi być pyszna i na pewno spróbuję :) a wiesz że Twoją owsianką z bananem i cynamonem zajadam się jak szalona :) szkoda tylko że moje dzieci nie chcą takich rzeczy jadać ;/

    OdpowiedzUsuń
  17. Robiłam kilka razy pieczoną owsiankę, jest pyszna. A z jagodami to już w ogóle! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. No proszę! W ogóle zachwyca mnie powrót do owsianek i kaszy manny - myślałam, że takie rzeczy nie nastąpią. :) Dobrze, że jesteś Propagatorką Otrębowych Pyszności. Miłego!

    OdpowiedzUsuń
  19. Przeglądam blogi i czuję się jakby były moje urodziny, każdy robi to co lubię (albo ja lubię wszystko?:)) Ale owsianka, pieczona i to z jagodami...razem z Lu jadłybyśmy oczami z tych zdjęć...ale lepiej sobie zrobić na śniadanie:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  20. Szkoda że jutro muszę się zrywać o nieludzkiej porze na zajęcia, bo czuję że piekarnik z rana poszedłby w ruch ;)
    Taka pieczona owsianka musi smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. :) fajny pomysł z wypiekaniem owsianki:) Na pewno wyprobuje :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Chyba sobie zrobię jutro taką alternatywną owsiankę :)

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...