sobota, 21 lipca 2012

Słodka sobota #64: Brownie z awokado i masłem orzechowym



























Gotowanie w warunkach polowych to zdecydowanie nie moja bajka. Jesteśmy z Tosią w Warszawie i właśnie to miejsce nieopatrznie wybrałam na stworzenie deseru na słodką sobotę. Nie przewidziałam jednak, że nie znajdę formy, miksera, czy zwykłej miski, żeby rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej.
Wymyśliłam sobie dodatek awokado, z którym spotkałam się już wcześniej w kilku przepisach na brownie , niestety znów nie przewidziałam, że ciężko będzie w okolicznych małych sklepach znaleźć awokado w ogóle, a co dopiero idealnie miękkie, aby stworzyć z niego puree. Z twardym jak kamień awokado w ręku rozpoczęłam poszukiwanie dobrych rad „jak szybko sprawić, żeby awokado zmiękło” skończyło się na tych w stylu „połóż je na ciepłym kocie, najlepiej na tydzień”- niech żyją świetne pomysły.
Na szczęście całość skończyła się happy endem, startym awokado, moim ukochanym masłem orzechowym i oczywiście czekoladą. Awokado wydaje się może mało trafionym pomysłem, a uwierzcie, sprawia, że całe brownie wydaje się delikatniejsze i bardziej sprężyste.


Brownie z awokado i masłem orzechowym
- 200 g gorzkiej czekolady
- 1 filiżanka cukru
- 6 łyżek masła orzechowego
- 200 g masła
- 1,5 dojrzałego awokado
- 3 jajka
- 0,5 filiżanki mąki

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Do garnka wrzuć pokruszoną w kostki czekoladę, masło, masło orzechowego i cukier. Pozwól mieszance się rozgrzać, co jakiś czas mieszając całość trzepaczką, tak aby rozpuścił się cukier. W tym czasie obierz awokado ze skórki, przekrój, usuń pestkę i zetrzyj je na tarce. Dodaj do rozgrzanej masy czekoladowej i mieszaj przez kilka minut. Gdy masa trochę ostygnie, wbij jajka i wmieszaj do środka za pomocą trzepaczki aż całość dokładnie się połączy.Wmieszaj mąkę i pomieszaj, aby stworzyła jednolitą masę.
Całość wlej do nieprzywierającej, kwadratowej formy i piecz przez 20 minut, Daj ciastu ostygnąć i pokrój w małe prostokąty.

Śliwka

21 komentarzy:

  1. Boskie!!! Poproszę kawałek do porannej kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brownie przygotowane w ekstremalnych warunkach musi smakować jeszcze lepiej, niż przygotowane w domowym zaciszu :) Takiej wersji jeszcze nie jadłam. Udanego pobytu w Warszawie!

    OdpowiedzUsuń
  3. porywam kawalek tego czekoladowego cuda! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. W sumie awokado zawiera dużo tłuszczu, więc powinno się dobrze nadawać do wypieków, sprawiając, że są delikatniejsze i dzięki zawartości tłuszczu powinny dłużej być świeże. Chociaż nie wiem czy komukolwiek udało się przeprowadzić test na to, jak długo można przechowywać brownie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super brownie:) Od razu zrobiła mi się na nie ochota:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Został jeszcze kawałek dla mnie??? :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ale pysznie wygląda. Aż chce się od razu zjeść:) Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
    http://w-strefie-smaku.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne, muszę w końcu wypróbować ten przepis:) myślę że efekt podobny jak z cukinią czyli wilgotne ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  9. Strasznie ciekawa jestem tego połaczenia! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda wyśmienicie, mimo tego, że nie jestem fanką awokado, chętnie wypróbuję :) Może zmienię co do niego zdanie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. jak to pysznie wygląda *w*

    OdpowiedzUsuń
  12. ach, ale pomimo przeciwności losu i takich niedogodności (też nie dla mnie taki brak zaopatrzenia nie, nie, nie.) udało się stworzyc cudowny deser! jeju, akie brownie toż to cud i miód ;]

    OdpowiedzUsuń
  13. brownie i w dodatku z masłem orzechowym <3 niebo!

    OdpowiedzUsuń
  14. Z masłem orzechowym z przyjemnością bym zjadła! Awokado nie lubię, ale skoro brownie jest delikatniejsze, to czemu nie? :)

    OdpowiedzUsuń
  15. szkoda, że nie wiedziałam, że będziecie w stolicy, bo zaproponowałabym od razu spotkanie. ale następnym razem dajcie znać!!! :) a warszawa da się lubić...:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Istna bomba kaloryczna , ale co tam - raz się żyje! :)
    Dopisuję kolejny przepis do listy " do zrobienia" :]

    Pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń
  17. jak widzę masło orzechowe to nie umiem powiedzieć nie :) musi być wspaniałe

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...