poniedziałek, 1 sierpnia 2011

Tacos z krewetkami, mango i rzodkiewką


Tacos to spełnienie marzeń każdego łasucha. A że ja należę do tej kategorii, to od czasu do czasu pozwalam sobie na wersję tradycyjną- mielone mięso doprawione (idealną) przyprawą taco, surową cebula, pomidorami, sałatą i papryczkami jalapenos. Mój chłopak ( i prawdopodobnie większość panów) jest oddanym fanem tego połączenia i to on mi je pierwszy przedstawił. Wypróbowaliśmy też wersję na cieście francuskim- polecam;)
Moja wersja znacznie różni się od oryginału. Nie ma tu typowo meksykańskich dodatków, jak mocno doprawione mięso czy guacamole, ale jest bardziej śródziemnomorskie i przede wszystkim, na zimno- idealne na męczący upał. Krewetki w mieszance koktajlowej są wyjątkowo lekkie, gdyż wymieniłam najczęściej używany majonez na jogurt naturalny. Nie brakuje im też ostrości, a słodką nutę tworzy dodatek mango.
Ostatnio natknęłam się na bardzo ciekawy artykuł dotyczący taco. Okazuje się, że w Kalifornii pojawiają się nielegalne "bary" serwujące ten przysmak z rozmaitymi dodatkami. Nielegalne, bo łamiące wszystkie reguły higieny, łącznie z przypadkami kichania prosto w zbiornik z mięsem (jak określił autor, to nie ma znaczenia, bo jedzenie jest tak ostre, że przyprawy zabijają wszystkie bakterie). "Bary" to jeżdżące przyczepy, które pojawiają się w coraz to innych miejscach, żeby uniknąć wizyty sanepidu, a o wyborze miejsca informowani są wyłącznie prawdziwi tacomaniacy. Zachęcam do wypróbowania przepisu- ostrzegam: grozi tacomanią!

Tacos z krewetkami, mango i rzodkiewką (8 placków)
- 8 placków pszennej tortilli
- 1 kg surowych krewetek
- 250g greckiego jogurtu naturalnego
- 2 mango
- 250g rzodkiewki
- 1 papryczka chilli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- świeża kolendra
- sól

Poszatkuj rzodkiewki, mango obierz ze skórki i pokrój w kostki, odłóż na bok. Zagotuj wodę w dużym garnku i ugotuj krewetki przez ok. 7 minut aż się zaróżowią. Krewetki ochłódź, następnie odkrój głowy i obierz z pancerzyków. Poszatkuj mięso krewetek i wrzuć do dużej miski. Połącz z jogurtem naturalnym, poszatkowaną papryczką chilli, poszatkowanym czosnkiem, cukrem i solą. 
Na jednej połowie placka ułóż około 3 łyżek powstałej pasty krewetkowej. Posyp rzodkiewką, mango i świeżą kolendrą. 

Śliwka

14 komentarzy:

  1. Apetycznie bardzo! Tacos z krewetkami pewnie by mi smakowało. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm.... Brzmi smakowicie :) Uwielbiam ostre potrawy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajna, lekka propozycja, podoba mi się to połączenie krewetek i mango, musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A wygląda tak niewinnie.. zupełnie nie daje po sobie poznać, że jest ostrym Meksykaninem..caramba! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. kapitalne! faktycznie, czemu zawsze się upieram przy wersji meksykańskiej??? tacosy są świetne i też jestem tacomaniaczką. Spróbuję takiej śródziemnomorskiej wersji na pewno.

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo ciekawa odmiana dla tradycyjnego tacos, na pewno dostałabym po niej tacomanii :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawe polaczenie, idealne na lato!

    OdpowiedzUsuń
  8. intrygująco łączysz smaki w tym tacos.
    podoba mi się takie odważne podejście do gotowania!

    OdpowiedzUsuń
  9. Kolejny pyszny letni przepis :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  10. mój facet też zje koniecznie z mięsem :P dla mnie natomiast, w dodatku dzisiaj (słonko!), byłaby to świetna letnia przekąska :)

    OdpowiedzUsuń
  11. świetna przekąska:) i jak ładnie podana: wygląda jak motylek!

    OdpowiedzUsuń
  12. dzisiaj u mnie też mango i krewetki - uważam, że świetne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Godne zainteresowania ;-)



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...