wtorek, 31 maja 2011

Szparagi z wiejską szynką, ostrym sosem i sałatką z rucoli


Co wieczór szparagi, szparagi i jeszcze raz szparagi, czy nie możemy raz zjeść czegoś innego?
Możemy zjeść szparagi... ale zrób je dzisiaj trochę inaczej niż zwykle.

Wczoraj podjęłam wyzwanie- Misson completed  
Nie jestem fanką sosu holenderskiego, który od mniej więcej miesiąca króluje na naszym stole, jest za ciężki. Zresztą przygotowanie go kosztuje mnie dużo stresu, wystarczy jeden mały błąd i po sosie. Tego nie można powiedzieć o nowym wynalazku- czerwonym ostrym sosie, którego przygotowanie zajmuje chwilkę, a (mnie) cieszy bardziej niż tradycyjny sos holenderski. 
Śpieszcie się ze szparagami, niedługo znikną ze sklepowych półek...

Szparagi z wiejską szynką, ostrym sosem i sałatką z rucoli (1 porcja)
- 3 białe szparagi
- 4 plastry szynki wiejskiej

- garść rucoli
- sok z połówki cytryny
- łyżeczka oleju sezamowego
- garść orzechów włoskich
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki wody

- 2 łyżki masła
- 1 cm świeżego imbiru
- pół grillowanej czerwonej papryki (ze słoiczka)
- 3 suszone pomidory
- 1 ząbek czosnku
- pół łyżeczki suszonej papryczki chilli
- sól

Zacznij od przygotowania rucoli. Ułóż ją na talerzu, polej sokiem z cytryny i olejem sezamowym. Na małej patelni rozgrzej orzechy włoskie z miodem i wodą. Smaż przez około 10 minut, aż wyparuje woda i orzechy się skarmelizują. Posyp nimi rucolę.
Teraz czas na sos. Łyżkę masła rozpuść w małym rondelku. Wrzuć posiekane: paprykę, pomidory i imbir. Smaż przez około 5 minut. Dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze przez parę minut. Dodaj kolejną łyżkę masła i duś przez parę minut. Posól, jeśli to konieczne (suszone pomidory są zwykle dostatecznie słone). Odstaw. 
Obierz szparagi starannie ze skórki. W garnku do gotowania szparagów na parze ( na przykład takim), lub innym naczyniu do gotowania na parze umieść szparagi. Gotuj przez około 15 minut aż zmiękną. W ostatniej fazie gotowania (po około 10 minutach) wrzuć do nich szynkę. Wyłóż na talerzu, przykryj szynką i polej sosem. Smacznego:)

Śliwka


18 komentarzy:

  1. Widzę, że u was królują szparagi ;) Zazdroszczę uporu w jedzeniu ich codziennie, ja wolę tak od święta - podoba mi się ta wasza propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. białych jeszcze nie jadłam.. ale danie bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  3. hm ja jeszcze w tym sezonie nie probowalam szparagow

    OdpowiedzUsuń
  4. O mamo, jak to pysznie wyglada! Zwlaszcza sos do mnie mowi - lubie takie ostre dodatki.

    OdpowiedzUsuń
  5. zakochałam się w tym sosie! a szparagi z szynką - zawsze i wszędzie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale pyszności na talerzu! Czy to oznacza, że jutro znów popędzę na targ po szparagi!?
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam mniam pyszności! Fajny ten sosik:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Szparagi w takim wydaniu po prostu muszą być pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. no nie, kusicie za bardzo! w takim razie już wiem, jak będzie dziś wyglądał mój obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. i znów szparagi.. i znów pysznie.. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniałe szparagi! Dla mnie ideale danie.
    Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetne przepisy. Inspirujące. Dodaję do linków.
    Zapraszam do siebie: desiccated-coconut.blogspot.com

    Pozdrawiam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  13. ale fajne danie, bardzo smakowicie wyglada:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszniutko wyglądają, u mnie też niedawno były szparagi :)

    OdpowiedzUsuń
  15. wszystkim tylko jedno w głowie... szparagi :) Śliwko, super przepis i gratuluję szparagowej mobilizacji :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wspaniały pomysł, jeszcze w tym roku nie miałam okazji zjeść szparagów - czas to zmienić!


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...