niedziela, 2 września 2012

Śniadanie do łóżka #64: Śniadaniowa pizza

































Słyszałam niedawno anegdotkę o tym, że jedynym pożywieniem prawdziwych studentów(zapewne mieszkających w akademiku) jest pizza.

Zamawiają ją na obiad i cieszą się, że jest ciepła.
W nocy, przed snem jedzą zimną.
A na śniadanie odwracają ją do góry nogami i smarują dżemem.

Sama jestem studentką, dlatego podchodzę do takich stereotypów i żartów z dystansem. Jak w każdej legendzie, jest w tym jednak ziarenko prawdy :)
 Dlatego dla wszystkich fanów pizzy, którzy nie lubią się męczyć w kuchni, mam dziś inną propozycję - domową śniadaniowa pizzę. Jej wykonanie zajmuje góra 30 minut, a sprawnym kucharzom wystarczy nawet 25 minut. Przygotowanie trwa bardzo krótko, bo nie jest to pizza na cieście drożdżowym, a na szybkim podpłomyku, który z resztą w proporcjach jest bardzo podobny do krakersów, które ostatnio Wam  pokazywałam.
Pizza jest śniadaniowa, więc nie mogło obyć się bez jajek :) Jako dodatki proponuję jajka sadzone, ulubioną szynkę i mozzarellę.
























Śniadaniowa pizza
Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej chlebowej, typ 650
  • 190 ml zimnej wody
  • łyżeczka soli
Dodatki:
  • jajka
  • mozzarella
  • plastry szynki wędzonej lub dojrzewającej (np. wędzony boczek/szynka serrano)
  • ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • świeże zioła
  • sól, pieprz
  1. Zaczynamy od ciasta. Do mąki przesiewamy lub wsypujemy mąkę. Dodajemy sól i stopniowo wlewając zimną wodę wyrabiamy ręcznie lub drewnianą łyżką ciasto.
  2. Gdy zacznie osiągać formę kuli, przekładamy ciasto na blat i wyrabiamy, aż ciasto stanie się elastyczne (potrwa to w sumie ok. 3 minuty).
  3. Następnie podsypujemy odrobiną mąki blat i wałkujemy cienko ciasto na okrągły placek.
  4. Zawijamy brzegi ciasta, wierzch polewamy oliwą z oliwek.
  5. Pizzę przekładamy na rozgrzaną blachę w temperaturze 220 stopni i pieczemy przez 10-12 minut.
  6. Następnie pizzę wyciągamy z piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni.Wierzch podpieczonego spodu smarujemy rozgniecionym czosnkiem.
  7. Do małych miseczek wbijamy jajka (u mnie dwa duże z podwójnym żółtkiem, proponuję zatem 4).
  8. Szynkę kroimy na paseczki, mozzarellę w plastry. Układamy składniki na pizzy i "przelewamy" z miseczek jajka. Jajka przyprawiamy szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem.
  9. Pizzę wkładamy ponownie do piekarnika i podpiekamy przez 5-6 minut.
  10. Upieczoną posypujemy ulubionymi ziołami i od razu podajemy.
Tosia

36 komentarzy:

  1. Świetny pomysł na niedzielne śniadanko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny i szybki pomysł :) a dodatki idealne na śniadanie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł, na takim cieście można zawsze na szybko zrobić pizzę na obiad :) A co do studenckiego jedzenia to zawsze mi się wydawało, że studenci żywią się chlebem z musztarda ;) Pizza to chyba tylko na początku miesiąca ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pizza od rana, no ładnie. ;) Patrząc na zdjęcie, to wcale nie przypomina jednak śniadania po wyczerpującej imprezie i wsuwanie resztek, a pyszne, no i wcale nie takie niezdrowe śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
  5. pomysł naprawdę na 5+ ! :)
    a jaką wielkość ma taka pizza, coś jak omlet, czy jednak więcej osób, niż jedna, się nią naje?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Większa trochę niż omlet, wielkość powiedziałabym, że jak średnia w pizzeriach.
      Najedliśmy się we dwie osoby, może też dlatego, że były tam i jajka i szynka, a ciasto to praktycznie sama mąką, więc zapychające :)

