Długo się zastanawiałam jak nazwać ten post, w końcu "pieczone buraki" nie brzmi zbyt zachęcająco. Wiedzcie jednak, że to nie są zwykłe pieczone buraki, to doskonalony przez lata przepis, rozdany wszystkim dookoła, hit naszych imprez i naszych znajomych i ich znajomych i ich znajomych...ponieważ kiedy kilku osobom podałam je właśnie w ten sposób, momentalnie poprosiły o przepis i powtarzały to w swojej kuchni.
Uwielbiam je przede wszystkim dlatego, że nie smakują jak tradycyjny, wygotowany często zbyt mocno burak, którego czasem możecie spotkać w nieudanych, buraczanych carpaccio. Wszystko dlatego, ze na żadnym etapie nie mają kontaktu z wodą, która, moim zdaniem, więcej burakom zabiera niż daje.
Wreszcie uwielbiam je, bo nie ma przy nich prawie żadnej roboty. Przede wszystkim odpada obieranie, którego szczerze nienawidzę i przez co wielokrotnie z buraków rezygnowałam, bo po prostu mi się nie chciało. Po upieczeniu w folii skórka dosłownie odchodzi sama, gdy lekko ją naciśniemy.
Tak upieczone buraki kroimy, wkładamy do słoików i zalewamy zalewą. Dzięki temu, mogą spokojnie (u mnie najdłużej wytrzymały tydzień, dłuższego czasu nie testowałam, bo zbyt szybko znikały) poczekać w lodówce aż nam się zachcę położyć je na kanapkę, zrobić z nich carpaccio, czy dodać do sałatki.
* na zdjęciu carpaccio z rzeczonych buraków, z rukolą, miętą, awokado i sezamem
Pieczone buraki
(przepis na zalewę do jednego, średniego słoika, dzięki temu możecie ugotować dowolną ilość buraków, upchać je w słoikach i do każdego wlać taką samą porcję zalewy)
- 2 łyżki sezamu
- płaska łyżeczka soli
- pół łyżeczki cynamonu
- 10 przekręceń młynka pieprzu
- 2 przeciśnięte przez praskę (lub zgniecione i poszatkowane) ząbki czosnku
- 4 łyżki balsamico
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 10 kropli tabasco lub pół łyżeczki sproszkowanego chilli lub pół łyżeczki pieprzu cayenne
- łyżeczka miodu
1. buraki przekrój na pół i każdą połówkę zawiń w folię aluminiową. umieść wszystkie w brytfannie do pieczenia, lub na blasze i piecz 1,5h w 200 stopniach.
2. rozwiń buraki z folii, a gdy wystygną zdejmij z nich skórkę rękami (powinna bardzo łatwo odejść, pozostałości możesz usunąć nożem). Pokrój w plastry o szerokości 2-3 mm (nie zbyt cienko).
3. plastry buraków umieść niezbyt ciasno w słoiku.
4. wysyp sezam na suchą patelnię i podpraż aż zbrązowieje, zdejmij z ognia, wsyp do słoika.
5. wsyp do słoika również sól, cynamon, pieprz i czosnek. zalej balsamico, olejem sezamowym, tabasco i miodem.
6. przemieszaj obracając słoik kilkanaście razy do góry nogami i wsadź do lodówki na noc (lub na minimum godzinę).
Śliwka
buraki uwielbiam w każdej postaci ...nawet na surowo :D
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga! :-)
Naprawdę ciekawy przepis, mimo że nie brzmią, to wyglądają zachęcająco!
OdpowiedzUsuńChyba zaczynam się przekonywać do buraków
OdpowiedzUsuńJa wrzucam umyte buraki do dużego, szkanego naczynia żaroodpornego z pokrywką i piekę w piekarniku. Szkoda foli.
OdpowiedzUsuńTeż dobra opcja!
UsuńDwa ważne pytania. Co to znaczy średni słoik? I ile wejdzie buraków do takiego średniego słoika? :)
OdpowiedzUsuńPrzez średni słoik rozumiem taki około 500 ml, a wejdą do niego 2-4 buraki, w zależności od wielkości buraka (2 duże, 4 małe) :)
UsuńThis recipe looks fantastic ! thanks for sharing.
OdpowiedzUsuńroll the ball
A czy można te buraki pasteryzować? Zrobiło mi sie kilka słoików, a w lodówce miejsca mało :)
OdpowiedzUsuńKilka osób mi pisało, że tak zrobiło, więc powinno się udać:)
UsuńCzy można pominąć ocet balsamiczny lub czymś go zastąpić?
OdpowiedzUsuńNiestety ocet balsamiczny jest tu kluczowy. Pomijanie nie wchodzi w grę, w ostateczności można zamienić na ocet jabłkowy, albo winny. Pozdrawiam!
UsuńDziękuję za odpowiedź �� a czy zamiast oleju sezamowego, którego niestety nie mam można użyć jakiegoś innego?
UsuńOlej sezamowy jest też dość kluczowy, ale z oliwą też powinny wyjść ok:)
UsuńJak długo można przechowywać buraki w słoiku? Zastanawiam się czy zrobić je teraz i zjeść za tydzień, jak wrócę z urlopu, czy robić po urlopie :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJa najdłużej trzymałam około 2 tygodnie i nadal były ok, ale za dłuższy czas nie ręczę:)
Usuńryzykuję! :)
UsuńA czy można zrobić je z kupionych, ugotowanych buraków? Jeśli tak to w jaki sposób? Pozdrawiam!:)
OdpowiedzUsuńMożna spróbować od razu pokroić do słoików te ugotowane. Nie daję jednak rękojmii, że będą równie dobre:)
UsuńBet365 ᐈ BONUS CODES for 2021 - Thrill of the Fight
OdpowiedzUsuńThe Thrill of the Fight has already been on rb88 our website 메리트카지노 for a while now. bet365 The site is also home to the Best Boxing Betting Sites. If you enjoy the site and have a
Really impressed! Everything is very open and very clear clarification of issues. It contains truly facts. Your website is very valuable. Thanks for sharing.
OdpowiedzUsuń성인웹툰