Botwinka jest głównie kojarzona z chłodnikiem. Jednak jest o wiele bardziej wszechstronnym składnikiem. Przykładem tego jest tarta botwinkowa, którą zrobiłam wykorzystując ciasto francuskie. Pyszna na ciepło, ale także na zimno jako lekka przekąska w upalny dzień. Świetnie komponuje się z sosem czosnkowym.
Tarty botwinkowe
płat ciasta francuskiego
Farsz:
pęczek botwinki
3 łyżki masła
2 ząbki czosnku
łyżka pieprzu cayenne
2 jajka
150 g serka śmietankowego (np. philadelphia)
4 łyżki mleka
cebulka dymka
2 trójkąciki serka topionego
*rozbełtane jajko do posmarowania ciasta
Płat ciasta francuskiego podzielić na prostokąty równej wielkości. Prostokątny posmarować rozbełtanym jajkiem, nakłuwać ich wierzch widelcem i zgiąć brzegi by utworzyć "ramki". Podpiec w temperaturze 190 stopni-7 minut.
Botwinkę umyć, obrać z liści zostawiając najmniejsze i najładniejsze, pokroić je razem z łodygami w kostkę. Młode buraczki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Botwinkę podsmażyć na maśle 5 minut, następnie dodać drobno posiekany czosnek, przyprawić pieprzem i smażyć jeszcze 10 minut.
Serek, jajka i mleko dynamicznie mieszamy lub miksujemy za pomocą miksera. Doprawiamy solą, pieprzem i pociętą cebulką dymką. Farsz z botwinki wykładamy na podpieczone prostokąty z ciasta francuskiego, zalewamy masą jajeczną. Na wierzch tart kładziemy kawałki serka topionego i pieczemy 15 minut w nagrzanym piekarniku.
Tosia
Chętnie sprobuje..tylko..że zamiast serka topionego dodam fetę z przyprawami. Przyznam się bez bicia, że nie serków topionych nie trawię:)
OdpowiedzUsuńCo do pomysłu, to zaskoczyłaś mnie! Nie pomyślałam bym, by zrobić botwinke z ciastem francuskim...i jak napisałam wcześniej..chętnie sprobuje..bo moje kubki smakowe mowia,że to będzie to hit:D
No na taką tartę, to ja się długo namawiać nie będę :) Super ;)
OdpowiedzUsuńNie no.. ja też nie mam zamiaru zbyt długo czekać!
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
chetnie bym zjadla botwninke w takiej wersji:)
OdpowiedzUsuńNajbardziej podobaja mi sie te "ramki":)))
OdpowiedzUsuńA tarty botwinkowe lubię nie opd dzisiaj więc jest lepiej niz dobrze.
Ale pyszne musiały być...
OdpowiedzUsuńdobry pomysł na urozmaicenie poczciwej botwinki :)
OdpowiedzUsuńte tarty wyglądają jak obrazki do zawieszenia na ścianie :) chcialabym codziennie miec takie przed nosem :]
OdpowiedzUsuńPycha! Robiłam już botwinkową tartę w tym roku, ale chyba skusze się na powtórkę ;)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł z uformowaniem tary w prostokąty,przy dzieleniu bardzo pomocne, bo każdy ma swój "obrazek", kupuję ten pomysł już dziś:),a i na spróbowanie tarty z botwinką mam wielką ochotę:-)
OdpowiedzUsuńPo co dziurki w cieście??
OdpowiedzUsuńCiasto francuskie powstaje w wyniku wielokrotnego składania i wałkowania. W trakcie pieczenia, między tymi warstwami tworzą się pęcherzyki powietrza, które sprawiają, że ciasto rośnie i robi się "poduszka". Aby uzyskać podpieczony, płaski spód, należy takie ciasto nakłuć widelcem.
Usuń