środa, 16 stycznia 2013

Łosoś z salsą cytrynową





































Czy słyszeliście coś na temat zadziwiających właściwościach mrożonej cytryny? Jakiś czas temu babcia Pawła, usłyszała o pewnej cytrynowej rewolucji od swojej znajomej, która z kolei dowiedziała się od znajomego (a znajomy od znajomego znajomego znajomego). Ktoś z tego łańcucha plotek, kiedyś stwierdził, że cytryna jest cudownym produktem zwalczającym komórki rakowe w organizmie. Cytryna zamrożona, a następnie ścierana na tarce (w całości) i wprowadzona do codziennej diety może być kluczem do świetnego samopoczucia i stanu zdrowia. W Internecie krążą już informacje na ten temat. Pojawiają się nawet potwierdzające komentarze, iż naprawdę to działa, a pani Krysia dzięki temu wyleczyła guzki na tarczycy.
Ja podchodzę do takich historyjek z dystansem, ale uważam, że w każdej legendzie tkwi ziarno prawdy. O tym, że cytryna jest zdrowa, wiadomo nie od dziś. A oprócz samych jej właściwości, zainteresowała mnie technika mrożenia cytryny i ścierania. Postanowiłam wypróbować tę metodę, a z mrożonej cytryny przygotować salsę do pieczonego łososia. Dodatkiem do lekko zmrożonej salsy są tu kapary, miód i koperek.
Poniższy przepis na filet łososia jest niezwykle prosty, wystarczy go chwilę zamarynować w soku z cytryny, soli, pieprzu, a następnie piec przez 15 minut. W tym czasie można przyrządzić salsę cytrynową (naprawdę świetnie pasuje do ryby), zalać kuskus wrzątkiem i jeszcze zrobić szybko surówkę z selera.
Na koniec pozwolę sobie zarymować "Obiad gotowy, pyszny i zdrowy" :)

Pieczony filet łososia/2 porcje

  • 2 kawałki po 200 g filetu z łososia (u mnie ze skórą)
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • świeżo mielony pieprz (najlepiej kolorowy)
  1. Rybę umyć, osuszyć, oczyścić skórę i pozbyć się ewentualnych ości.
  2. Kawałek łososia dzielimy na dwa filety. Nacieramy je solą i pieprzem. Skrapiamy sokiem z cytryny i zostawiamy w lodówce na minimum pół godziny.
  3. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Blaszkę lub żaroodporną formę polewamy oliwą i wykładamy na nią filety, skórą do dołu (dzięki temu ryba będzie bardziej soczysta). 
  4. Łososia pieczemy przez 15 minut. Wyciągamy z piekarnika i podajemy od razu.
Mrożona salsa cytrynowa
  • cytryna
  • łyżka kaparów
  • łyżka posiekanego koperku
  • łyżeczka miodu (można pominąć)
  • szczypta soli
  • świeżo mielony pieprz
  1. Kilka godzin przed przygotowywaniem dania, myjemy dokładnie cytrynę pod letnią wodą (ja dodatkowo szoruję płynem do naczyń). Cytrynę osuszamy i wkładamy do zamrażalnika.
  2. Po kilku godzinach, chwilę przed podaniem dania, wyjmujemy zmrożoną cytrynę. Ścieramy ją na tartce o grubych oczkach. Mieszamy z miodem, kaparami i koperkiem. przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  3. Podajemy z upieczoną rybą.
Surówka z selera
  • 1/2 korzenia selera
  • łyżka majonezu (lub dodatkowa łyżka jogurtu)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • łyżeczka soku z cytryny
  • świeżo mielony pieprz
  • szczypta soli
  1.  Seler obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Starty seler skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy majonez oraz jogurt naturalny. Całość przyprawiamy cukrem, solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.
Tosia

22 komentarze:

  1. Bardzo apetycznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam łososia a z cytrynową salsą to dopiero coś pysznego,dobrze że w Lidlu jest promocja na tą rybką więc jutro wypróbuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. cudne danie! przez ciebie marzy mi się takie teraz!:)))))

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbia łososia :) Najczęściej jadam go pieczonego na słodko z brzoskwiniami i do tego obowiązkowo bagietka z masłem czosnkowym :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tosiu,
    łosoś znakomity!
    Pięknie wygląda z tą salsą.

    A o tych nadzwyczajnych właściwościach cytryny jeszcze nie słyszałam...
    Pewnie,że jest zdrowa!
    Zwłaszcza taka bez oprysku,bez chemii.
    Pozdrawiam Cię ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  6. Orety! Mam taka ochotę!! Ale mój chłopak nie przepada za łososiem więc może zastąpię go pstrągiem? Tak czy inaczej pyszne smaki: łosoś, kuskus, seler mniam! I ta cytryna jaka ciekawostka!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli łosoś nie wchodzi w grę, to rzeczywiście filet z pstrąga/dorsza będzie tutaj dobrym rozwiązaniem. Przy zbliżonej gramaturze czas pieczenia będzie podobny, ewentualnie kilka minut dłużej :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  7. Łososia bardzo lubią, a towarzystwie takiej salsy w każdej restauracji zapłaciłabym za niego każdą cenę. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super danie, nie tzreba do takiego łososia ziemniaków, a salsa łechce kubki smakowe. Jedyne co to nie przepadam za kaparami, chociaż może w salsie nie będą tak bardzo wyczuwalne? Myślisz, że jest sens robić bez kaparów, czy straci dużo na smaku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz pominąć kapary, zastąpić je oliwkami, albo w ogóle pójść w inną stronę, wybierając np. papryczkę chilli.
      Tak naprawdę salsa jest tutaj tylko drobnym dodatkiem do ryby, dlatego równie dobrze, możesz ją zrobić tylko z cytryny, miodu i koperku :)
      Pozdrawiam.

      Usuń
  9. Brzmi i wygląda naprawdę super!!! Zapisuję do zrobienia i to w najbliższym czasie, bo proponowana przez Ciebie potrawa wyjątkowo zadziałała na moją wyobraźnię :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. intrygujące wieści i świetne smaki :) a mi się marzy pieczony łosoś z fenkułem i ziemniakami... pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo chętnie zjem tą rybę..Uwielbiam, a Wasze wygląda niesamowicie!:)

    OdpowiedzUsuń
  12. plan na piątek to łosoś ;-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Czyli jest to cytryna kompletna, starta w całości, sama skórka nas nie satysfakcjonuje..? Abstrahujac od właściwości, nowinka bardzo ciekawa - starta cytryna z łososiem musi wypadać szałowo i wygląda bardzo oryginalnie. Pozdrowionka!

    OdpowiedzUsuń
  14. dobry łosoś nie jest zły :D tym bardziej w towarzystwie cytrynowej salsy :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wypróbowałam ten przepis. Jest fantastyczny!!!! Pozwalam sobie zamieścić do niego linka u siebie. Gratuluję pomysłu i dziękuję za inspirację!

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...