wtorek, 22 kwietnia 2014

Wtorek z kaszą #7: Jaglany koktajl bananowo-wiśniowy


O niezwykłych właściwościach kaszy jaglanej pisałam już wielokrotnie, więc nie będę się powtarzać. Zdaję sobie jednak sprawę (choć z bólem serca), że smak kaszy może nie odpowiadać każdemu, chociaż akurat ten rodzaj jest wyjątkowo uniwersalny. Jakie może być rozwiązanie? Jaglany koktajl!

Dzięki zmiksowaniu kaszy jaglanej z owocami i jogurtem jest niewyczuwalna w smaku, a jednak nie traci swoich zdrowotnych właściwości. Myślę, że taki sposób świetnie sprawdzi się też na dzieci-niejadki. A niestety ostatnio takich przypadków można zaobserwować co raz więcej.

Oczywiście w przypadku koktajli kombinacji smakowych są miliony. Ja polecam dzisiaj wiśnie i banany, przepyszny klasyk. Jutro mam w planach spróbować pójść w bardziej zielone klimaty.

Jaglany koktajl bananowo-wiśniowy (ok. 4 porcje)

-75 g kaszy jaglanej (masa suchej kaszy)
- 2 dojrzałe banany
- 250 g mrożonych wiśni
- 150 ml wrzątku
- 180 ml jogurtu naturalnego
- sok z połowy cytryny

  1. Ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ja przesypuję ją do szklanki i dodaję objętościowo 2 razy więcej wody). Odstaw do ostygnięcia.
  2. Do blendera wrzuć kaszę i jogurt. Zmiksuj na gładką masę. 
  3. Wiśnie zalej wrzątkiem i wlej całość do masy w blenderze.
  4. Dodaj banany i sok z cytryny. Całość zmiksuj na gładki koktajl. 
Śliwka

3 komentarze:

  1. bardzo podoba mi się pomysł na ten koktajl - owsiany już piłam nie raz, więc teraz czas na jaglany! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ fajny koktajl! No musze koniecznie sobie taki zrobić. :)

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...