Pierogi to chyba najbardziej znana i lubiana polska potrawa wśród obcokrajowców. Wcale mnie to nie dziwi, ciasto na pierogi jest przepyszne, a szeroki wybór doboru farszu sprawia, że każdy znajdzie dla siebie ulubiony smak.
Prawda jednak jest taka, że nie tylko my jesteśmy wyjątkowi, a pierogowe wyroby kochają i gotują różne narody!
Przykładem tego mogą być włoskie ravioli, rosyjskie pielmieni, czy chińskie wonton i dim sum.
Na tych ostatnich chciałabym się dziś skupić.
Moje azjatyckie pierożki to luźna interpretacja na temat chińskich dim sum. Jedyne co je łączy z Chinami to zapewne ciasto :)
Przygotowałam je na dwa sposoby: z mięsem z kurczaka i kolendrą, oraz wegetariański z pieczoną dynią, miodem i imbirem.
Przygotowałam je na dwa sposoby: z mięsem z kurczaka i kolendrą, oraz wegetariański z pieczoną dynią, miodem i imbirem.
Dodatkowym wzmocnieniem zmysłów podczas konsumpcji pierożków był niezwykle aromatyczny dressing na bazie soku z cytryny, imbiru, miodu i kolendry.
Przepyszna odmiana pierogów! :)
Azjatyckie pierożki
280 g pszennej mąki
250 ml wrzącej wody
szczypta soli
szczypta soli
Do przesianej mąki z solą, dolewamy powoli wrzącą wodę i mieszamy widelcem. Masę przekładamy na blat i wyrabiamy na gładką kulę ok. 5 minut. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wałkujemy bardzo cienko ciasto i wykrawamy kwadraty o bokach 6cmx6cm. Na środek kwadracików wykładamy łyżeczką wybrany farsz i zginamy ścianki tworząc paczuszki lub koszyczki (widoczne na zdjęciu).
Naczynie do gotowania na parze wykładamy papierem do pieczenia, robimy w nim kilka dziurek i smarujemy odrobiną oliwy. Pierożki gotujemy na parze partiami, każdą ok. 7 minut.
Farsz z kurczakiem, imbirem i kolendrą
pierś z kurczaka
garść kolendry
2 łyżki startego imbiru
2 łyżki sosu sojowego
łyżka sosu rybnego
łyżka octu ryżowego
suszona papryczka chilli
sól
sól
pieprz
Wszystkie składniki (oprócz kolendry) drobno kroimy i miksujemy za pomocą blendera. Na koniec dodajemy pocięte nożyczkami listki kolendry. Farsz wykładamy na kwadraty z ciasta i lepimy pierożki.
Farsz z pieczoną dynią, imbirem i miodem
200 g dyni
3 łyżki startego imbiru
łyżka miodu
oliwa
Dynię kroimy na mniejsze kawałki, polewamy odrobiną oliwy i wstawiamy do piekarnika o temperaturze 190 stopni, na ok. 30 minut. Następnie dynię odstawiamy, aż ostygnie i odkrawamy skórkę.
Kroimy ją w drobną kostkę i mieszamy z imbirem i miodem. Farsz jest gotowy do lepienia pierożków.
Dressing z imbirem, cytryną, kolendrą i miodem
2 łyżki miodu
łyżeczka sosu rybnego
łyżeczka balsamico
łyżka startego imbiru
łyżka soku z cytryny
skórka z cytryny
garść kolendry
Składniki dressingu dokładnie wymieszać.
Tosia
Śliczne!
OdpowiedzUsuńI pyszne nadzienia.
Ja dotychczas robiłam jedynie z krewetkami.
Zachęciłaś mnie do innego farszu.
Pozdrawiam!
Zdjęcia są zachwycające. Pierożki również :D
OdpowiedzUsuńTe pierozki z kurczakiem to bardziej tajskie sa, ale wlasnie takie polaczenia smakowe uwielbiam. Te drugie tez super.
OdpowiedzUsuńTak, dlatego napisałam, że to luźna interpretacja na temat dim sum, bo jedynie ciasto jest chińskie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
nigdy takowych nie jadlam:(konieczniemusze sprobowac:)
OdpowiedzUsuńAle rewelacja! Jadłam je wielokrotnie, ale nigdy sama nie robiłam!:)
OdpowiedzUsuńChyba się skusze na takie pierożki w weekend. :) Są super. :D
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentują i muszą być nieziemsko pyszne :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe pierożki,a zdjęcia śliczne :-)
OdpowiedzUsuńZgadza się przepyszne!
OdpowiedzUsuńRobiłam podobne, tylko na mące pszennej pełnoziarnistej,pycha :)
OdpowiedzUsuńKurcze, ale super jedzenie! Uwielbiam azjatyckie pierożki, ale sama jakoś nie odważyłam sie ich zrobić...może zbyt leniwa jestem :D
OdpowiedzUsuńPozdrówka!
Ja też ich nigdy nie robiłam, a są takie smaczne! Te prezentują się doskonale, świetny farsz:)
OdpowiedzUsuńMuszą być przepyszne :) Wstyd, ale sama nigdy nie robiłam jeszcze pierogów :P Nawet naszych polskich.
OdpowiedzUsuńextra kompozycja smakowa z kurczakiem i ten bajeczny dressing do tego !!! poezja!!!
OdpowiedzUsuńMmmmm pierożki na azjatycką nutę;) fantazyjna propozycja;d
OdpowiedzUsuńRany... ale one cudownie wyglądają! A z takim nadzieniem to już naprawdę uczta!:) Cudownie skomponowane smaki!:)
OdpowiedzUsuńW 100% popieram ten zachwyt:) Pierogi są super !
OdpowiedzUsuńPiękne! Wygląda niezwykle uroczo i smacznie
OdpowiedzUsuńMniam! Azjatyckie pierożki zawsze mnie kuszą, muszę w końcu je zrobić.
OdpowiedzUsuńMam ochotę na wersję z dynią :)
OdpowiedzUsuńPrześliczne te pierożki :)
OdpowiedzUsuńChętnie spróbowałabym, bo jeszcze takich nigdy nie jadłam :)
Pierwszy raz słyszę o takich farszach :D chętnie spróbuję ;)
OdpowiedzUsuńŚliczne te pierożki, aż by się zjadło jednego, a nawet kilka:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe pierożki. Jestem zaintrygowana zwłaszcza nadzieniem z pieczoną dynią :).
OdpowiedzUsuńWłaśnie zamówiłam koszyk do gotowania na parze, jak tylko przyjdzie,robię pierożki!
OdpowiedzUsuńTosiu, czy masz inny pomysł na gotowanie pierożków niż w naczyniu do gotowania na parze ?
OdpowiedzUsuń