      Usuń
  6. Tak sobie myślę, że gdyby tak zamienić to podpłomykowe ciasto na tortille, to wyszłoby jeszcze szybciej. To takie skrzywienie Łasucha do upraszczania sobie życia, zwłaszcza o poranku, kiedy Łasuch po nocy, wyposzczony po tylu godzinach niejedzenia, od razu po otwarciu oczu rzuca się na lodówkę;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dałoby radę zrobić trochę grubszego podpłomyka czy raczej nie próbować i robić wytrwale na drożdżach? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wojtek?:D
      Jeśli grubsze to byś musiał dłużej najpierw podpiec, powiedzmy 16 minut, ale w porównaniu do pizzy na puszystym cieście (http://wbrzuchu.blogspot.com/2012/05/pizza-ze-szpinakiem-szynka-i-pesto.html) to będzie znacząca różnica.
      Tutaj bardziej chodziło o w miarę szybki pomysł na weekendowe śniadanie :)

      Usuń
  8. pomysł mega, jutrzejsze śniadanie zaplanowane! pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. fajny pomysł i na pewno wart wypróbowania :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Pomysł genialny i do tego wygląda bajecznie;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Taka wersja mi bardzo pasuje, swoją drogą zapominałam już jak smakuje pizza :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pizza na podpłomyku, super! Bardzo mi się podoba :).

    OdpowiedzUsuń
  13. mało który student zrobi sobie pizze na śniadanie :D ale Wy kuchary to co innego :)) przesmaczne śniadanie! I myślę, że nie tylko dla studentów ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda wspaniale, ale nadal dla mnie propozycja bardziej kolacyjna niż śniadaniowa :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Tosiu,
    ja uwielbiam takie śniadania!
    Wspaniała pizza.
    Pozdrowienia ślę.

    OdpowiedzUsuń
  16. chyba jeszcze nigdy nie jadlam pizzy na sniadanie ;p

    OdpowiedzUsuń
  17. Tosiu umarłabym z głodu zanim zrobiłabym taką śniadaniową pizze! Ale myślę, że jest tego warta! Takie zapachy w kuchni z samego rana! Niebo :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Świetne śniadanie, jadłam kiedyś w restauracji pizzę z jajecznicą i była pyszna, z jajkiem sadzonym też na pewno mi posmakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  19. fajne sniadanie.... tak sie rozmarzylam w poniedzialek....

    OdpowiedzUsuń
  20. wow, jest piękna. Smakować musiała też nieziemsko

    OdpowiedzUsuń
  21. Tosiu,

    wygląda jak marzenie. Idealnie cienkie ciasto. Wspaniałości!

    Ze względu na urlop nie będzie mnie przez pewien czas u Ciebie, więc do napisania/przeczytania po powrocie!

    Pozdrawiam cieplutko,
    E.

    OdpowiedzUsuń
  22. Wygląda wspaniale, bardzo apetycznie. Aż się marzy takie śniadanie do łóżka :)

    OdpowiedzUsuń
  23. muszę spróbować zamówić pizzę z jajkami, zainspirowałyście mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Jak dla mnie śniadanie idealne! Ostatnio myślałam o podpłomyku :) chyba zrobię w niedzielę :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Muszę wybróbować! Wydaje się proste :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Mniam :) skorzystałam z przepisu na spód: w sam raz, gdy nie ma się czasu na pizzę na drożdżach. tylko zrobiłam obiadowo - wyśmienicie! ale tak z jajkiem też jeszcze spróbuję...

    OdpowiedzUsuń
  27. Wypróbowałam przepis, wyszło idealnie i przepysznie! A dodatkowo bardzo szybko się robi :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Wypróbowałam dziś na rok bloga śniadaniowego, przepis jest po prostu rewelacyjny! :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Bardzo oryginalnie, super pomysł !

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...