Kilka dni temu naszła mnie wielka ochota na zupkę chińską. Z wyrzutami sumienia poszłam do kuchni, zalewając ją wrzątkiem. Los postanowił mnie ukarać za to, bo mój telefon, do którego jestem bardzo przywiązana wpadł mi prosto do zupy i odmówił dalszej współpracy.
Aby sytuacja nigdy więcej się nie powtórzyła z innymi półproduktami, opracowałam przepis na domowy sos słodko-kwaśny, przypominający ten dostępny w słoiku na półkach sklepowych.
Osobiście uważam, że skoro wersja którą prezentuję jest zdrowsza i subiektywnie smaczniejsza to warto poświęcić jej odrobinę więcej czasu niż na podgrzanie gotowego sosu.
Słodko-kwaśny kurczak z żółtym ryżem
Żółty ryż:
200 g ryżu
łyżeczka kurkumy
szczypta soli
Kurczak:
pierś z kurczaka
łyżka curry
łyżeczka pieprzu cayenne
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki soli
oliwa z oliwek
Sos słodko-kwaśny:
cebula
2 ząbki czosnku
suszona papryczka chilli
2 papryki ( żółta i czerwona)
6 plastrów ananasa
marchewka
100 g dyni
250 g pasatty pomidorowej
100 ml soku z puszki ananasa
łyżka octu winnego
łyżka miodu
łyżeczka curry
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
sól, pieprz
Kurczak:
Mięso marynujemy w przyprawach i oliwie, następnie smażymy, odsączamy z tłuszczu i odstawiamy.
Sypki żółty ryż:
Na sitku przepłukujemy ryż wodą. Wrzucamy do rondla i wlewamy wodę, aby zakrywała ryż ok. 0,5 cm. Dodajemy szczyptę soli, kurkumę i gotujemy aż woda będzie wrząca. Następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy rondel i gotujemy ryż 10 minut. Po tym czasie zestawiamy ryż z ognia i trzymamy pod przykryciem minimum 15 minut.
Sos:
Cebulę kroimy w małe piórka, paprykę i marchewkę w słupki, dynię i ananasa w kostkę. Chilli i czosnek drobno siekamy. Passatę pomidorową mieszamy z sokiem z ananasa.
Rozgrzewamy wok lub patelnię z grubym dnem. Warzywa smażymy w odpowiedniej kolejności, od czasu do czasu mieszając:
Wlewamy oliwę i smażymy minutę cebulę. Dodajemy marchewkę i trochę mielonego pieprzu- smażymy 3 minuty. Dalej dodajemy paprykę - smażymy 2 minuty. W dalszym etapie dodajemy ananasa z dynią -smażymy 2 minuty. Nadszedł czas dodania usmażonego kurczaka, passaty pomidorowej i soku z ananasa - potrawę dusimy 3 minuty. Przyprawiamy ją miodem, ostrą suszoną papryczką chilli, czosnkiem - gotujemy 8-10 minut.
Mąkę energicznie mieszamy z 1 chochlą płynnego powstałego sosu i dolewamy do reszty. Gotujemy mieszając i czekamy aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy ocet winny i ewentualnie doprawiamy do smaku np. miodem.
Kurczaka z sosem słodko-kwaśnym podajemy z sypkim, żółtym ryżem.
Tosia
bardzo fajny przepis, musi być pysznie !!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
apetyczne kolorki - zjadam oczami:)))
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania i bardzo chętnie spróbuję takiej domowej wersji słodko-kwaśnego sosu. Jak dotąd jadłam tylko taki ze słoika lub pudełka ;)
OdpowiedzUsuńHmm, nigdy nie robiłam sama takiego sosu, przyznam, że korzystałam z gotowców. Ale pewnie któregoś razu wypróbuję Twój przepis, wydaje się wcale nie taki skomplikowany. :)
OdpowiedzUsuńkiedyś zajadałam się takim kurczakiem co drugi dzień, ale z sosem ze słoika... chyba czas odnowić dawne smaki, ale ttym razem z wlasnej roboty sosem ;)
OdpowiedzUsuńTakie domowe sosy są nawet pyszniejsze od sklepowych! A już na pewno zdrowsze i piękniej wyglądają - szczególnie u Was na zdjęciach :)
OdpowiedzUsuńniedawno robiłam podobny sosik do słoików jest bardzo dobry:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię mięso na słodko - kwaśno, czasami robię nawet sam sos i pasteryzuję w słoiczkach :)
OdpowiedzUsuńO ja robiłem ostatnio słodko kwaśny z sosu barbecue i żurawiny :)
OdpowiedzUsuńpamiętam jak parę lat temu robiłam sama sos słodko kwaśny, teraz jestem leniuchem i kupuję gotowca. Po Twoim poście i apetycznym zdjęciu pomyśle czy nie wrócić do starych dobrych nawyków :)
OdpowiedzUsuńBajecznie wyglada, a zolty ryz zawsze przykuwa moj wzrok bardziej niz zwyczajny, bialy. Takie danie jest o niebo lepsze od wszystkich zupek chinskich razem wzietych :)
OdpowiedzUsuńJak zwykle kusicie swoimi daniami ; )
OdpowiedzUsuńZawsze przyrządzam ryż z kurkumą do dań na słono lub ostro - ta barwa nadaje mu charakteru ;)
OdpowiedzUsuńChętnie spróbowałabym Twój sos, mimo że nie jestem wielką fanką słodko-kwaśnego. Brzmi super i dostosowany do własnych wymagań smakowych na pewno jest o wiele lepszy niż zasłoikowany sklepowy. Pyszny rewanż wobec złośliwej zupy..:)
Pozdrawiam!
Jasne, że lepszy niż gotowy! Kupne są zbyt intensywne.
OdpowiedzUsuńach ten żółty ryż! uwielbiam jego smak z dodatkiem kurkumy! pyszności!
OdpowiedzUsuńPrzykro z powodu telefonu ale przynajmniej mamy okazję spróbować takich smakołyków! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńsuper przepis, popieram wszelkie dania które wypierają te sztuczne, przetworzone, pędzone glutaminianem sodu i cukrem lub słodzikami paskudztwa ze sklepów.
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje!!!
A telefon sobie kupisz lepszy i ładniejszy.
Pozdrawiam
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com
mmmmmmm uiwlebiam słodko-kwaśnie jadać :D dziś robie wieprzowine z noodlami słodko - kwaśną :D już sie nie moge doczekac:D:D
OdpowiedzUsuńzdrowsza wersja zawsze będzie godna poświecenia jej czasu :)
OdpowiedzUsuńPS. nigdy nie przypuszczałam, że można utopić telefon w zupie.. i cały czas próbuje to sobie zilustrować :)
Z początku przeraziła mnie taka długa lista składników... Ale to musi być przepyszne! Kiedyś jadłam takiego kurczaka w jakiejś knajpce i bardzo mi smakował. Chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis, dość ostro, ale najważniejszy jest balans (słodko, kwaśno i ostro). Pozdr.
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten sos ze słoika, ale taki zrobiony samodzielnie to niebo a ziemia!
OdpowiedzUsuńto są moje ulubione smaki, uwielbiam takie dania :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie, że teraz będę wiedziała jak zrobić sos słodko kwasny!
OdpowiedzUsuńKochana, idealnie trafiłaś w mój gust! ;-D
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl