piątek, 5 października 2012

Koktajl karaibski

































Do tej pory myśląc o sokowirówce miałam raczej negatywne skojarzenia.
Jakieś pół roku temu wymarzyłam sobie codzienne picie zdrowych i pysznych soków ze świeżo wyciśniętych owoców i warzyw. Pożyczyliśmy nawet starą sokowirówkę od babci Pawła, ale niestety zupełnie się u nas nie sprawdziła. Bardzo głośno pracowała, a mycie jej wielu części było na tyle uciążliwe, że odbierało całą radość z przygotowania soku. Dlatego ją oddaliśmy.

Niedawno dostałyśmy sokowirówkę od marki Philips w ramach kampanii "Codziennie odmiennie", w której bierzemy udział. Przez cały październik, w każdy piątek będziecie mogli zobaczyć nasze przepisy w aplikacji na telefon, do której ściągnięcia zachęcam już teraz.
Nowy model sokowirówki tak mi się spodobał, że od dwóch tygodniu wyciskam soki praktycznie każdego dnia. Sok można przygotować w nawet niecałą minutę, sprzęt nie wymaga w ogóle użycia siły, a mycie go zajmuje dosłownie kilka minut. 

Wyciskając soki wykorzystuję połączenia klasyczne jak jabłko z marchewką, czy burak z natką pietruszki i jabłkiem. Ale zdecydowanie moim faworytem jest koktajl karaibski, który może być dla tradycjonalistów zaskoczeniem. Przygotowałam go wykorzystując świeżego ananasa, mango, sok z limonki, świeży kokos (z wiórków też można wycisnąć sok) oraz mleczko kokosowe. Taki koktajl najlepiej wypić od razu, wtedy ma w sobie najwięcej wartości odżywczych i najlepiej smakuje. 

Zaczyna się weekend, dlatego imprezowicze mogą zaszaleć i do takiego koktajlu dodać odrobinę rumu i kruszony lód. Wyjdzie z tego świetny drink :)

Aplikację Codziennie odmiennie możecie ściągnąć tu :
przez iTunes lub Google play.





















Koktajl karaibski 
Ilość porcji – 3 (750 ml)
Czas przygotowania – 15 minut
Poziom trudności - łatwy

Składniki:
  • 1 świeży ananas (850 g miąższu)
  • 1 mango (200 g) 
  • Kokos 
  • 100 ml mleczka kokosowego 
  • Sok z 1 limonki 
  • Łyżka startej skórki z limonki 
  • Kostki lodu
  1. Z limonki ścieramy skórkę i wyciskamy sok, przelewamy go do dzbanka sokowirówki. Dodajemy mleczko kokosowe i mieszamy.
  2. W sokowirówce umieszczamy miąższ z połowy kokosa, kawałki ananasa i mango. Owoce przepuszczamy przez sokowirówkę do dzbanka. Mieszamy z mlekiem kokosowym i sokiem z limonki. Podajemy do razu z kostkami lodu w połówce kokosa, miseczce z ananasa lub w kieliszku.

*Jak przygotować miseczkę z ananasa:
Bierzemy świeżego ananasa i odcinamy go ok. 7 cm od dołu. Wydrążamy łyżką lub nożem ze środka miąższ, pozostawiając przy tym grube ścianki i spód. W tak przygotowanych miseczkach można podać koktajl.

*Jak poradzić sobie z kokosem:
Potrząsamy świeżym kokosem i sprawdzamy, czy słychać w środku mleczko kokosowe. W jedną z dziurek w kokosie wbijamy śrubokręt i wydobywamy ze środka wodę wlewając ją do dzbanka sokowirówki. Ostrym nożem piłujemy rysę na środku owocu. Kokos wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni. Po 5 minutach w miejscu powstałej wcześniej rysy skorupka kokosa powinna sama pęknąć. Nożem lub śrubokrętem odchylamy skorupę kokosa w miejscu pęknięcia tworząc połówki. Z jednej z nich wyciągamy widelcem miąższ, drugą część zostawiamy do podania koktajlu.

*Jak przygotować wersję alkoholową koktajlu?
Do wyciśniętego soku dodajemy 100 ml schłodzonego rumu, mieszamy i od razu podajemy.

Tosia

19 komentarzy:

  1. a ja jakoś nie mam samozaparcia do wyciskania soku, a przecież są takie pyszne. dla mnie taki z rumem poproszę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie soki mogłabym pić cały czas

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam! bardzo fajne smaczki ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny!
    Zrobię go sobie jutro na drugie śniadanie.
    A na wieczór z alkoholem...

    OdpowiedzUsuń
  6. Narobiłaś mi smaka tym pięknie wyglądającym sokiem:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Tosiu,

    no i zabrałaś mnie na karaibskie wakacje!

    Dziękuję i pozdrawiam,
    E.

    OdpowiedzUsuń
  8. Nasza sokowirowke trzeba bylo trzymac kurczowo w trakcie wyciskania bo w przeciwnym wypadku tancowala po calej kuchni... i mimo, ze chowa sie teraz w czelusciach szafki to wciaz wzbudza duzo emocji i milych marchewkowo jablkowych wspomnien...
    ananas, mango, kokos i limonka... ulalalala :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Smak tropików. Pyszny musi być :)

    OdpowiedzUsuń
  10. musi być pyszny... ślicznie podany :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Suuuper! Wygląda pięknie i zachęcająco:) PS. Zazdroszczę sokowirówki:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetne połączenie smaków!

    OdpowiedzUsuń
  13. moje ulubione smaki ! Pycha!

    Tosiu, a kiedy seria przekąsek akademickich ? :))

    OdpowiedzUsuń
  14. Koktajl zapowiada się megapysznie. No i okazuje się, że Twoja sokowirówka mojej sokowirówce nie równa ;-)

    OdpowiedzUsuń
  15. ale pysznie! taka stara głośna sokowirówka to i u mnie gdzieś by się znalazła, ale pewnie ma więcej wad niż zalet i dlatego nikt jej nie używa ;-) ja chcę!

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale ma kolor! Świetnie dobrane składniki :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Poczułam egzotyczny klimat:)Rewelacyjna ta "krzywa" szklanka :D

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...