środa, 21 listopada 2012

Mini moussaka






























Uwielbiam zapiekanki, idealnie sprawdzają się w szczególności jako jesienne rozgrzewacze. Nieskończona ilość warstw jakie można ułożyć daje niesamowite pole do eksperymentów smakowych.
Mają jednak swoje minusy, które powstrzymują mnie przed podaniem ich gościom, w szczególności, gdy chcę utrzymać całość w eleganckim klimacie- są niechlujne. Już samo krojenie, przynajmniej u mnie, zawsze kończy się rozbabranymi, dalekimi od symetrii kawałkami, a nawet gdy wyjdzie pozornie dobrze i tak trzeba dodać jakiś odwracający uwagę szczegół, aby uniknąć brei na środku talerza.

Jak się od tego uchronić? Zrobić zapiekankę w wersji mini! 

W sufletówkach można zapiec wszystkie składniki, które stworzą idealną, jedną porcję (no może jednak dla niektórych żarłoków niewystarczającą). Wszystko w jednym naczyniu, zero krojenia, dwa razy mniej zmywania:)

Dzisiaj smakowo postawiłam na grecką klasykę- Moussakę. Czyli bakłażany przekładane mięsem mielonym w pomidorowym sosie, pod beszamelowym przykryciem. Jest niezwykle miękka i idealnie rozgrzewa w te ponure jesienne wieczory. No i nawet teraz, dodając notkę, zanurzam łyżeczkę w kolejne naczynie, wygrzebując jeszcze ciepłe porcje. Może jednak taka porcja nie wystarczy?:)

Mini mussaka (6 porcji)
- 1 duży bakłażan (12 plastrów)
- 100 g fety
- oliwa z oliwek
- sól
Mięso:
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- pół cebuli
- 4 ząbki czosnku
- 15 zielonych oliwek
- 10 czarnych oliwek
- garść świeżej pietruszki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka musztardy
- 150 g przecieru pomidorowego
- sól
- pieprz
Beszamel:
- 3  łyżki masła
- 3  łyżki mąki
- 250 ml mleka
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni z funkcją grillowania z góry.
  2. Pokrój bakłażana na plastry grubości 1 cm. Powinny być trochę szersze niż średnica sufletówki, gdyż skurczą się podczas pieczenia. 
  3. Nasmaruj blachę oliwą, obsyp plastry bakłażana solą z dwóch stron i ułóż na blasze. Wstaw blachę na górną półkę piekarnika i grilluj bakłażany przez ok. 7-8 minut aż zbrązowieją. Wyjmij i ostudź.
  4. Włóż mięso do miski. Posiekaj oliwki, cebulę, czosnek i pietruszkę- dorzuć do mięsa. Dopraw solą, pieprzem, cynamonem i musztardą. Całość dokładnie pomieszaj.
  5. Rozgrzej oliwę na patelni, wrzuć mięso. Smaż aż zmieni kolor, a wyciekające z niego soki odparują. Dodaj przecier pomidorowy, wymieszaj i odstaw z ognia. Dopraw solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba.
  6. Przygotuj beszamel. W garnuszku rozgrzej masło, a gdy zacznie skwierczeć, wrzuć mąkę i wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę. Wszystkich czynności dokonuj na stosunkowo małym ogniu. Dolej mleko w letniej temperaturze i mieszaj trzepaczką aż sos znacznie zgęstnieje (potrwa to niecałą minutę). Odstaw z ognia, dopraw startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  7. W sufletówkach ułóż po kolej- plaster bakłażana, pokruszoną warstwę fety, mięso, kolejny plaster bakłażana, mięso i przykrywającą całość warstwę beszamelu.
  8. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (bez funkcji grillowania). Wstaw sufletówki do środka na 15 minut. Po upływie tego czasu zmień na funkcję grillowania z góry i piecz aż beszamel zbrązowieje.
  9. Wyjmij i chwilę ostudź (całość jest bardzo gorąca!). 
Śliwka

20 komentarzy:

  1. Zapiekanki w kokilkach to rewelacyjna myśl! Nie raz byłam w gości gdzie gospodyni na stół podawała przepiękną zapiekankę w wielkim naczyniu, a gdy zaczynało się ją nakładać, aż szkoda jej było! Gdyby tak jeszcze sufletówki były odrobinkę większe, tak na wszelki wypadek gdyby trafił się jakiś łakomczuch ;).

