środa, 11 stycznia 2017

Zupa porowo-ziemniaczana z chipsami z jarmużu i parmezanem


Niewiele jest gorszych rzeczy od przeziębionego mężczyzny. Zatem, jeśli zdarzy się tak, że w Waszym domu jakiś koleś zawinie się w koc i będzie udawał buritto - nie dajcie się wciągnąć w tę grę. Zachowujcie się normalnie.

Oczywiście o chorego trzeba trochę zadbać, więc warto przygotować rozgrzewającą zupę. Na początek proponuję bulion (przepis w ramach Akademii burczymiwbrzuchu tutaj), serwowany z jajecznym makaronem, marchewką i natką pietruszki (lub koperkiem). Następnego dnia można z niego przygotować inną zupę i to wcale nie pomidorową, a sycący krem.

Miałam ochotę na krem z porów. Aby zupa była bardziej aksamitna, dodałam też ziemniaki i kremówkę, a dla słodyczy jabłko. Kremowe zupy same w sobie szybko się nudzą, dlatego potrzebują ciekawych dodatków, które podniosą ich walory estetyczne i sprawią, że będzie się je jadło z przyjemnością do ostatniej łyżki. Upiekłam w tym celu chipsy z jarmużu, za którymi ostatnio szaleję, podprażyłam na patelni słonecznik i starłam wiórki parmezanu. Wyszło znakomicie, chociaż można by tu śmiało dodać jeszcze chrupiącą grzankę z czosnkowym masłem :)



Zupa porowo-ziemniaczana z chipsami z jarmużu i parmezanem
  • 2 pory
  • 3 ziemniaki (ok. 600 g)
  • ząbek czosnku
  • jabłko
  • 1 l dowolnego bulionu
  • 200 g śmietanki kremówki *
  • sok z 1/2 cytryny
  • świeżo mielony różowy pieprz
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
  • sól
  • 2 łyżki masła klarowanego
Chipsy:
  • 50 g umytych listków jarmużu
  • łyżka ulubionych przypraw (u mnie pieprz cayenne, sól i gałka muszkatołowa)
  • łyżka oliwy lub oleju z pestek dyni
Dodatki:
  • nasiona słonecznika
  • świeżo tarty parmezan
  1.  Rozgrzewamy masło w dużym garnku, wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Podsmażamy ok. 3 minuty.
  2. Dodajemy umyty i posiekany drobno por, oraz posiekany czosnek i pokrojone w kostkę jabłko. Przyprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy 6 minut.
  3. Wlewamy bulion, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, zmniejszamy płomień i gotujemy zupę ok. 20 minut, aż ziemniaki i reszta składników odpowiednio zmiękną.
  4. Wlewamy śmietankę kremówkę, sok z cytryny, dodajemy gałkę muszkatołową, sól, pieprz. Gotujemy 2-3 minuty, wyciągamy ziele angielskie i liść laurowy, następnie miksujemy blenderem na gładki krem.
  5. Próbujemy zupę, w razie potrzeby jeszcze doprawiamy i krótko podgrzewamy.
  6. Gorący krem serwujemy z chipsami z jarmużu, prażonymi pestkami słonecznika i wiórkami parmezanu.
Dodatki:
  1. Na suchej patelni prażymy słonecznik, aż będzie rumiany.
  2. Listki jarmużu mieszamy z przyprawami, skrapiamy oliwą, przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy przez 7-10 minut w 200 stopniach, aż stanie się chrupki.
*Kremówkę można zastąpić mlekiem kokosowym.
 Tosia

19 komentarzy:

  1. listek laurowy i ziele angielskie wyciągamy przed blendowaniem? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak czułam pisząc przepis, że o czymś zapomniałam! Dokładnie tak ;)

      Usuń
  2. Warto uważać na nabiał w trakcie choroby, ponieważ zaśluzowuje organizm i przyczynia się do zwiększenia kataru czy podniesienia temperatury.

