poniedziałek, 23 maja 2011

Twarogowe knedle z rabarbarem

 

Ostatnio wszędzie widziałam rabarbar! Być może dlatego, że sezon na te piękne różowe łodygi trwa tak krótko. Szczególnie na blogach kulinarnych każdy musiał koniecznie zrobić przysmak z rabarbarem w roli głównej. Powoli to szaleństwo ustępuje, pojawiają się inne sezonowe owoce i warzywa. Ja pomyślałam już nawet o śliwkach węgierskich i knedlach, ale do nich jeszcze daleka droga. Dlatego wpadłam na pomysł knedli z rabarbarem. Ich delikatnie twarogowe ciasto, kwaskowate nadzienie z rabarbaru i bułka tarta z cukrem i cynamonem to wspaniałe połączenie. Dlatego cieszmy się rabarbarem, bo sezon na niego tak szybko przemija!

  Twarogowe knedle z rabarbarem
250 g twarogu
150 g mąki pszennej
50 ml mleka
jajko
3 łodygi rabarbaru
4 łyżki cukru
Bułka tarta z cynamonem:
8 łyżek bułki tartej
4 łyżki masła
2 łyżi cukru
pół łyżeczki cynamonu

Ciasto:
Twaróg zgniatamy widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy jajko-mieszamy, następnie przesianą mąkę-mieszamy i na koniec dolewamy ok. 50 ml mleka (lub mniej) wyrabiając ciasto w kulę. Ciasto wkładamy do lodówki na czas w którym zajmujemy się rabarbarem.
Farsz: 
Łodygi rabarbaru myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Gotujemy na małym ogniu razem z cukrem około 4 minut.
Lepienie:
Ciasto na knedle wałkujemy na 1 cm, wycinamy kwadraty na które nakładamy rabarbarowy farsz i lepimy. Inną metodą jest odrywanie kawałków ciasta, nakładanie rabarbaru i klejenie knedli takiej wielkości jaka nam odpowiada. Twarogowe knedle wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy 8 minut.
Bułka tarta:
Bułkę tartą prażymy na suchej patelni, po chwili dodajemy masło, cukier i cynamon. Podgrzewamy aż całość się rozpuści. Gotową cynamonową bułką tartą polewamy ciepłe knedle.

Tosia

20 komentarzy:

  1. Fajny pomysł. Twarogowe knedle to jedyne, które lubię ;) a z rabarbarem jeszcze nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastico:) knedle bardzo lubię ale z rabarbarem jeszcze nie miałam przyjemności:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale bym takiego knedla zjadła, uwielbiam z bułeczką tartą!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ta bułka tarta wygląda pysznie, mimo, że nie lubię klusek ani pierogów z owocami to jednak bym chętnie spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. takich jeszcze nie próbowaliśmy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. fajowy pomysł z tym rabarbarem w środku, zapowiada się smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. super! knedle... i z rababrbarem, ale pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Knedle?! Twarogowe?! Z rabarbarem?! Podajcie adres - jestem w oka mgnieniu! Ależ to prawdziwe cudo!!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Chociaz nigdy nie lubilam knedli 'na slodko' wygladaja cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. wyborne, obłędne!
    och, ileż bym dała za takie rozpustne knedle.

    OdpowiedzUsuń
  11. Rewelacja ! :) Uwielbiam knedle (których już zresztą dawno nie jadłam!, a dodatek rabarbaru to super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale nabrałam ochoty na knedle! Strasznie dawno ich nie jadłam. Te na zdjęciu wyglądają bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Właśnie przypomniałaś mu, że dawno dawno już nie jadłam knedlików!


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  14. knedle najbardziej lubię ze śliwkami, ale takie też z chęcią bym zjadła i może nawet poprosiła o dokładkę :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wspaniałe, nie jadłam jeszcze takich :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wspaniały pomysł na knedle, koniecznie muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bajeranckie! Jaka szkoda, że rabarbarowy sezon już się kończy :(

    OdpowiedzUsuń
  18. Ile z tych proporcji wychodzi tak ok. knedli? :D

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...