niedziela, 26 lutego 2012

Śniadanie do łóżka #37: Jajka po wiedeńsku ze szpinakiem

W cyklu śniadanie do łóżka propozycje z jajkiem w roli głównej pojawiły się już wiele razy.
Takich jajek jeszcze jednak nie było! Jajka po wiedeńsku to inaczej jajko w szklance. Tradycyjnie podaje się je przyprawione solą, pieprzem i łyżką masła, ale ja do tradycjonalistek nie należę, więc jako dodatek wybrałam duszony, świeży szpinak z masłem orzechowym. Polecam Wam zarówno taki szpinak (który możecie przygotować np. do makaronu) jak i samą formę przygotowania jajka po wiedeńsku :)
A oto kilka jajecznych wpisów, które pojawiły się do tej pory :



Jajka po wiedeńsku ze szpinakiem
jajko
świeżo mielony pieprz
sól
2 garście świeżego szpinaku (u mnie baby szpinak)
szalotka
1/3 białej części pora
ząbek czosnku
*łyżeczka posiekanego chilli
**łyżka masła orzechowego
2 łyżeczki masła
łyżka oliwy z oliwek

1. Szpinak myjemy i suszymy. Na patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła z oliwą z oliwek. Podsmażamy posiekany czosnek, szalotkę i pora. Przyprawiamy pieprzem i solą. Po 3 minutach dodajemy świeży szpinak i ponownie przyprawiamy pieprzem i dusimy przez kilka minut. Dodajemy masło orzechowe z łyżką-dwiema łyżkami wody. Składniki dokładnie mieszamy i podsmażamy jeszcze chwilę.
2. Gotujemy wodę w rondelku pod przykryciem. Do szklanki wbijamy jajko, solimy i pieprzymy. Do gotującej się wody wstawiamy szklankę i gotujemy na małym ogniu do momentu aż białko się zetnie (ok 4-5 minut). Dodajemy łyżeczkę masła i łyżkę przygotowanego wcześniej szpinaku. Podajemy od razu.

*Papryczkę chilli można podsmażyć razem z szalotką, czosnkiem i porem. 
** Masło orzechowe - orzechy ziemne prażę w piekarniku, a następnie miksuję blenderem z dodatkiem oliwy arachidowej na gładką masę

Tosia

20 komentarzy:

  1. Rozpieszczasz Tosiu tego kto w łóżku, oj rozpieszczasz! Jajka świetne:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nooo z takimi dodatkami to jest dopiero JAJKO:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmm...smakowite śniadanko:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale fajowe zdjęcie! Ja jajka tez w weekendy wsuwam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie śniadanie wywabiłoby mnie z łóżka nawet o 6 rano w niedzielę!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetnie podane jajko na weekendowe śniadanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Do zjedzenia tak przyrządzonego szpinaku - czy z jajkiem, czy z makaronem, jak proponujesz, od razu się zgłaszam :D

    OdpowiedzUsuń
  8. jak ze szpinakiem - to poproszę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie zdrowe, pysznie wyglądające śniadanie mogłabym codziennie konsumować ;-D


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. jajko z masłem orzechowym - właśnie się zakochałam :).

    OdpowiedzUsuń
  11. Ojej, jakie fajne!, całe wieki nie jadłam jajka po wiedeńsku; chyba jeszcze mama mi je robiła w domu, kiedy byłam chora... ;) Miłe wspomnienia... :)

    OdpowiedzUsuń
  12. O, takich jeszcze nie jadłam! musi być pyszne takie śniadanko, trzeba wypróbować :) zwłaszcza, że uwielbiam szpinak pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciekawy sposób podania jajka po wiedeńsku. Też sobie zrobię takie masło orzechowe:)

    OdpowiedzUsuń
  14. I znów fantastyczny przepis na jaja! A do tego szpinak! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...