niedziela, 25 września 2011

Śniadanie do łóżka #15: Jajka na miękko z karmelem cynamonowym























Jajka na miękko to zdecydowanie przysmak kojarzący się ze śniadaniem. A gdyby tak "odpicować" je w myśl hasła "Pimp my eggs" i dodać do nich karmel?
Myślę, że taka propozycja śniadaniowa zaskoczy i zachwyci nie jedną osobę! Jajka na miękko z karmelem waniliowym, zobaczyłam w książce Michela Roux "Jajka" i przyznam, że zaintrygowały mnie od pierwszego wejrzenia. Szczególnie fakt, że po zamknięciu jajek na noc w szczelnym pudełku z wanilią możemy uzyskać efekt pachnącej skorupki.
Nie byłabym sobą gdybym od początku do końca wykonała czyjąś potrawę, ale wiedziałam, że prędzej, czy później będę musiała je zrobić. Dlatego wanilię zastąpiłam cynamonem, nadając śniadaniu jesiennego smaku.
Zaskoczcie kogoś z rana, przynosząc karmelowo-cynamonowe jajka na miękko do łóżka.
Pamiętajcie jednak, że gotowanego jajka nie należy jeść srebrną łyżeczką. Srebro wchodząc w reakcję z jajkiem pozostawi po sobie nieprzyjemny smak!
Udanej niedzieli :)


Jajka na miękko z karmelem cynamonowym
dowolna ilość jajek
2 laski cynamonu
Karmel cynamonowy:
150 g drobnego cukru
70 ml wody
łyżeczka soku z cytryny
szczypta cynamonu w proszku
+ 5-10 łyżeczek cukru (jeśli to konieczne)

Dzień przed podaniem jajek umieszczamy je w szczelnym pojemniku z laskami cynamonu i trzymamy w lodówce. Zapach cynamonu przeniknie na skorupki jajek.

Robimy karmel. Do rondelka z grubym dnem wsypujemy cukier i rozpuszczamy go, cały czas mieszając. Kiedy nabierze koloru jasnego karmelu, zdejmujemy go z ognia energicznie mieszając, dolewamy sok z cytryny i wrzącą wodę. W tym momencie karmel może trochę pryskać! Stawiamy rondel ponownie na ogniu i mieszając trzepaczką gotujemy go, dopóki nie uzyska konsystencji syropu. Jeśli jest zbyt wodnisty, dosypujemy jeszcze kilka łyżeczek cukru i czekamy na efekt syropu. Na koniec dodajemy szczyptę cynamonu i przelewamy karmel do dzbanuszka.

Gotujemy jajka na miękko. Gotowe przekładamy do kieliszków, odcinamy czubek za pomocą noża od spiczastej strony jajka. Dolewamy do nich karmel, podajemy z tostowymi słupkami, które maczamy w żółtku.


Tosia

33 komentarze:

  1. pamiętam, że już kiedyś zaciekawiły mnie takie jajka. ale sama jeszcze się nie odważyłam, aby ich spróbowac..

    OdpowiedzUsuń
  2. gratuluję odwagi!:) ja chyba jednak pozostanę przy majonezie i soli:)))) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mnie zaskoczyłaś i olśniłaś tymi cynamonowo-karmelowymi jajkami.
    Biorę w ciemno!

    OdpowiedzUsuń
  4. Niebanalne połączenie i na pewno zaskakujące. Jestem ciekawa tego połączenia. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takiego połączenia jeszcze nie próbowałam, ale ostatnio jadłam gofra z wbitym do środka jajkiem polanego syropem klonowym i było świetne, chociaż wiele osób to dziwiło. Pisze się na takie śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jajka na słodko? Nigdy nie próbowałam, to musi smakować całkiem ciekawie. Ale czy odważyłabym się spróbować... Hmm. ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają bardzo zachęcająco, ale nie wiem czy jestem na tyle silna, żeby się do tego przekonać. ;D

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawy pomysł na śniadanie. Na pewno niedługo wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  9. GENIALNE! Ostatnio jadłam jajecznice z czekoladą, więc dlaczego by nie zjeść jajka z karmelem. :D Na pewno wypróbuję. :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają świetnie ;) Pomysł jest genialny, w końcu omlety też jemy na słodko, to dlaczego nie jeść w ten sposób jajka na miękko? :)

    OdpowiedzUsuń
  11. mhm, intrygujące połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale ciekawe połączenie! Jeszcze nigdy o takim nie słyszałam :O

    OdpowiedzUsuń
  13. ojej :) spróbować czy nie próbować, oto jest pytanie ;) brzmi intrygująco, ale jednocześnie dość odważnie...

    OdpowiedzUsuń
  14. Niezła rozpusta!


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja tez chce takie sniadanko ;D musialo byc przepyszne ; )

    OdpowiedzUsuń
  16. jajko z karmelem? no proszę, proszę ;]

    OdpowiedzUsuń
  17. Moje muffiny z marchewką, jabłkiem i kokosem to pikuś w porównaniu z takim połączeniem:):)! Brzmi mocno intrygująco!Ale i smakowicie:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciekawy pomysł na zwykłe jajko na miękko...nie pomyślałabym, że można z niego zrobić coś tak wyjątkowego :) Gratuluję! Gratuluję pomysłu, odwagi i pięknych zdjęć :)

    OdpowiedzUsuń
  19. świetny pomysł na śniadanie dla kogoś, komu znudziły się "zwykłe" jajka na twardo
    Yummy & Tasty

    OdpowiedzUsuń
  20. Zawsze jadłam jajka na miękko na słono, znaczy się z tostami i solą :D Nawet mi przez myśl nie przeszło, że można je połączyć z karmelem...nieźle podrasowane ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. I mnie zaskoczyło... Nie wiem czy próbowałabym... Najpierw ktoś musiałby mnie nakarmić z zamkniętymi oczami...
    Pozdrawiam Ciepło, Dziewczyny!

    OdpowiedzUsuń
  22. och, wyglądają ślicznie ale jajka na słodko... to nie dla mnie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. nigdy ie jadłam jajek na miękko na słodko.. hmm... to musiało być ciekawe doświadczeni kulinarne ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. Zaskoczy? Na pewno? Czy zachwyci? Tego jeszcze nie wiem. Ale jestem otwarta na takie wynalazki więc koniecznie spróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  25. Dziś na śniadanie zjadłam parówki. To nieludzkie traktowanie z Twojej strony, żeby takie cudo wrzucać na bloga!!!

    OdpowiedzUsuń
  26. W życiu bym nie wpadła na taki pomysł! Ciekawe jak to musi smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  27. no nawet z tak banalnego dania zrobić takie cudo - moje wyrazy uznania :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Całe wielki nie jadłam jaja na miękko..A ta propozycja bardzo mnie zaintrygowała :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Kurcze strasznie jestem ciekawa jak takie połączenie musi smakować :)

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...