    OdpowiedzUsuń
  3. Na ile osób wychodzi zupa z tych proporcji?

    OdpowiedzUsuń
  4. you have done a great job. I will definitely dig it and personally recommend to my friends. I am confident they will be benefited from this site
    경마사이트
    경마

    OdpowiedzUsuń
  5. You have a very good site, well constructed and very interesting i have bookmarked you hopefully you keep posting new stuff
    온라인카지노
    바카라사이트

    OdpowiedzUsuń
  6. Really nice and interesting post. I was looking for this kind of information and enjoyed reading this one.
    토토
    토토사이트

    OdpowiedzUsuń
  7. This is my first time pay a visit at here and i am in fact pleassant to read all at single place. 스포츠토토

    OdpowiedzUsuń
  8. 스포츠중계 Hi to all, the contents present at this site are actually amazing for people experience, well, keep up the nice work fellows.Feel free to visit my blog post..

    OdpowiedzUsuń
  9. 온라인카지노 I found your site perfect for me. It comprises of brilliant and valuable posts. Keep up the good work..

    OdpowiedzUsuń
  10. I wan’t going to comment as this posts a bit old now, but just wanted to say thanks. 텍사스홀덤

    OdpowiedzUsuń
  11. Great informative post to read. Keep posting more good interesting blogs. abogado transito madison va

    OdpowiedzUsuń
  12. In need of a divorce lawyer new jersey? Look no further. Our seasoned attorneys are committed to advocating for your interests and achieving the best possible outcome for your unique situation.

    OdpowiedzUsuń
  13. Amazing, Your blogs are really good and informative. Very important and wonderful post here. This post is very helpful for every visitor.

    Póngase en contacto con nuestra abogada dui amelia va hoy para programar una consulta. Con su experiencia, enfoque y compromiso, puede confiar en que le brindaremos una defensa tenaz, salvaguardando sus derechos y trabajando para lograr el mejor resultado posible en su caso de DUI.

    abogado dui culpeper va

    OdpowiedzUsuń
  14. Si está buscando un abogado de conducción imprudente en Harrisonburg, Virginia, es importante encontrar uno con experiencia en las leyes de tránsito locales. Un abogado calificado puede ayudarlo a comprender sus derechos legales, evaluar las pruebas en su contra y trabajar en su defensa. Busque un profesional que se haya destacado en casos comparables en el pasado y que esté dispuesto a trabajar incansablemente en su nombre en el sistema legal. El resultado de su caso puede verse afectado significativamente por el abogado que elija.
    visitar sitio: abogado conducción imprudente harrisonburg va

    OdpowiedzUsuń
  15. This recipe is a delicious and aromatic soup made with cornmeal, beans, and parmesan. The ingredients include cornmeal, beans, corn, beans, corn, cornstarch, and cornstarch. The soup is prepared by boiling cornmeal, adding beans, cornstarch, and cornstarch to the cornmeal. The soup is then cooked until it is tender and the beans are cooked through. The soup is served with a side of rice, which is topped with a mixture of cornstarch, beans, and cornstarch. The soup is then served with a side of rice, which is topped with cornstarch and a side of cornstarch The soup is served with a side of rice, which is topped with cornstarch and a side of cornstarch. The soup is served with a side of cornstarch and a side of cornstarch types of protective orders in virginia

    OdpowiedzUsuń
  16. This recipe for a delicious jarmuń-flavored chocolate cake is a delightful treat for any occasion. The cake is made with jarmuż chips and parmesan, which are flavored with various spices and aromas. The cake is served with a chocolate sauce, which is a delicious treat for the sweet tooth. The cake is served with a chocolate sauce, which is a perfect pairing for the sweet tooth. The cake is not only a treat for the sweet tooth but also a source of humor for the sweet tooth. The recipe is perfect for any occasion, as it is a delightful treat that will make your taste buds happy. accidente de motocicleta

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...