wtorek, 26 listopada 2013

Nalewka wiśniowa- Etap II


Jak tam wasza nalewka? Pewnie tak jak ja już nie możecie sie doczekać. Zalane wiśnie, które są już dzisiaj wspomnieniem lata moczą się w pięknym, czerwonym płynie.

Dla tych, którzy razem ze mną zdecydowali się na przygotowanie trzy miesiące temu tego pysznego trunku mam dobrą wiadomość- minął już okres pierwszego leżakowania i nalewka jest gotowa do dalszych procesów.



Co robić? Jeśli tak jak ja nie mogliście się powstrzymać i zanurzyliście chociaz palec, wiecie że jest ona bardzo wiśniowa, ale tez bardzo mocna i zupełnie nie słodka. Spokojnie, to sie zmieni i w okolicy świąt będzie perfekcyjna.

Nalewka wiśniowa- Etap II

- 150 g cukru

  1. Z butli zlewamy do innego naczynia (najlepiej innej dużej butli) powstały płyn. Wiśnie zostawiamy w butelce.
  2. Wiśnie w butli zasypujemy cukrem, zamykamy butelkę i mocno nią potrząsamy, aby wymieszać cukier ze wszystkimi owocami.
  3. Odkładamy w ciepłe miejsce, najlepiej niedaleko kaloryfera i odkładamy jeszcze na miesiąc.
  4. Warto co kilka dni potrząsnąć butelką. Wiśnie w połączeniu z cukrem puszczą sok i otrzymamy z nich słodką część nalewki.

Śliwka

5 komentarzy:

  1. Ha moja już zlana, śliwkowa z wędzoną śliwką :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o mamo, chcę! Robicie w tym roku jakąś paczkę dla przypadkowego bloggera mieszkającego za granicą? Jak tak to ja si zgłaszam i koniecznie wsadźcie tam tą nalewkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. to ja po proszę o małą buteleczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wpraszam się do Was na kieliszeczek jak już skończą się etapy ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. kiedy na blogu pojawi się trzeci etap przygotowania nalewki? bo już nie mogę się doczekać aż wreszcie skosztuję moją gotową :)

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...