Bulwa ziemniaczana, pyra, kartofel, psianka ziemniaczana, grula..czyli po prostu ziemniak.
O tym, że jest to wszechstronna roślina pisać chyba nie muszę. Chociaż obawiam się o to, że Amerykanie młodego pokolenia mogą być nieświadomi tego, że ich ulubione chipsy i frytki są robione z ziemniaków.
Pod widelec wzięłam dziś młode ziemniaczki, które cieszą nas swym smakiem szczególnie na początku wiosny. Prawda jest taka, że takie ugotowane młode ziemniaczki z koperkiem są pyszne same w sobie. Uznałam jednak, że warto z nimi trochę poeksperymentować :)
Pierwszą i być może zaskakującą propozycją są ziemniaki faszerowane jajkiem przepiórczym i .. szczawiem. Pomysł wpadł mi do głowy trochę przez przypadek, dostałam szczaw i chciałam go jakoś przerobić, niekoniecznie robiąc zupę. Okazało się, że farsz ze szczawiu i musztardy świetnie się sprawdził w połączeniu z młodymi ziemniakami :)
Drugi przepis jest niezwykle prosty, do jego wykonania potrzeba trzech składników: ziemniaki, cienko krojone plastry boczku i pieprz. Tak upieczone ziemniaki nie wymagają nawet soli, ponieważ boczek jest naturalnie słony. Pyszne i chrupiące, naprawdę polecam :)
Ostatnia opcja to pieczone ziemniaczki cytrynowo-rozmarynowe. Często je przyrządzam w ten sposób, jako dodatek do obiadu. Wystarczy je wymieszać z plasterkami cytryny, posypać świeżymi ziołami, przyprawić i zawinąć w sakiewkę z folii lub pergaminu. Szybko, łatwo i smacznie :)
A Wy jak lubicie przyrządzać młode pyry?
Ziemniaczki faszerowane szczawiem i jajkiem przepiórczym
- 5 młodych ziemniaków
- 400 g świeżego szczawiu
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka musztardy
- 2 łyżki masła
- łyżeczka
- łyżeczka cukru
- świeżo mielony pieprz
- sól
- szczypta pieprzu cayenne
- 10 jajek przepiórczych
- Ziemniaki szorujemy pod zimną wodą, nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i gotujemy w skórce na "al dente". Ugotowane ziemniaki wyciągamy z wody, kroimy wzdłuż na pół i studzimy.
- Na patelni rozpuszczamy masło z oliwą. Dodajemy umyte liście świeżego szczawiu. Gdy po kilku minutach listki się skurczą dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Szczaw przyprawiamy pieprzem, cukrem i solą. W tym momencie dodajemy także musztardę, rozprowadzamy ją dokładnie mieszając składniki. Dusimy przez kilka minut i zdejmujemy z ognia.
- Z przekrojonych ziemniaków wyciągamy środki, pozostawiając ok. centymetr miąższu ze skórką.
- Każdą wydrążoną połówkę faszerujemy ok. łyżeczką farszu ze szczawiu i wbijamy po jajku. Przyprawiamy jajko szczyptą soli i odrobiną pieprzu.
- Ziemniaki zapiekamy w temperaturze 190 stopni przez ok. 7-10 minut. Podajemy z koperkiem.
- 10 małych, młodych ziemniaków
- 5 cienkich plastrów boczku
- świeżo mielony pieprz
- Ziemniaki dokładnie szorujemy pod zimną wodą, osuszamy. Plastry boczku kroimy na pół. Każdy ziemniak owijamy boczkiem, przyprawiamy pieprzem (sól jest niepotrzebna, mięso jest wystarczająco słone) i kładziemy na blachę wyłożoną pergaminem.
- Wkładamy do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 190 stopni. Pieczemy przez 20-25 minut.
- Ziemniaczki podajemy z sosem musztardowym.
- 3 łyżki mascarpone
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- łyżka soku z cytryny
- świeżo mielony pieprz
- szczypta soli
- Mascarpone łączymy z musztardą i sokiem z cytryny, ucieramy widelcem lub za pomocą trzepaczki. Sos przyprawiamy pieprzem i solą do smaku.
Cytrynowo-rozmarynowe ziemniaczki z piekarnika
- 200 g młodych ziemniaków
- 2 plasterki cytryny
- świeży rozmaryn
- świeżo mielony pieprz
- sól gruboziarnista
- łyżka oliwy z oliwek
- Ziemniaki dokładnie szorujemy pod zimną wodą i osuszamy. Z pergaminu lub folii aluminiowej szykujemy spory prostokąt. Kładziemy na nim ziemniaki, na nich plastry cytryn, posypujemy listkami rozmarynu, przyprawiamy pieprzem i solą. Na koniec polewamy odrobiną oliwy z oliwek. Sakiewki zawijamy szczelnie i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
- Pieczemy w 190 stopniach przez 20-30 minut.
nie myślę o kaloriach, nie jestem na diecie...