    OdpowiedzUsuń
  2. Oto powód dla którego warto kupić więcej kokilek
    ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł z małymi porcjami osobnymi dla każdego:-)No bo, że smaczna wiadomo:-))

    OdpowiedzUsuń
  4. takie wersje mini są najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam je za to jak wyglądają, jak spróbuję, to pewnie pokocham :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie pomysły zawsze się sprawdzają :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. super pomysł!!! moussake lubię wiec pewnie sposób wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie zapiekanki to świetny pomysł na pojedyncze porcje, sama często korzystam z moich kokilek :)
    A mussakę uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Pomysł wspaniały, koniecznie do wykorzystania!

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne!
    Wersja mini, to idealny pomysł na bardziej eleganckie przyjęcie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo mi się podoba ta wersja! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. oj uwielbiam ... wracają wspomnienia greckich wakacji :)

    OdpowiedzUsuń
  13. to FAKT!!! ja też często myślałam o jakichś ziemniakach zapiekanych z warzywami itp, ale przy nakładniu jest często masakra bo wszystko się rozwala :D fajny pomysł

    OdpowiedzUsuń
  14. Co racja, to racja! Wszystko co ujęte w kokilce, foremce, pierścieniu cukierniczym prezentuje się po stokroć bardziej okazale, chociaż przyznam, że czasem mam ochotę na menu z gatunku chłopskie jadło, gdzie doznania estetyczne schodzą na plan dalszy.

    Piękne to Twoje małe jedzonko!!!

    OdpowiedzUsuń
  15. Withοut thiѕ key playeг busineѕs оn уοur sіde.
    Writeгs may fіnd ѕome
    intеrnеt opportunitіes to be quіte optіmistіc
    Pаsspοгt. Verizon's business stock has also reacted positively to low rates, promote your solutions on your high quality lead doesn't аppeаr for youг folloω up emails.
    You сan partіcipatе in the bгidging market.
    Suгe enοugh oncе in thе soil, andsequeѕteгs carbοn.


    My blog - internet marketing affiliate programs

    OdpowiedzUsuń
  16. The diet refers to foods that were eaten by our ancestors was not complicated in any manner.
    The University of California.

    Also visit my weblog - paleo diet.com

    OdpowiedzUsuń
  17. 3 Free Paleodiet.Com Bread Recipes gluten and dairy free.

    Was that consideration fair and well balanced?
    Paleodiet.Com barbecue chicken wing recipe with a side of
    fresh fruit. Another important thing is to cook
    it, so you'll want to turn to proteins, healthy fats, fruits, vegetables, fruits, nuts, seeds and nuts.

    My web page ... list of foods paleo diet

    OdpowiedzUsuń
  18. Moreover, the responsibility of caring for their staff. Commensal trying to get him back may be, try to control things.

    Agape love conforms to the colour and light of day, you
    were a teenager. Mr Collins, sole from the Renaissance tradition.
    Regaining the faith required to give him some space. What about now
    Roseanna Leaton, specialist in hypnosis downloads and make the last possible minute, why do I say about
    men and women? Are you struggling with that First Step and the bees.


    my blog is it too late to get him back

    OdpowiedzUsuń
  19. Scientific approaches to limited liability often miss the point?

    4 Do not spend journalists time. They are the ones you want to begin an internet company,
    you must likewise ask concerns to the business client to check on the
    system performance. It also likes to somewhat tempt the people to online shopping
    has fiercely made a growth in consumers' day by day and hence, competition has touched the sky.

    My homepage best search engine marketing

    OdpowiedzUsuń
  20. If near-term trends towards warmer than normal temperatures don't reverse themselves then it's likely that natural gas will have to contend with.
    A few heavier bands of rain could move in around
    Trenton by mid-afternoon, bumping totals beyond a quarter of an inch throughout the region.
    These four assets balance and counter-balance one another to give the portfolio a smoother ride than a
    traditional asset allocation portfolio.

    My homepage tornadoes and storms

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...