poniedziałek, 26 września 2011

Azjatyckie pierożki w dwóch odsłonach























Pierogi to chyba najbardziej znana i lubiana polska potrawa wśród obcokrajowców. Wcale mnie to nie dziwi, ciasto na pierogi jest przepyszne, a szeroki wybór doboru farszu sprawia, że każdy znajdzie dla siebie ulubiony smak.
Prawda jednak jest taka, że nie tylko my jesteśmy wyjątkowi, a pierogowe wyroby kochają i gotują różne narody! 
Przykładem tego mogą być włoskie ravioli, rosyjskie pielmieni, czy chińskie wonton i dim sum.
Na tych ostatnich chciałabym się dziś skupić.
Moje azjatyckie pierożki to luźna interpretacja na temat chińskich dim sum. Jedyne co je łączy z Chinami to zapewne ciasto :)
Przygotowałam je na dwa sposoby: z mięsem z kurczaka i kolendrą, oraz wegetariański z pieczoną dynią, miodem i imbirem. 
Dodatkowym wzmocnieniem zmysłów podczas konsumpcji pierożków był niezwykle aromatyczny dressing na bazie soku z cytryny, imbiru, miodu i kolendry.
Przepyszna odmiana pierogów! :)
























Azjatyckie pierożki
280 g pszennej mąki
250 ml wrzącej wody
szczypta soli

Do przesianej mąki z solą, dolewamy powoli wrzącą wodę i mieszamy widelcem. Masę przekładamy na blat i wyrabiamy na gładką kulę ok. 5 minut. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wałkujemy bardzo cienko ciasto i wykrawamy kwadraty o bokach 6cmx6cm. Na środek kwadracików wykładamy łyżeczką wybrany farsz i zginamy ścianki tworząc paczuszki lub koszyczki (widoczne na zdjęciu).
Naczynie do gotowania na parze wykładamy papierem do pieczenia, robimy w nim kilka dziurek i smarujemy odrobiną oliwy. Pierożki gotujemy na parze partiami, każdą ok. 7 minut.

Farsz z kurczakiem, imbirem i kolendrą
pierś z kurczaka
garść kolendry
2 łyżki startego imbiru
2 łyżki sosu sojowego
łyżka sosu rybnego
łyżka octu ryżowego
suszona papryczka chilli
sól
pieprz

Wszystkie składniki (oprócz kolendry) drobno kroimy i miksujemy za pomocą blendera. Na koniec dodajemy pocięte nożyczkami listki kolendry. Farsz wykładamy na kwadraty z ciasta i lepimy pierożki.





































Farsz z pieczoną dynią, imbirem i miodem
200 g dyni
3 łyżki startego imbiru
łyżka miodu
oliwa

Dynię kroimy na mniejsze kawałki, polewamy odrobiną oliwy i wstawiamy do piekarnika o temperaturze 190 stopni, na ok. 30 minut. Następnie dynię odstawiamy, aż ostygnie i odkrawamy skórkę.
Kroimy ją w drobną kostkę i mieszamy z imbirem i miodem. Farsz jest gotowy do lepienia pierożków.

Dressing z imbirem, cytryną, kolendrą i miodem
2 łyżki miodu
łyżeczka sosu rybnego
łyżeczka balsamico
łyżka startego imbiru
łyżka soku z cytryny
skórka z cytryny
garść kolendry

Składniki dressingu dokładnie wymieszać.

Tosia

27 komentarzy:

  1. Śliczne!
    I pyszne nadzienia.
    Ja dotychczas robiłam jedynie z krewetkami.
    Zachęciłaś mnie do innego farszu.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdjęcia są zachwycające. Pierożki również :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Te pierozki z kurczakiem to bardziej tajskie sa, ale wlasnie takie polaczenia smakowe uwielbiam. Te drugie tez super.

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak, dlatego napisałam, że to luźna interpretacja na temat dim sum, bo jedynie ciasto jest chińskie :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. nigdy takowych nie jadlam:(konieczniemusze sprobowac:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale rewelacja! Jadłam je wielokrotnie, ale nigdy sama nie robiłam!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chyba się skusze na takie pierożki w weekend. :) Są super. :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie się prezentują i muszą być nieziemsko pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniałe pierożki,a zdjęcia śliczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Robiłam podobne, tylko na mące pszennej pełnoziarnistej,pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kurcze, ale super jedzenie! Uwielbiam azjatyckie pierożki, ale sama jakoś nie odważyłam sie ich zrobić...może zbyt leniwa jestem :D
    Pozdrówka!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja też ich nigdy nie robiłam, a są takie smaczne! Te prezentują się doskonale, świetny farsz:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Muszą być przepyszne :) Wstyd, ale sama nigdy nie robiłam jeszcze pierogów :P Nawet naszych polskich.

    OdpowiedzUsuń
  14. extra kompozycja smakowa z kurczakiem i ten bajeczny dressing do tego !!! poezja!!!

    OdpowiedzUsuń
  15. Mmmmm pierożki na azjatycką nutę;) fantazyjna propozycja;d

    OdpowiedzUsuń
  16. Rany... ale one cudownie wyglądają! A z takim nadzieniem to już naprawdę uczta!:) Cudownie skomponowane smaki!:)

    OdpowiedzUsuń
  17. W 100% popieram ten zachwyt:) Pierogi są super !

    OdpowiedzUsuń
  18. Piękne! Wygląda niezwykle uroczo i smacznie

    OdpowiedzUsuń
  19. Mniam! Azjatyckie pierożki zawsze mnie kuszą, muszę w końcu je zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  20. Mam ochotę na wersję z dynią :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Prześliczne te pierożki :)
    Chętnie spróbowałabym, bo jeszcze takich nigdy nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Pierwszy raz słyszę o takich farszach :D chętnie spróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Śliczne te pierożki, aż by się zjadło jednego, a nawet kilka:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Wspaniałe pierożki. Jestem zaintrygowana zwłaszcza nadzieniem z pieczoną dynią :).

    OdpowiedzUsuń
  25. Właśnie zamówiłam koszyk do gotowania na parze, jak tylko przyjdzie,robię pierożki!

    OdpowiedzUsuń
  26. Tosiu, czy masz inny pomysł na gotowanie pierożków niż w naczyniu do gotowania na parze ?

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...