niedziela, 8 września 2013

Śniadanie do łóżka #114: Suflet z jeżynami i białą czekoladą


Wczoraj rano napisałam do koleżanki, z którą nie kontaktowałam się kilka miesięcy dość dziwną wiadomość. 

- Jedziesz z nami na Festiwal Śliwki w Strzelcach Dolnych?

Jak zawsze można było na nią liczyć. 

- Wiesz, że mam słabość do twoich dziwnych, spontanicznych propozycji. Co zabrać?

Gdy już się tam znaleźliśmy, towarzyszyło nam wciąż pytanie, co my tu właściwie robimy? Festiwal śliwki, okazał się wyjątkowo mało śliwkowy, a wielkie smażenie powideł zastąpione zostało małym stoiskiem z wyrobami, które można kupić w każdym sklepie. Spróbowałam jednak po raz pierwszy czerniny (pycha!) i obkupiłam się w przyprawy i pyszne polskie wino. Dzień minął więc dziwnie, ale nie bezproduktywnie. 



Dzisiaj, korzystając z ostatnich słonecznych dni wybraliśmy się na wycieczkę rowerową zwieńczoną pysznym pstrągiem, moim ostatnim odkryciem w mieście, które znam od dziecka. Potrzebowaliśmy zastrzyku energii na początek dnia. Padło na suflet- pyszny, słodki z owocową "wkładką". Bo dlaczego by nie jeść sufletów na śniadanie? 

Suflet z jeżynami i białą czekoladą ( 4 porcje)

- 4 jajka
- 80 g cukru (plus odrobina do obsypania sufletówek)
- 100 g białej czekolady
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- szczypta soli
- 40 g mąki
- 16 jeżyn
- masło do wysmarowania sufletówek

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  2. W kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę. Wystudź. 
  3. Oddziel białka od żółtek rozdzielając je do oddzielnych misek. 
  4. Do żółtek dodaj 20 g cukru i ubijaj trzepaczką lub mikserem przez kilka minut. Dodaj białą czekoladę i dobrze wymieszaj. Dodaj mąkę i wymieszaj do stworzenia jednolitej masy. 
  5. Białka ubij ze szczyptą soli. Gdy będą już dobrze ubite, dalej miksuj stopniowo dodając resztę cukru. 
  6. Do białek dodaj partiami masę z żółtkami i delikatnie wmieszaj ją łyżką. 
  7. Wnętrze sufletówek wysmaruj masłem i obsyp cukrem. 
  8. Do każdej sufletówki włóż 4 jeżyny (możesz również włożyć więcej, jeśli wolisz). 
  9. Zalej jeżyny masą do wysokości sufletówek. 
  10. Umieść sufletówki na blaszce (aby łatwiej je było wyjąć) i wstaw do piekarnika na 10 minut. W tym czasie powinny się podnieść i zbrązowieć. 
  11. Spożywaj bez zbędnej zwłoki. 
Śliwka

11 komentarzy:

  1. Byłam dzisiaj na wycieczce rowerowej, skakałam na trampolinie, znaczy się że zasłużyłam?:D:D Obłędny ten suflet!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie piękne to zdjęcie pierwsze, wow!
    A sufletu nie jadłam jeszcze.

    OdpowiedzUsuń
  3. Suflet super:) Wycieczka rowerowa to jest to...:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tacy znajomi są na wagę złota. Uwielbiam takie niezapowiedziane wyprawy :) A i suflet ładnie wyrósł.

    OdpowiedzUsuń
  5. najlepszą czerninę pod słońcem robi moja Babcia. z domowym makaronem. jest obłędna :]
    a sufletów na śniadanie nikt nie broni! ja to bym zjadła bez żadnych przeciwwskazań, tym bardziej, jak jest tak kuszący!

    OdpowiedzUsuń
  6. szkoda tylko że to takie małe... :)

    OdpowiedzUsuń
  7. boję się go jak ognia, ale Tobie wyszedł IDEALNIE! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super ! Wyglądają idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zabieram się już jakiś czas do zrobienia sufletu :p Może taki z jeżynkami będzie tym moim pierwszym :)

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...