Nagrywając instastory na stojąco powitałam Was gorąco trzymając "Życie na gorąco". Wiecie jak to w życiu bywa, dla jednych ważne są podróże, miłość, przyjaźń, rodzina, rozwój ducha, a dla innych kapucha. Ale gdy liczy się tylko kapustka, nagle Twe serce ogarnia pustka, dlatego ja stawiam na przyjemne połączenie i wędzoną papryką kapusty pokuszenie.
Kapusta nabiera już rumieńców w piekarniku, ale ja widzę, że tu ciekawe towarzystwo przy stoliku. Śmietanka towarzyska, a właściwie kremówka, Mon Cheri ser Brie (tak naprawdę to Camembert, ale się nie rymuje), o rety - i nawet szare krewety! Wtedy ktoś cyknął foty i wyciekły ploty, każdy chciał coś dopowiedzieć. Wtem Brzechwy kapusta odparła "Po co komu spory głupie? Wnet i tak zginiemy". W kupie raźniej niż taplać się we własnym sosie.
Co racja to interpretacja, ale ciśnie mi się Fakt na usta - ta kapusta trafia w me gusta!
Pieczona kapusta z sosem pleśniowym i krewetkami
- główka kapusty
- limonka
- prażony sezam
Marynata:
- 5 łyżek oliwy
- łyżeczka wędzonej papryki
- łyżeczka syropu klonowego
- łyżka octu balsamicznego
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- 100 g sera Camembert
- 150 ml śmietanki kremówki
- sok z 1/2 limonki
- łyżeczka posiekanej papryczki chilli
- garść lubczyku
Krewetki:
- 150 g krewetek (najlepiej szare, niegotowane, mogą być wcześniej mrożone)
- ząbek czosnku
- łyżeczka posiekanej papryczki chilli
- sól
- łyżka masła klarowanego
- Odrywamy zewnętrzne liście kapusty i kroimy ją na plastry grubości 1 cm. Przekładamy je do brytfanny lub na blachę wyłożoną pergaminem. Łączymy składniki marynaty i polewamy nią plastry. Kapustę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 30 minut.
- W tym czasie Camembert miksujemy z kremówką i lubczykiem na gładki sos. Dodajemy sok z limonki i chilli, dokładnie mieszamy.
- Mrożone krewetki rozmrażamy, możemy je obrać (wtedy też nacinamy nożem wzdłuż i usuwamy czarne jelito) lub smażyć z pancerzykami.
- Na klarowanym maśle podsmażamy krótko plasterki czosnku. Gdy tłuszcz nabierze aromatu ściągamy czosnek z patelni, wrzucamy posiekane drobno chilli i krewetki. Smażymy po ok. 2-3 minuty z każdej strony, aż się zarumienią.
- Upieczone plastry kapusty serwujemy z pleśniowym sosem, podsmażonymi krewetkami, chilli, sokiem z limonki i listkami lubczyku.
Tosia
Wygląda apetycznie! ;-)
OdpowiedzUsuńŚwietne zdjęcia! Wygląda mega apetycznie, naprawdę :)
OdpowiedzUsuńwygląda wręcz wykwintnie :d
OdpowiedzUsuńI have learned a lot of delicious dishes here. It's great. I hope you continue to share more delicious and attractive dishes. jacksmith
OdpowiedzUsuńRoasted cabbage with blueberry sauce and shrimp is a surprisingly delightful dish that combines bold flavors and vibrant colors, making it a standout on any dinner table. The roasted cabbage, with its slightly caramelized edges, provides a hearty and satisfying base, while the blueberry sauce adds a sweet-tart contrast that beautifully enhances the dish. The succulent shrimp, cooked to perfection, bring a touch of elegance and protein, making this meal both nutritious and delicious.
OdpowiedzUsuńif you have full custody can you move
Roasted cabbage with blueberry sauce and shrimp offers a delightful fusion of flavors and textures, combining the earthy, caramelized notes of cabbage with the sweet-tart burst of blueberry sauce. The addition of tender, savory shrimp creates a balanced dish that feels both light and indulgent. Perfect as a unique appetizer or main course, it highlights the versatility of simple ingredients when paired thoughtfully. This recipe is an exciting option for those seeking to experiment with bold culinary combinations.
OdpowiedzUsuńTraffic Lawyer Caroline VA
Caroline Traffic Lawyer
What a delightful way to celebrate life’s flavors, much like in Cookie Clicker , where it’s all about finding pleasure in the small things. Your mention of smoked paprika adds a unique twist to the humble cabbage!
OdpowiedzUsuń