sobota, 3 listopada 2012

Tydzień z Lunchboxem #6: Ciasto marchewkowe z mango

































Słodka sobota została dziś połącza z cyklem Tydzień z LunchBoxem. Dlatego propozycja kolejnej przekąski, którą można zapakować do pudełka jest na słodko.
 Myślę, że większości z Was ciasta marchewkowego przedstawiać nie muszę :) Jeśli jakimś cudem go jeszcze nie próbowaliście to gorąco Was do tego zachęcam. Kto spróbuje ciasta marchewkowego raz, temu trudno będzie się uwolnić od tego smaku.
 Kojarzy mi się z okresem jesienno-zimowym, dlatego myślę, że wybrałam dobry moment na publikację mojej ulubionej wersji tego ciasta. Ja dodaję do niego mango, ananasa, migdały i wiórki kokosowe. 
To takie ciasto, które bez problemu można spakować do pudełka. Mimo iż ma polewę z serka śmietankowego i mascarpone, to nie jest ona lejąca, dlatego podróżując z ciastem w torbie nie powinno mu się nic wielkiego stać. Jeśli jednak obawiacie się, że nie dojedziecie do miejsca pracy, czy szkoły z ciastem w kawałku to możecie po prostu zrezygnować z polewy. Zapewne będzie równie pyszne. Inną metodą jest przekrojenie ciasta wzdłuż na pół i przełożenie go kremem, zamiast dekorując jego wierzch.
Ale nie musicie piec ciasta marchewkowego z myślą o zapakowaniu do pudełka. W końcu dziś słodka sobota, weekend to przecież świetna okazja, aby upiec ciasto :)


Ciasto marchewkowe z mango i ananasem/blaszka 35x25cm
  •  400 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 370 g cukru trzcinowego
  • 400 g marchewki startej na drobnych oczkach
  • 300 ml oleju słonecznikowego lub oleju rzepakowego
  • 100 g posiekanych drobno migdałów
  • 80 g wiórków kokosowych
  • pół mango
  • 3 plastry ananasa
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka imbiru
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka soli
Polewa
  • 125 g serka śmietankowego typu philadelphia
  • 100 g mascarpone
  • 50 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (można pominąć)
  • garść płatków migdałowych
  1. Jajka ubijamy mikserem, stopniowo wsypujemy cukier i dalej ubijamy, aż masa podwoi objętość i będzie puszysta. Dalej ubijając wlewamy cienkim strumieniem olej roślinny.
  2. Gdy składniki się ze sobą połączą do masy dodajemy startą marchewkę, posiekane migdały i wiórki kokosowe. Mango oraz ananasa kroimy w drobną kostkę i również dodajemy do ciasta, delikatnie mieszając drewnianą łyżką.
  3. Na koniec dodajemy suche składniki : przesianą mąkę, cynamon, imbir, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia oraz sól. Ostrożnie mieszamy ze sobą składniki.
  4. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej przygotowane ciasto. Wyrównujemy łyżką wierzch.
  5. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez godzinę. Po tym czasie wbijamy w ciasto wykałaczkę i sprawdzamy, czy jest sucha. Jeśli tak - wyciągamy ciasto z piekarnika, jeśli nie- jeszcze chwilę pieczemy.
  6. Ciasto marchewkowe studzimy, a w tym czasie zajmujemy się polewą.
  7. Serek śmietankowy, mascarpone, masło, cukier puder i ekstrakt z wanilii miksujemy na puszystą masę. Smarujemy nią wierzch ciasta, posypujemy płatkami migdałowymi i wkładamy na godzinę ciasto do lodówki.
Tosia

22 komentarze:

  1. Szczerze mówiąc już dawno przymierzałam się na ciasto marchewkowe. Przeszukiwałam blogi w poszukiwaniu różnych marchewkowych przepisów - i proszę. Zapisane do wypróbowania, jeśli już nie w tym tygodniu, to w przyszłym. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szukamy właśnie przepisu na ciasto marchewkowe. Te bogactwem dodatków i zestawieniem smakowych bije inne na głowę!

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne!
    Dodatek zwłaszcza mango bardzo mi się podoba.
    Spróbuję.
    A do pudełka koniecznie bym wzięła z polewą!
    Bez niej to nie to samo ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ciasta marchewkowe. Propozycja z "tropikalnymi" dodatkami jest świetna, podobnie jak Amber mango podoba mi się najbardziej :). Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. dodatek mango intryguje!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziewczyny, uwielbiam Waszego bloga! jest tak rewelacyjny ze siedze juz tu dobre kiladzisiat minut i tylko klikam "starsze posty" i "starsze posty". Rewelacyjnie gotujecie! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Obawiam się że pomyślisz że jestem nienormalna, że się tak ciągle zachwycam...
    Po prostu trafiasz idealnie w moje kulinarne gusta i planowane potrawy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wcale tak nie myślę, po prostu masz znakomity gust :)

      Usuń
  8. Uwielbiam ciasta marchewkowe;) I tak sobie właśnie przypomniałam, że dawno go nie jadłam. Czas to zmienić;)

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam marchewkowce wszelkie :) takiego z mango nie jadłam jeszcze :) musi być pycha!

    OdpowiedzUsuń
  10. muszę koniecznie zrobić marchewkowe ciacho! to prezentuje się wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mango ostatnio jadłam po raz pierwszy w życiu i bardzo mi skamowało. W połączeniu z ciastem marchewkowym musi być obłędne ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. O to musi być dooooobre:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam ciasto marchewkowe, ale nigdy nie łączyłam tej słodkości z mango. Zawsze wybierałam ananas+ wiórki. Teraz chętnie wypróbuję takie połączenie mangowo-marchewkowe:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetna rzecz do zabrania ze sobą :) Ja też często ciacha pakowałam do pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  15. torturą jest patrzenie na te marchewkowe cudowności :-D

    OdpowiedzUsuń
  16. Witam :) to moje pierwsze ciasto z waszej strony,a w kolejce czekaja nastepne ;) jest na prawde pyszne,tyle ze polewy powinno byc 2x wiecej zebym miala taka jej gruba warstwe jak na waszym zdjeciu,nastepnym razem podwoje jej ilosc zatem ;) pozdrawiam
    Tusia

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...