sobota, 7 grudnia 2013

Kalendarz adwentowy #7: Farsz do uszek


Czasem nie mogę uwierzyć jak długo już prowadzimy bloga. Gdy patrzę na przepisy sprzed 3 lat, aż trudno mi uwierzyć, że czas minął tak szybko. Właśnie 3 lata temu dodawałam tu swój przepis na uszka. Wtedy odpowiadałam za ciasto i za lepienie, a farsz zrobiła moja przyszła teściowa. Trudno było jej podać mi dokładne proporcje, bo był on robiony "na oko", podałam więc wam orientacyjny sposób wykonania. 

W tym roku farsz robię sama. Choć z tych samych produktów co ona, mogę sama ważyć każdy z nich i podać wam dokładne proporcje. Od lat poświęcamy jedną z sobót przed świętami na lepienie uszek. Staramy się, by były co raz mniejsze i co raz cieńsze. Mam nadzieję, że w tym roku będą główną, pluskającą się w barszczy gwiazdą. 

Przepis na ciasto pozostaje niezmieniony. Ten sprzed 3 lat idealnie nadaje się na pierogi i uszka. Nie lepi się (dzięki dodatku oliwy) i jest bardzo elastyczny. 

Farsz do uszek (na ok. 100 sztuk)
- 100 g suszonych prawdziwków
- 100 g posiekanych szalotek/cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 jajko
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz

  1. Ugotuj suszone prawdziwki. Gotuj je ok. 15 minut aż zmiękną. 
  2. Odcedź (grzybowy wywar możesz zostawić na barszcz wigilijny). Zmiksuj blenderem na gładką masę.
  3. Rozgrzej masło na patelni. 
  4. Bardzo drobno posiekane szalotki i zmiksowaną masę grzybową podsmaż na maśle przez ok. 10 minut. Dodaj ząbek czosnku i smaż jeszcze 2 minuty. Dopraw miodem, solą i pieprzem. Odstaw do ostygnięcia. 
  5. Gdy masa ostygnie dodaj bułkę tartą i jajko. Wymieszaj.
Śliwka

3 komentarze:

  1. uszka i barszczyk - moje numer jeden wśród wigilijnych potraw <3

    OdpowiedzUsuń
  2. uszka domowe zdecydowanie najlepsze! sama się o tym przekonałam rok temu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O nie, i teraz będę umierała do świąt póki nie będę mogła zjeść. W sumie dla mnie świąteczne przysmaki mogłyby się zaczynać i konczyć na uszkach i pierogach, z kapustą i grzybami. Otak! :)

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...