OdpowiedzUsuńACH TE PIERWSZE Z BOCZUSIEM... mmm :)))
pozdrawiam ciepło,
szana,
www.gastronomygo.blogspot.com
te z boczusiem dla mnie :D
OdpowiedzUsuńMłode ziemniaczki zawsze smakują wyśmienicie, ale jednak z boczuśkiem wymiatają;)
OdpowiedzUsuńmmm uwielbiam młode ziemniaczki <3 te ostatnie mniam ;)
OdpowiedzUsuńW mojej ulubionej wege restauracji uwielbiam połówki zapiekanych ziemniaków, nadziewane serem pleśniowym, bryndzą i orzechami - o Boże, jakie są dobre! A do nich jeszcze sos szczypiorkowy :)
OdpowiedzUsuńmniam !!! uwielbiam pieczone ziemniaki! wspaniałe też są jacket potato z farszem w środku !
OdpowiedzUsuńO matko, jakie apetyczne! Z tej racji, że uwielbiam ziemniaczki i bardzo często są dodatkiem do moich dań, na pewno skorzystam z przepisu! :)
OdpowiedzUsuńA tak w ogóle to młode ziemniaczki, koperek i maślanka/kefir - rewelacja!
OdpowiedzUsuńwybieram te srodkowe:) przepisy super!
OdpowiedzUsuńJacież kręcę! Normalnie zatkało mnie z zachwytu!
OdpowiedzUsuńszkoda, ze nie lubie ziemniakow ;p
OdpowiedzUsuńBoskie propozycje! Ja nie jadam ziemniaków,ale na takiego mlodego ziemniaczka bym się skusiła. Może tego ze szczawiem? :)
OdpowiedzUsuńwszystkie propozycje mi się podobają, choć te cytrynowo rozmarynowe chyba najbardziej. A podobny sos musztardowy robię często - to jeden z moich ukochanych dressingów!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko
Monika
Pieczone ziemniaczki w boczku - to jest to! Dzięki za ten przepis ;)
OdpowiedzUsuńNo i są te ziemniaczki ze szczawiem! Wyglądają pięknie :). Jak wszystkie z resztą :).
OdpowiedzUsuńBardzo lubię pyrki, zwłaszcza te młode, choć jak się zaczyna sezon na te nasze krajowe to mam wrażenie, że są jeszcze lepsze :)
Po prostu pysznie!
OdpowiedzUsuńpyszne ziemniaczane propozycje! ja wczoraj popełniłam mój coroczny ziemniaczany grzeszek: młode pyrki i śmietanowy sos koperkowo-szczypiorkowy:))))
OdpowiedzUsuńWszystkie propozycje wyglądają smakowicie:)
OdpowiedzUsuńJeżeli o mnie chodzi to pyrki zawsze, wszędzie i ze wszystkim!
Uwielbiam je pod każda postacią:)
Wszystkie wersje pysznie wyglądają i chętnie bym wypróbowała ;)
OdpowiedzUsuńNo to poproszę o te cytrynowo-rozmarynowe ziemniaczki z piekarnika, apetyczne ;]
OdpowiedzUsuńKażdy sposób przygotowania jest fajny, choć mnie najbardziej intryguje wersja ze szczawiem :-)
OdpowiedzUsuńWybieram zestaw drugi, skusiłabym się też na trzeci, ale pierwszego bym się bała ;) chociaż przyznam, że za ziemniakami generalnie nie przepadam. A jak młode to z jajkiem sadzonym z pysznym płynnym żółtkiem mmmm pycha ;)
OdpowiedzUsuńja uwielbiam młode ziemniaki grillowane z masłem czosnkowym albo po prostu gotowane z koperkiem i masełkiem i do tego kefir. :)))
OdpowiedzUsuńZjadłabym wszystkie:)
OdpowiedzUsuńZiemniaczki młode ubóstwiam!:) Własnie dziś miałam do obiadu:) Super propozycje:)
OdpowiedzUsuńi wszystkie 3 sposoby mi odpowiadają :) wersja z jajkiem mnie urzekła!:) Pozdrawiam weekendowo!
OdpowiedzUsuńTo są propozycje dla mnie! Ziemniaki na najróżniejsze sposoby, pychota!
OdpowiedzUsuńJak widać ziemniak jest bardzo uniwersalny od kopytek po faszerowane pyrki ;)
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl