Długo się zastanawiałam jak nazwać ten post, w końcu "pieczone buraki" nie brzmi zbyt zachęcająco. Wiedzcie jednak, że to nie są zwykłe pieczone buraki, to doskonalony przez lata przepis, rozdany wszystkim dookoła, hit naszych imprez i naszych znajomych i ich znajomych i ich znajomych...ponieważ kiedy kilku osobom podałam je właśnie w ten sposób, momentalnie poprosiły o przepis i powtarzały to w swojej kuchni.
Uwielbiam je przede wszystkim dlatego, że nie smakują jak tradycyjny, wygotowany często zbyt mocno burak, którego czasem możecie spotkać w nieudanych, buraczanych carpaccio. Wszystko dlatego, ze na żadnym etapie nie mają kontaktu z wodą, która, moim zdaniem, więcej burakom zabiera niż daje.
Wreszcie uwielbiam je, bo nie ma przy nich prawie żadnej roboty. Przede wszystkim odpada obieranie, którego szczerze nienawidzę i przez co wielokrotnie z buraków rezygnowałam, bo po prostu mi się nie chciało. Po upieczeniu w folii skórka dosłownie odchodzi sama, gdy lekko ją naciśniemy.
Tak upieczone buraki kroimy, wkładamy do słoików i zalewamy zalewą. Dzięki temu, mogą spokojnie (u mnie najdłużej wytrzymały tydzień, dłuższego czasu nie testowałam, bo zbyt szybko znikały) poczekać w lodówce aż nam się zachcę położyć je na kanapkę, zrobić z nich carpaccio, czy dodać do sałatki.
* na zdjęciu carpaccio z rzeczonych buraków, z rukolą, miętą, awokado i sezamem
Pieczone buraki
(przepis na zalewę do jednego, średniego słoika, dzięki temu możecie ugotować dowolną ilość buraków, upchać je w słoikach i do każdego wlać taką samą porcję zalewy)
- 2 łyżki sezamu
- płaska łyżeczka soli
- pół łyżeczki cynamonu
- 10 przekręceń młynka pieprzu
- 2 przeciśnięte przez praskę (lub zgniecione i poszatkowane) ząbki czosnku
- 4 łyżki balsamico
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 10 kropli tabasco lub pół łyżeczki sproszkowanego chilli lub pół łyżeczki pieprzu cayenne
- łyżeczka miodu
1. buraki przekrój na pół i każdą połówkę zawiń w folię aluminiową. umieść wszystkie w brytfannie do pieczenia, lub na blasze i piecz 1,5h w 200 stopniach.
2. rozwiń buraki z folii, a gdy wystygną zdejmij z nich skórkę rękami (powinna bardzo łatwo odejść, pozostałości możesz usunąć nożem). Pokrój w plastry o szerokości 2-3 mm (nie zbyt cienko).
3. plastry buraków umieść niezbyt ciasno w słoiku.
4. wysyp sezam na suchą patelnię i podpraż aż zbrązowieje, zdejmij z ognia, wsyp do słoika.
5. wsyp do słoika również sól, cynamon, pieprz i czosnek. zalej balsamico, olejem sezamowym, tabasco i miodem.
6. przemieszaj obracając słoik kilkanaście razy do góry nogami i wsadź do lodówki na noc (lub na minimum godzinę).
Śliwka
buraki uwielbiam w każdej postaci ...nawet na surowo :D
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga! :-)
Naprawdę ciekawy przepis, mimo że nie brzmią, to wyglądają zachęcająco!
OdpowiedzUsuńChyba zaczynam się przekonywać do buraków
OdpowiedzUsuńJa wrzucam umyte buraki do dużego, szkanego naczynia żaroodpornego z pokrywką i piekę w piekarniku. Szkoda foli.
OdpowiedzUsuńTeż dobra opcja!
UsuńDwa ważne pytania. Co to znaczy średni słoik? I ile wejdzie buraków do takiego średniego słoika? :)
OdpowiedzUsuńPrzez średni słoik rozumiem taki około 500 ml, a wejdą do niego 2-4 buraki, w zależności od wielkości buraka (2 duże, 4 małe) :)
UsuńThis recipe looks fantastic ! thanks for sharing.
OdpowiedzUsuńroll the ball
A czy można te buraki pasteryzować? Zrobiło mi sie kilka słoików, a w lodówce miejsca mało :)
OdpowiedzUsuńKilka osób mi pisało, że tak zrobiło, więc powinno się udać:)
UsuńCzy można pominąć ocet balsamiczny lub czymś go zastąpić?
OdpowiedzUsuńNiestety ocet balsamiczny jest tu kluczowy. Pomijanie nie wchodzi w grę, w ostateczności można zamienić na ocet jabłkowy, albo winny. Pozdrawiam!
UsuńDziękuję za odpowiedź �� a czy zamiast oleju sezamowego, którego niestety nie mam można użyć jakiegoś innego?
UsuńOlej sezamowy jest też dość kluczowy, ale z oliwą też powinny wyjść ok:)
UsuńJak długo można przechowywać buraki w słoiku? Zastanawiam się czy zrobić je teraz i zjeść za tydzień, jak wrócę z urlopu, czy robić po urlopie :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJa najdłużej trzymałam około 2 tygodnie i nadal były ok, ale za dłuższy czas nie ręczę:)
Usuńryzykuję! :)
UsuńA czy można zrobić je z kupionych, ugotowanych buraków? Jeśli tak to w jaki sposób? Pozdrawiam!:)
OdpowiedzUsuńMożna spróbować od razu pokroić do słoików te ugotowane. Nie daję jednak rękojmii, że będą równie dobre:)
UsuńBet365 ᐈ BONUS CODES for 2021 - Thrill of the Fight
OdpowiedzUsuńThe Thrill of the Fight has already been on rb88 our website 메리트카지노 for a while now. bet365 The site is also home to the Best Boxing Betting Sites. If you enjoy the site and have a
Actually Great. I’m also an expert in this topic so I can understand your hard work.
OdpowiedzUsuńThough you can file for bankruptcy pro se, experts recommend the assistance of knowledgeable Lawyer For Bankruptcies.
It is very meaningful one and it is very useful.This is a good site to spend time on; I just stumbled upon your informative blog and wanted to say that I have really enjoyed reading your very well written blog posts.
OdpowiedzUsuńA charlottesville premises liability lawyer specializes in representing individuals who have been injured on someone else's property due to hazardous conditions or negligence.