poniedziałek, 17 listopada 2014

Krem z selera z karmelizowanym boczkiem i jajkiem w koszulce


W listopadzie świat przybrał odcienie szarości, więc w wolnych chwilach chętnie zapuszczam się w las, gdzie można jeszcze zobaczyć inne kolory. Dzisiejszy dzień zaczął się tak ponuro, że kusiła mnie symulacja choroby i spędzenie całego dnia w łóżku. Niestety miałam dziś zbyt wiele obowiązków, aby sobie na to pozwolić. W wolnej chwili (zajadając barszcz ukraiński z limonką i bazylią) wyszukałam zdjęcia z początku miesiąca, aby podzielić się z Wami przepisem na krem z selera. Kolorem przypomina trochę smutny listopad, ale za sprawą dodatków nabiera smaku i charakteru.

Współcześni drwale zamiast szukać drewna na opał, aby rozgrzać swoją rodzinę przy kominku, wolą szukać z czworonożnymi przyjaciółmi leśnych przygód :) Dlatego przed spacerem przygotowałam się odpowiednio i upiekłam korzenie selera oraz pietruszki. Upieczone i cudownie pachnące korzenie wystarczy krótko obgotować w bulionie i zmiksować na gładki krem. Zupa rozgrzewa od środka i chociaż sama w sobie jest bardzo smaczna, przypuszczam, że jedzona w większym talerzu mogłaby się stać "nudna". Ratunkiem jest tutaj karmelizowany wędzony boczek i jajko w koszulce, które po przekrojeniu łyżką wylewa z siebie apetyczne żółtko. Dzięki temu zupie już niczego nie brakuje!


Krem z selera z karmelizowanym boczkiem i jajkiem w koszulce/4-6 porcji
  • 2 korzenie selera
  • 2 korzenie pietruszki
  • cebula
  • biała część pora
  • ząbek czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • bulion warzywny lub drobiowy (ok. 700 ml)
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • listki świeżego rozmarynu
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka masła
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
Karmelizowany boczek
  • 250 g wędzonego boczku
  • łyżka miodu
  • łyżka octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • świeżo mielony pieprz
Jajko w koszulce
  • jajko
  • łyżeczka octu winnego/jabłkowego
  • łyżeczka soli
  • woda (ok. 500 ml)
Zupa:
  1. Umyte warzywa kroimy na kawałki, kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem, skrapiamy oliwą i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 30-40 minut w 200 stopniach.
  2. Lekko ostudzone warzywa obieramy odkrawając boki ze skórki.
  3. Na oliwie i maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, por oraz poszatkowany ząbek czosnku. Po kilku minutach dorzucamy pieczone warzywa, wrzucamy porwane listki rozmarynu, dodajemy łyżkę miodu i podsmażamy kilka minut.
  4. Następnie wlewamy bulion, tak aby przykrył warzywa. Całość gotujemy przez 10 minut.
  5. Do zupy wlewamy śmietankę kremówkę, dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Miksujemy blenderem na gładki krem, próbujemy i w razie potrzeby jeszcze doprawiamy do smaku.
  6. Zmiksowany krem podgrzewamy jeszcze 2 minuty. Serwujemy z karmelizowanym boczkiem, rozmarynem i jajkiem w koszulce.
Karmelizowany boczek:
  1. Boczek kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na suchą i nierozgrzaną patelnię.
  2. Smażymy przez 10 minut, aż stanie się chrupiący i wytopi się z niego tłuszcz. Wtedy dodajemy ocet balsamiczny oraz miód i karmelizujemy jeszcze krótką chwilę.
  3. Na koniec doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i ostrą papryką.
Jajko w koszulce:
  1. Wlewam wodę do rondla, dodajemy ocet i sól, podgrzewamy.
  2. Jajko wbijamy do miseczki.
  3. Gdy woda zacznie się gotować, łyżką robimy wirek i wbijamy do środka jajko.
  4. Gotujemy przez ok. 3 minuty, następnie odsączamy z wody przy pomocy cedzakowej łyżki i serwujemy bezpośrednio na selerowym kremie.
Tosia

8 komentarzy:

  1. krem z selera należy do moich ulubionych, świetnie doprawiony! pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Brawo dziewczyny! Świetny pomysł na miarę naprawdę dobrych restauracji! Życzę powodzenia w dalszym tworzeniu, macie talent :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten boczek przekona tych co nie przepadają za takimi wymysłami! ;) Bomba!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam dziś ten krem na obiad. Nie mam słów by opisać jak bardzo nam smakował! Bardzo dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja dziękuję, że przepis został przetestowany. Polecamy się na przyszłość :)
      Pozdrawiam, Tosia.

      Usuń
  5. Czy można zmiast piec ugotować pietruszkę i selera?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, można tak zrobić :) Wystarczy podsmażyć warzywa z cebulą, porem itp., zalać bulionem i po prostu gotować dłużej o jakieś 15 minut, aż składniki odpowiednio zmiękną. Reszta według przepisu.
      Smacznego!

      Usuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...