piątek, 19 października 2012

Grillowana pizza z figami i kozim serem































Kiedy wymarzyłam sobie pizzę z figami i kozim serem, nie byłam świadoma tego jak bardzo takie połączenie będzie mi smakowało. 
W zeszłym tygodniu przygotowywałam na kolację pizzę dla kolegi i chłopaka. Uznałam, że gusta co do ulubionych składników mogą być podzielone, dlatego zdecydowałam się na dwie wersje smakowe. Pierwsza pizza, dosyć klasyczna została podana na początek. Nie miałam pewności czy pizza z figami im zasmakuje, dlatego zostawiłam ją na drugą turę. Miałam wręcz obawy, że będzie smakowała tylko mnie. W rzeczywistości było zupełnie inaczej! Grillowana pizza z figami, karmelizowaną cebulą i kozim serem zebrała dwa razy więcej komplementów :)
Musicie koniecznie jej spróbować, aby przekonać się o tym sami.
W przepisie podaję sposób na pizzę grillowaną, dzięki temu jest bardzo chrupiąca, trzeba ją jednak przykryć z wierzchu, ponieważ szybciej grilluje się od dołu. To świetny sposób, jeśli posiadacie w domu grill elektryczny.
Możecie jednak wybrać metodę tradycyjną i upiec ją także w piekarniku (ok. 15-20 minut w 200 stopniach). Próbowałam obu wersji i muszę przyznać, że ta z grilla jest bardziej chrupiąca i taką też wolę.
Przepis przygotowałam w ramach kampanii Philips Polska - Codziennie odmiennie. A już za tydzień w piątek przepis z wykorzystaniem blendera :)

Aplikację Codziennie odmiennie możecie ściągnąć tu :


     Grillowana pizza z figami, kozim serem i karmelizowaną cebulą
  • 250 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 200 ml letniej wody
  • Łyżeczka cukru
  • Łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 czerwone cebule
  • Gałązka tymianku
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 3 łyżki masła
  • Świeżo mielony pieprz
  • Sól
  • 3 świeże figi
  • 50 g rolady z koziego sera

1. Do misy przesiewamy mąkę. Dodajemy suszone drożdże, cukier oraz sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę, na zmianę z oliwą i wyrabiamy ciasto. Zagniatamy je kilka minut, aż ciasto osiągnie formę elastycznej kuli.

2. Misę smarujemy odrobiną oliwy z oliwek i przekładamy do niej ciasto na pizzę. Przykrywamy folią spożywczą lub czystą ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na godzinę.

3. W tym czasie szykujemy karmelizowaną cebulę. Bierzemy cebulę , obieramy ją i kroimy na pół. Wzdłuż każdego boku siekamy cebulę w cienkie piórka.

4. Rozgrzewamy patelnię, rozpuszczamy dwie łyżki masła i smażymy przez kilka minut cebulę. Przyprawiamy ją solą i pieprzem do smaku. Następnie dodajemy miód, gałązki świeżego tymianku oraz ocet balsamiczny. Mieszamy ze sobą składniki i dusimy na małym ogniu kilka minut, aż cebula przejdzie smakiem dodatków i stanie się miękka. Gotową karmelizowaną cebulę przekładamy do miseczki i studzimy.

5. Po podwojeniu objętości ciasta na pizzę, kulę dzielmy na dwie części. Każdą z nich cienko wałkujemy na okrągły placek.

6. Na wierzch ciasta kładziemy karmelizowaną cebulę, plastry figi i rolady z koziego sera. 7. Elektryczny grill nagrzewamy do 250 stopni. Pizzę grillujemy 10 minut, następnie przykrywamy górę pizzy folią aluminiową, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni grillujemy jeszcze 15 minut. Po tym czasie pizza jest gotowa do podania. Dekorujemy ją dodatkowo gałązkami świeżego tymianku.

  Tosia
 

18 komentarzy:

  1. uwielbiam pizze na cienkim cieście, takie chrupiące. lubię figi, lubię cebulę, ale ten serek...może taki na pizzy podgrzany by mnie przekonał :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ojej marzy mi sie taki grill jaki pokazalas... a pizze z grilla widze pierwszy raz! i co za polaczenie, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. a mi marzy się kawałek takiej pizzy! wygląda cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowna! Wyobrażam sobie, jak wspaniale musi smakować.

    OdpowiedzUsuń
  5. Figa na pizzy mmm... to musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam figi! Na pizzy jeszcze nie próbowałam. Musi byc smakowite:)

    http://nothingbutahousewife.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Tosiu, dziś Twoja pizza przeszła moje najśmielsze oczekiwania! idealna dla mnie. wspaniała.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Zachwycająca pizza- całkiem moje smaki; ) I podoba mi się że jest grillowana, coś nowego, lekkiego: ) Jednym słowem świetny sposób i świetny przepis ; )

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawy przepis, wygląda super

    OdpowiedzUsuń
  10. Tosiu jak zwykle oryginalnie i przepysznie. A pizzę? Zjem każą mmmm ♥

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo fajne dodatki, karmelizowana cebulką idealnie pasuje do pizzy :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pochłonęłabym całą. Od razu! Teraz! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Dosyć ekstrawaganckie połączenie fig i koziego sera ale może być ciekawe.

    OdpowiedzUsuń
  14. Hello! Do you know if they make any plugins to safeguard against hackers?
    I'm kinda paranoid about losing everything I've worked hard on.
    Any tips?

    my webpage - payday cash loans

    OdpowiedzUsuń
  15. To wygląda niesamowicie. Zastanawiałem się, czy są jakieś alternatywy dla migdałów? Mam alergię na migdałów i wszystkich przepisów wyglądać jak coś chcę spróbować. Nadal szukam alternatywy dla migdałów, jeśli macie jakieś sugestie, które byłyby przyjazne będę bardzo wdzięczny. Dziękuję bardzo za komentarz wszystkie te piękne recepty! www.valentinospizzaandsportsbar.com

    OdpowiedzUsuń
  16. Mamy bardzo duży problem ze znalezieniem odpowiedniego grilla niż z tym, aby przygotować wszystkie potrawy. Kompletnie nie mamy pojęcia, jaki grill wybrać na przyszły sezon. Ofert kilka już sprawdzonych, no i raczej zostaniemy przy firmie https://polgrill.pl/ , która jest nam znana i polecana. Jednak ma ona tak duży wybór, że naprawdę ciężko coś konkretnego wybrać, bo podoba się wszystko. Mam tylko nadzieję, że nie będzie z tym żadnych problemów i w końcu zadecydujemy. Sezon się już skończył, ale liczę, że nowy przyjdzie bardzo szybko i czas również szybko zleci.

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...