piątek, 14 grudnia 2012

Ryba Wellington





















Wigilijna kolacja to wyjątkowy posiłek. Wyciągamy najlepszą zastawę, czasem zakurzony garnitur, z powagą dzielimy się opłatkiem i siadamy do syto nakrytego stołu.
Jednak kto powiedział, że Wigilia musi być bardzo na poważnie? Choć to nie Wielkanoc, proponuję zrobić ją lekko "z jajem":)

Dzisiaj polecam wam danie rybne, inspirowane tradycyjną polędwicą Wellington (która z racji konieczności przygotowania wegetariańskich posiłków, raczej nie będzie mile widziana przy stole), czyli rybę zapiekaną w cieście francuskim z borowikami. Możecie zrobić ją w klasyczny sposób, lub jeszcze bardziej zażartować z klasyki formując ją na kształt ryby. Myślę, że ta propozycja spodoba się szczególnie małym dzieciom i z pewnością przekona do smaku ryby.

Ryba wellington (4 porcje)
4 filety z białej ryby
8 prostokątnych płatów ciasta francuskiego
400 g borowików
masło
suszony tymianek
pieprz
sól
1 jajko

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
2. Na płacie ciasta francuskiego ułóż filet z ryby. Posyp solą, pieprzem i suszonym tymiankiem.
3. Borowiki pokrój na małe kawałki, podsmaż na maśle przez kilka minut, posól, popierz.
4. Na rybie ułóż warstwę borowików.
5. Przykryj rybę kolejnym prostokątnym płatem ciasta francuskiego i sklej warstwy dokładnie ze sobą.
6. Wytnij kształt ryby, odkładając kawałek odkrojonego ciasta, aby wykroić z niego kształt oka. Na „brzuchu“ zrób kilka podłużnych cięć, aby powietrze z ciasta mogło się wydostać.
7. Roztrzep jajko w miseczce. „Rybę“ posmaruj jajkiem na całej długości i przyklej wykrojone z resztek ciasta „oko“.
8. Powtórz czynności w stosunku do pozostałych porcji.
9. Wstaw „ryby“ do piekarnika na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
10. Piecz przez ok. 30 minut, aż ciasto urośnie i zbrązowieje.

Śliwka

12 komentarzy:

  1. Ale słodka rybka w rybce na zdjęciu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda świetnie :) Nie wiem czy moja rodzina byłaby z takiej opcji w Wigilię zadowolona (niektórzy jedzą rybę tylko ten jeden raz w roku!), ale myślę, że wykorzystam ją kiedyś na normalny obiad :) Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  3. cudny pomysł :) na pewno do wykorzystania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakiej ryby użyłyście w przepisie? Chce zrobić na wigilię, wygląda obłędnie!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Użyłam dorsza, ale każda ryba się sprawdzi:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam jedno pytanie tak na ostatnią chwilę, czy ryba mrożona się nada? bo tylko taką mam, czy np. lepiej ja lekko podsmażyć przed zawinięciem w ciasto i jeszcze drugie pytanie, co mogę dać zamiast borowików których nie udało mi się dostać, mogą być np. pieczarki? Pozdrawiam ciepło K. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  8. Mrożona się sprawdzi, po rozmrożeniu nie trzeba jej obsmażać, gdyż upiecze się w sam raz:)Pieczarki też powinny się sprawdzić, choć nie będą tak smaczne jak borowiki. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wielkie dzięki :) wesołych, smacznych i pełnych radości świąt wam życzę dziewczyny :)

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...