środa, 12 czerwca 2013

Pieczone pomidory faszerowane kaszą kuskus

Zimą pomidory dla mnie praktycznie nie istnieją. Prędzej sięgnę po małe koktajlowe pomidorki z Hiszpanii w markecie, które chociaż mają jakiś smak, niż po twardego i nieczułego pomidora. Niestety nic się nie równa temu pachnącemu, świeżo zerwanemu z krzaczka. 
Dlatego w okresie wirujących na niebie liści, a następnie płatków śniegu, korzystam z tak zwanej passaty pomidorowej, czy pomidorów z puszki. Dobrze przygotowane przetwory potrafią być naprawdę pyszne i co ciekawe, zawierają więcej likopenu niż przeciętny pomidor.
 Moje zapasy domowego ketchupu z imbirem skończyły się zdecydowanie za szybko, o czym muszę pamiętać w tym roku, gdy zabiorę się za wytrawne przetwory!

Wiosna to czas kiedy pomidory znowu zaczynają pachnieć i smakować. 
Na moje ulubione podłużne, z których robię suszone pomidory muszę jeszcze poczekać. Ale te, które mamy już teraz też są smaczne. 
Zjadam je w dużych ilościach, w sosach do szybkich past, na kanapkach, w zupach i sałatkach. A czasem sprawiam, że są nadziane.
Pomidory nafaszerowałam kolorową kaszą kuskus z cukrowym groszkiem, czosnkiem, parmezanem i pietruszką. Włożyłam je do piekarnika, a po 20 minutach lekka przekąska była już gotowa :) 
Takie pomidory można podawać nie tylko jako szybkie, pojedyncze danie, ale także dodatek np. do grillowanego mięsa.

Pieczone pomidory faszerowane kaszą kuskus/ 3 szt.
  • 3 pomidory
  • 100 g kaszy kuskus
  • 80 g groszku cukrowego
  • ząbek czosnku
  • garść natki pietruszki
  • kilka łyżek tartego parmezanu
  • ok. 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  1. Pomidory myjemy, osuszamy i ucinamy w 3/4 wysokości. "Czapeczki" zostawiamy, a miąższ pomidorów wydrążamy za pomocą łyżki. Środek przekładamy do miseczki, a wydrążone pomidory solimy od wewnątrz i ustawiamy "do góry nogami" na kilka minut, aby puściły sok.
  2. Kaszę kuskus wsypujemy do miseczki, dodajemy chlust oliwy oraz szczyptę soli. Zalewamy wrzącą wodą, tak aby przykrywała ok. 0,5 cm nad kaszą. Miseczkę przykrywamy talerzykiem i zostawiamy na kilka minut.
  3. Groszek cukrowy obieramy ze strączków i blanszujemy we wrzącej wodzie pół minuty.
  4. Gotowy kuskus mieszamy widelcem. Dodajemy posiekany miąższ pomidorów razem z sokiem, blanszowany groszek i posiekany drobno ząbek czosnku. Natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy razem z tartym parmezanem. Całość przyprawiamy solą i pieprzem.
  5. Kuskusem faszerujemy pomidory, kładziemy je na blasze wyłożonej pergaminem lub w formie żaroodpornej. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
  6. Upieczone pomidory podajemy od razu.
Tosia

10 komentarzy:

  1. wyglądają po prostu rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają przepysznie :) również zimą nie kupuję pomidorów a w sezonie się nimi zajadam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tosiu, jakie ładne są te pomidorki !:) Pyszności.
    Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja wszystkim faszerowanym warzywa mowie TAK:) Niestety rodzina zachwytu nie podziela... :(

    OdpowiedzUsuń
  5. kiedyś robiłam podobne,
    smakują wybornie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały pomysł! Idealnie nadziane!

    OdpowiedzUsuń
  7. Taaak, teraz jest czas idealnych krajowych pachnących pomidorów :). Pyszny pomysł na ich przyrządzenie!

    OdpowiedzUsuń
  8. faszerowany pomidor! nieźle! :)

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...