środa, 15 kwietnia 2015

Placuszki batatowe

Naszła mnie dziś przeogromna ochota na placki ziemniaczane. Takie klasyczne, lekko chrupiące, podawane obowiązkowo z kwaśną śmietaną i cukrem. Co prawda znam osoby, które placuchy wcinają z ketchupem na kromce chleba, ale u mnie jedynie w wytrawnych kombinacjach, w grę wchodzą dodatki np. w postaci wędzonego łososia.

Ziemniaki prawie zawsze można u mnie znaleźć w koszyczku, w pobliżu cebuli. Jak na złość, w momencie, w którym wymarzyłam sobie placki, akurat ich tam nie zastałam. Mam dziś sporo pracy przy klawiaturze, dlatego nie bardzo miałam czas na wyprawę do warzywniaka. Na szczęście znalazłam kuzyna ziemniaków - słodkiego i krągłego batata.

Czasem najlepsze rzeczy wychodzą przez przypadek, tak też było w tym wypadku. Słodkie ziemniaki znakomicie nadają się na chrupiące z brzegu placuszki, a ich smak można jeszcze podkręcić tartym imbirem. Zamiast śmietany poratował mnie gęsty krem z puszki mleka kokosowego, a całość posypałam cukrem trzcinowym.

Następnym razem zrobię je w wersji azjatyckiej, z czosnkiem, dymką, chilli i kolendrą!


Placuszki batatowe z imbirem, kremem kokosowym i cukrem trzcinowym/ (kilkanaście sztuk)
  • Ciasto:
  • batat (ok. 500 g)
  • 2-3 cm korzenia imbiru 
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • płaska łyżeczka soli
  • olej roślinny do smażenia
  • Dodatki:
  • krem kokosowy (gęsta część mleka kokosowego z puszki)
  • cukier trzcinowy
  1. Batata obieramy i ścieramy na tarce (u mnie na małych i dużych oczkach). Dodajemy jajka, sól, mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej, wykładamy po łyżce masy, delikatnie spłaszczamy i smażymy po ok. 2-3 minuty z każdej strony.
  3. Usmażone placuszki odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.
  4. Otwieramy schłodzoną puszkę z mlekiem kokosowym. Wyciągamy łyżką z wierzchu gęsty krem kokosowy i podajemy z nim placuszki, posypując je dodatkowo cukrem trzcinowym.
Tosia

4 komentarze:

  1. Łoooooo! Nigdy nie jadłam batatow - to chyba juz czas :p

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam dla Ciebie ciekawą propozycję, ciekawe czy o niej słyszałeś. Już od najbliższego poniedziałku aż do przyszłej niedzieli najlepsze warszawskie restauracje zaprezentują specjalne trzydaniowe obiady w atrakcyjnej cenie w ramach pierwszego ogólnopolskiego festiwalu kulinarno-restauracyjnego Apetyt na miasto. Po zakupieniu biletów na www.apetytnamiasto.pl można korzystać także z dodatkowych zniżek, które umożliwia kupiony voucher. 

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio pierwszy raz jadłem bataty :) mniam XD

    OdpowiedzUsuń
  4. Z batatów robiłam jak na razie frytki, super wyszły. Następnym razem zrobię placuszki. Polecam także placuszki z marchewki lub z cukinii, łososia i sera fety do tego dip koperkowy: http://anamarisworld.blogspot.com/2015/02/placki-z-cukinii-ososia-i-fety-z.html Pozdrawiam, miłej niedzieli :)

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...