sobota, 21 maja 2011

Słodka sobota #3: Truskawkowe cupcakes z białą czekoladą


Kolejna sobota- kolejne smakołyki. Dosłownie dwa dni temu kupiłam pyszne, polskie truskawki. Chyba nie ma owoców, które bardziej przypominają mi lato. Mam wrażenie, że nie ma też osoby, która truskawek nie lubi, przynajmniej nigdy takiej nie poznałam. Zdarzały się osoby uczulone- ich nie liczę, ale osoba, która faktycznie nie lubi ich smaku? Trochę jak z czekoladą, chociaż muszę przyznać, że znam jednego osobnika, który nie może jej przełknąć. 
Wracając do cupcakes- gorąco polecam:)

Truskawkowe Cupcakes z białą czekoladą (7 babeczek)

Ciasto:
-1 filiżanka mąki
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-30g białej czekolady
-1/2 filiżanki cukru pudru
-120g miękkiego masła
-2 jajka
-skórka z 1 cytryny
-1 łyżka cointreau
-2 łyżki mleka
-szczypta soli

Krem:
- 6 łyżek mascarpone
- 9 łyżek zmiksowanych truskawek
- 5 łyżek cukru pudru

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj formę do muffinów i wyłóż dziurki papilotkami. 
W misce zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. W drugiej misce zmiksuj masło z cukrem pudrem. Gdy się połączą, dodaj jajka, skórkę z cytryny, następnie cointreau i mleko. Po uzyskaniu gładkiej masy dodaj ją do składników suchych. Zmiksuj. Poszatkuj białą czekoladę i dodaj do masy. Pomieszaj łyżką. 
Wypełnij papilotki do połowy uzyskaną masą. Piecz przez około 35 minut. 
Teraz czas na krem. Truskawki zmiel w blenderze tak aby miały konsystencje jednolitego sosu. 
Składniki wymieszaj w misce i zmiksuj na gładki krem.
Gdy babeczki się upieką, delikatnie uklep je z góry póki są jeszcze ciepłe, żeby krem lepiej się utrzymywał. Daj im ostygnąć.
Szprycę do dekoracji (lub zwykły woreczek z obciętą końcówką) napełnij kremem i wyciśnij dookoła na babeczki. Udekoruj truskawkami. 
Życzę miłej, słodkiej soboty:)


Śliwka

15 komentarzy:

  1. Cudne!Ach,jak bym spróbowała...
    Mam takie same papilotki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiosna w pełni u Was. Ja również nie znam nikogo, kto nie lubi truskawek.

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniałe :) a jakie piękne papilotki :]

    OdpowiedzUsuń
  4. urocze są te czapeczki z mascarpone i truskawek :) już niedługo sezon na nie zacznie się na dobre, nie powiem czekam z niecierpliwością!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny musi być ten krem - jestem wielbicielką połączenia serka mascarpone i owoców. Piękne cupcakes'y!

    OdpowiedzUsuń
  6. Spotęgowałyście moje marzenie o słodkich, polskich truskawkach!
    śliczne cupcakes:)

    OdpowiedzUsuń
  7. biała czekolada, truskawki - niebooo!<3

    OdpowiedzUsuń
  8. śliczne!
    urocze, małe babeczki.

    OdpowiedzUsuń
  9. Pewnie, ze lubię truskawki, ale swoje pierwsze dziś zostawiłam w jakimś sklepie... robiąc zakupy... Opamiętałam się dopiero po powrocie i... nie wiem gdzie...:(. babeczki muszą być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  10. o rany, jak tu u Was pysznie znowu!

    OdpowiedzUsuń
  11. mogę się zapytać jakiej wielkości jest ta filiżanka mąki? może to trochę głupie pytanie, ale nie potrafię piec "na oko" ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Powinno być to ok. 250g. Moja waga się zepsuła, więc musiałam się przerzucić tymczasowo na system filiżanek:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...