poniedziałek, 15 października 2018

Pierożki empanadas z ziemniakami, czarnymi oliwkami, rozmarynem i chorizo



Nie będę Wam mydlić oczu, oto drugi odcinek hiszpańskiej opery mydlanej.

Powracamy do historii tapas. Wiemy już, że hiszpańscy mężczyźni siedzący w barach kładli na kieliszki talerzyki, a na nich przekąski na zapas i tak powstało tapas! Dyskutując na przyziemne tematy, od czasu do czasu zerkali na damskie nogi i wyobrażali sobie jak smakują pieczone pierogi. A te są niezwykłe, bo z chorizo, rozmarynem, oliwkami i ziemniakami.

Łączenie jedzenia z winem to prawdziwa sztuka, dlatego warto się przy tym kierować kolorami, tak jak malarz operuje swoimi farbami. Gdy na stole drób, owoce morza i sery do kieliszka można nalać białe wino bez afery. Teraz moja rada, z czym się nada empanada? Różowe wino El Sol z różowymi smakami, czyli winogronami, pierożkami, chorizo i dojrzewającymi szynkami.




Pierożki empanadas z ziemniakami, czarnymi oliwkami, rozmarynem i chorizo


Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • jajko
  • 50 ml wody
  • łyżeczka soli
Nadzienie:
  • 300 g puree ziemniaczanego
  • 50 g chorizo
  • 50 g czarnych oliwek
  • gałązka rozmarynu
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz, szczypta wędzonej papryki
Wierzch:
  • białko
  • szczypta płatków chilli lub wędzonej papryki
  1. Mąkę łączymy z posiekanym drobno zimnym masłem, jajkiem, wodą i solą. Zagniatamy krótko ciasto jedynie do połączenia składników w zgrabną kulę. Owijamy ją folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
  2. W tym czasie puree łączymy z posiekaną drobno kiełbasą chorizo, oliwkami, rozmarynem, poszatkowanym czosnkiem i przyprawami.
  3. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i przekładamy na oprószony mąką blat.
  4. Ciasto cienko wałkujemy i wycinamy z niego kółka o średnicy ok. 9-10 cm.
  5. Na środku każdego kółka kładziemy farsz i lepimy jak pierogi. Widelcem zaznaczamy brzegi, ulepione empanadas przekładamy na wyłożoną pergaminem blachę.
  6. Pierożki układamy w odstępach i smarujemy z wierzchu białkiem dodatkowo można je posypać np. płatkami chilli albo wędzoną papryką.
  7. Empanadas pieczemy przez 15-18 minut w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni.
Tosia

17 komentarzy:

  1. Ależ cudnie one wyglądają! Masz do tego talent :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł! ;-)

    Zapraszam na mojego bloga! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. hej, a jak zrobić pure?

    OdpowiedzUsuń
  4. It's really a nice and useful piece of info. I'm satisfied that you simply shared this useful info with
    us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.부산오피

    OdpowiedzUsuń
  5. Hi, i believe that i saw you visited my website so i came to go back the desire?.I’m trying to find issues to improve my website!I suppose its good enough to use some of your ideas!! 경마

    OdpowiedzUsuń
  6. Great delivery. Outstanding arguments. Keep up the amazing effort. 바카라사이트

    OdpowiedzUsuń
  7. I truly love your site.. Great colors & theme.
    Did you make this amazing site yourself? Please reply
    back as I’m hoping to create my own personal website and would love
    to know where you got this from or just what the theme is called.
    Many thanks! 온라인경마

    OdpowiedzUsuń
  8. We return to the history of tapas. Homework Assignment Help We already know that Spanish men sitting in bars put plates on glasses and on them snacks to spare.

    OdpowiedzUsuń
  9. Well, it turns out that if you leave 토토사이트
    great comments on other folks' sites,

    OdpowiedzUsuń
  10. Encased in a flaky, golden pastry shell, these empanadas offer a perfect balance of textures and tastes, making them a crowd-pleasing snack or meal. Each bite is a tantalizing journey through the rich and diverse flavours. Frederick Traffic Lawyer

    OdpowiedzUsuń
  11. Seeking a Winchester traffic lawyer? Winchester traffic lawyer Navigate legal complexities with a skilled attorney, addressing citations, fines, and potential license points. Ensure your rights are protected with professional legal representation.

    OdpowiedzUsuń
  12. It’s really a nice and useful piece of information that you provide here. Thanks

    OdpowiedzUsuń
  13. I have bookmarked this site to check out the new stuff post. Keep it up, you're great

    OdpowiedzUsuń
  14. This is cool as f'ck, I found great blog. God Bless you man. Have a nice day.

    OdpowiedzUsuń
  15. Your content is brilliant story in many ways. This is good. Thankyou for sharing!

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...